Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ο φόβος για τιμωρία υποχρεώνει τον Τσίπρα σε άμεση συμφωνία – Βρέθηκαν τα κεφάλαια για τα 298 εκ. στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ...


Το άρθρο Τσίπρα στην Le Monde ήταν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι πίσω από τις μεγάλες καθυστερήσεις που μπλοκάρουν την συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ κρύβεται η στρατηγική του πυρήνα της ευρωζώνης που είναι η διάσπαση και η τιμωρία όσων εναντιώνονται στην λιτότητα αλλά ανέδειξε και τον μεγάλο φόβο της ελληνική κυβέρνησης.
Ο πυρήνας της Ευρώπης για να τιμωρήσει την Ελλάδα που εναντιώνεται στην λιτότητα θα επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα ανέφερε με έμμεσο τρόπο ο Τσίπρας στο άρθρο του.
Ο Τσίπρας μπορεί να φοβάται την τιμωρία του πυρήνα της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να σπείρει τον φόβο επισημαίνοντας ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα υπάρξουν μεγάλοι κλυδωνισμοί στην Ευρώπη και τεράστιες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.
«Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» ανέφερε ο Τσίπρας αλλά ενδόμυχα ανησυχεί περισσότερο για την τιμωρία της Ελλάδος παρά για τις συνέπειες ενός Grexit στην Ευρώπη.
Η πολιτική παρέμβαση του Τσίπρα στην Ευρώπη αποτέλεσε μια από τις τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδος να πετύχει συμφωνία άμεσα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι συνομιλίες Τσίπρα, Μerkel (Γερμανία) και Hollande (Γαλλία) στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου του 2015.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την πολιτική στήριξη ώστε εντός της εβδομάδας να υπάρξει συμφωνία.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά;

Οι έσχατες εξελίξεις με την δεύτερη τηλεδιάσκεψη με Merkel και Hollande καθώς και το άρθρο του Τσίπρα στην Le Monde μας δείχνουν ότι πλησιάζει η συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τι φοβάται… περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα όπως ο Τσίπρας δήλωσε στο άρθρο του και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει εντός της εβδομάδας να υπάρξει μια καταρχήν πολιτική συμφωνία ώστε να συγκληθεί το Eurogroup στις 4 ή 5 ή 8 Ιουνίου που θα επικυρώσει την συμφωνία.
Ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν το άρθρο – παρέμβαση Τσίπρα ως αποκάλυψη της πραγματικής απόστασης μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ ή πολιτικό κείμενο που εναντιώνεται στην λιτότητα….άρα δεν υπάρχει συμφωνία.
Δεν είναι όμως αυτός σωστός τρόπος ερμηνείας του άρθρου παρέμβαση Τσίπρα.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ξεκάθαρα τους κινδύνους, γνωρίζει τι χάος θα κληθεί να αντιμετωπίσει αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση βρήκε τα 298 εκατ της πρώτης από τις 4 δόσεις προς το ΔΝΤ και στις 5 Ιουνίου θα καταβάλλει τα κεφάλαια στο Ταμείο.

Οι άξονες της συμφωνίας που έρχεται ….

1)Η συμφωνία θα είναι επί τη βάσει της έγκρισης της 5ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος που έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2015.
Το πράσινο φως θα συνοδεύεται από δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργασιακά και ασφαλιστικό με τις επικουρικές να βρίσκονται στο επίκεντρο με συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ.

2)Η συμφωνία που θα επιτευχθεί σε Eurogroup που θα συγκληθεί στις 4 ή 5 ή 8 Ιουνίου θα είναι δύο φάσεων δεν θα υπάρξει τελική
συμφωνία σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

3)Η πρώτη φάση που θα στηρίζεται στην θετική 5η αξιολόγηση της
τρέχουσας δανειακής σύμβασης θα λάβει νέα παράταση 2μηνη ή 4μηνη ώστε να μην χαθούν τα 7,2 δισεκ. της τελευταίας δόσης.

4)Με την σύγκλιση του Eurogroup και την επικύρωση της συμφωνίας η ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου θα αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 δισεκ. ευρώ τα οποία θα καλύπτουν μόνο τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού όχι και τις αποπληρωμές σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

5)Για τις αποπληρωμές των 4 δόσεων προς το ΔΝΤ μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου ύψους 1,53 δισεκ. και των δύο ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Ιουλίου ύψους 3,49 δισεκ. και 20 Αυγούστου ύψους 3,18 δισεκ. θα υπάρξει άμεση εμπλοκή του ESM όπως έχει αποκαλύψει εδώ και δύο εβδομάδες το bankingnews.gr.
Με βάση τον σχεδιασμό ο ESM με τα κεφάλαια του ΤΧΣ τα 11,4 δισεκ. θα πληρώσει τα 6,6 με 6,7 δισεκ. ομόλογα της ΕΚΤ και τις 3 από τις 4 δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ καθώς την πρώτη δόση τα 298 εκατ στις 5 Ιουνίου προς το ΔΝΤ θα τα πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδος προς το ΔΝΤ
- 5 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 298 εκατ. ευρώ.
- 12 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 336 εκατ. ευρώ.
- 16 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 560 εκατ. ευρώ.
- 19 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 336 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση οφείλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον μήνα Ιούνιο συνολικά 1,530 δισ. ευρώ.

6)Πως ξεπεράστηκε το εμπόδιο που ονομάζεται Γερμανία, Schaeuble και Bundesbank της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας;
Με βάση αξιόπιστη πηγή ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαμήνυσε στην Γερμανία και στην Bundesbank ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, υπάρξει πιστωτικό γεγονός και σοκ στις αγορές η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αυξήσει σημαντικά το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή να αυξήσει σημαντικά τις αγορές κρατικών ομολόγων πολύ πάνω από 1 τρισεκ ευρώ (κρατικά ομόλογα και καλυμμένες ομολογίες και άλλους τίτλους).
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι η ΕΚΤ θα διοχέτευε μεγαλύτερη ρευστότητα από αυτή που αρχικά είχε υπολογιστεί στο ευρωπαϊκό σύστημα εξέλιξη που θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα στην Γερμανική πολιτική.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε την Γερμανία όχι μόνο για τους δυνητικούς κινδύνους που θα προκαλούσες στις ευρωπαϊκές αγορές μια χρεοκοπία της Ελλάδος αλλά και για τα μέτρα που υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβει για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ελληνικό πιστωτικό γεγονός.
Η Γερμανία εναντιώνεται στην ποσοτική χαλάρωση για είναι ενάντια στην Γερμανική οικονομική σκέψη και ιδεολογία.
Η Γερμανία γνωρίζει ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατέψει την Ευρώπη από την Ελλάδα και το χάος που θα προκαλούσε η Ελλάδα από μια στάση πληρωμών και χρεοκοπία.
Η Γερμανία μεταξύ μιας συμφωνίας με την Ελλάδα και μεταξύ σκληρών μέτρων που θα λάμβανε η ΕΚΤ προτιμάει στρατηγικά την συμφωνία αλά με το όρο των μέτρων – μεταρρυθμίσεων μνημονικού χαρακτήρα.

7)Το ΔΝΤ επίσης αποτελεί μια βασική πηγή εμπλοκών και χρονοτριβών στην συμφωνία.
Το ΔΝΤ αντιμετωπίστηκε με την υπαναχώρηση της Ελλάδος και την αποδοχή περισσότερων μεταρρυθμίσεων αλλά και με τις εξής παραμέτρους
-Θα πληρωθεί το ΔΝΤ
-Θα καταβληθεί η δόση των 7,2 δισεκ.
-Θα ξεκινήσει διάλογος για την τελική συμφωνία
-Η Ευρώπη θα εξετάσει τρόπους αναδιάρθρωσης χρέους χωρίς haircut.

8)Με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτη φάσης της συμφωνίας θα ξεκινήσει προς το τέλος του καλοκαιριού ίσως και λίγο νωρίτερα νέα μεγάλη διαπραγμάτευση για την δεύτερη φάση που θα οδηγήσει σε τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Με βάση αξιόπιστη πηγή στην τρίτη κατά σειρά χρηματοδότηση της Ελλάδος θα συμπεριληφθούν
-Μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. αν δεν έχει εκταμιευθεί όλη που είναι μάλλον απίθανο.
-Θα συμπεριληφθεί αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα Juncker.
Ως γνωστό το πρόγραμμα Juncker είναι ύψους 30 δισεκ. το αρχικό κεφάλαιο και με leverage φθάνει τα 315 εκατ τα οποία θα αντληθούν από τις αγορές.
Η Ελλάδα αντί για 2 θα μπορούσε να λάβει 5 ή 8 ή 10 δισεκ. από τα κεφάλαια που θα προκύψουν από το leverage δηλαδή τα μοχλευμένα αρχικά κεφάλαια.
-Θα συμπεριληφθεί νέο δάνειο ύψους 15 δισεκ. ευρώ ίσως και λίγο υψηλότερο.
-Η αύξηση των εντόκων θα ενταχθεί στην πρώτη φάση της συμφωνίας.
-Θα ενταχθούν τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,92 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά το τρίτο δανειακό πρόγραμμα – τρίτο μνημόνιο θα είναι ύψους από 30 έως 35 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τότε θα ανοίξουν όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ελλάδος.

9)Η συμφωνία δύο φάσεων μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;
Οι εκλογές μάλλον λειτουργούν ως φόβητρο προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν την συμφωνία που έρχεται παρά βασικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Τσίπρα.
Εκλογές δεν θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν οι ΑΝΕΛ και δεν θέλουν τα πολιτικά κόμματα.
Αν προκηρυχτούν εκλογές θα οφείλονται μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι εκλογές είναι εργαλείο φόβου για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και όχι βασικός στρατηγικός σχεδιασμός.
Αν και εφόσον χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση οι εκλογές.





















































www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.