Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πιο κοντά σε συμφωνία Ελλάδα - δανειστές - Σύγκλιση σε ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, NPLs ...


Πιο κοντά σε συμφωνία βρίσκονται πλέον Ελλάδα και δανειστές, όπως αποκαλύπτουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, καθώς τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται σύγκλιση σε μία σειρά ζητημάτων, όπως ο ΦΠΑ, οι αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια.
Η Ελλάδα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει αυτή την πρόοδο, μέσω της απόσπασης μίας θετικής δήλωσης στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον J.C. Juncker, επιβεβαιώνοντας την επιτευχθείσα πρόοδο, αλλά και "ανοίγοντας" παράλληλα, τα φλέγοντα ζητήματα του εργασιακού και συνταξιοδοτικού συστήματος.
Πάντως, πηγές της κυβέρνησης καθιστούν σαφές πως οι κόκκινες γραμμές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, καθώς δεν υφίσταται ζήτημα πέμπτης αξιολόγησης.
Συγχρόνως, Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία, τονίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ αποκαλύπτουν που εντοπίζονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και εταίρων.
Ειδικότερα, Ελλάδα και δανειστές φέρεται να συγκλίνουν στο θέμα του ΦΠΑ και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να επιταχύνει η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σύγκλιση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει και στην ανάγκη θωράκισης της σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Επικοινώνια Τσίπρα - Juncker
Τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου συνέχισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ένα 48ωρο μετά την επικοινωνία με Merkel και Lagarde, είχε επαφές και με τον J.C. Juncker.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J.C. Juncker επιχειρώντας να συμβάλλει περαιτέρω στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, οι δύο άνδρες εξέτασαν την πρόοδο των τελευταίων ημερών στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, συζήτησαν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να καταστεί δικαιότερο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Οι εποικοδομητικές συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group» καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Κυβέρνηση: Δεν τίθεται ζήτημα πέμπτης αξιολόγησης
"Δεν πρόκειται για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά για την αξιολόγηση των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η κυβέρνηση στη διαπρταγμάτευση με τους θεσμούς", ξεκαθαρίζει ανώτατη κυβερνητική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει την κοινή δήλωση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Σε ό,τι αφορά τη φράση "μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος" η ίδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου εστίαζε αποκλειστικά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συμπληρώνοντας πως είναι κάτι που πρέπει να δει η κυβέρνηση και στο οποίο εμφανίζονται ανυποχώρητοι και πιεστικοί οι θεσμοί.
Τέλος, στην κοινή δήλωση Juncker - Τσίπρα και στην αποστροφή του λόγου ότι "υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων" η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στις κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση και πως είναι θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν διεξοδικά στην κεντρική διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας.

Δανειστές: Απορρίπτουν τις βολές περί διαφωνιών
Τα περί διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών απορρίπτουν σε κοινή τους δήλωση ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των θεσμών, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ «μοιράζονται τον κοινό στόχο βοήθειας της Ελλάδας στη μάχη για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης».
«Οι θεσμοί εργάζονται από κοινού για την επίτευξη αυτού του στόχου» αναφέρεται παράλληλα στην ανακοίνωση, αντικρούοντας τις χθεσινές βολές του Μαξίμου περί ύπαρξης διαφορετικών αξιώσεων από ΔΝΤ και Κομισιόν.
«Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για την επίτευξη προόδου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου» καταλήγει η ανακοίνωση των Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.


Δήλωση για θετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναμένει η Ελλάδα από το Eurogroup στις 11 Μαΐου
Σε δήλωση για θετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναμένει η Ελλάδα από το Eurogroup στις 11 Μαΐου.
Με δεδομένο ότι είναι αδύνατη η άμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από το τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου μια θετική δήλωση προόδου, η οποία θα αναφέρει ότι έχουν υπάρξει θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί η συμφωνία.
Η στρατηγική της κυβέρνησης πίσω από αυτή τη δήλωση που αναμένει από το Eurogroup είναι να καθησυχάσει τις αγορές, και κυρίως την ΕΚΤ, που απαιτεί απτά και θετικά δείγματα γραφής για να μην αλλάξει την μέχρι τώρα πολιτική προς την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση η συμφωνία δεν μπορεί να έλθει νωρίτερα από τις αρχές Ιουνίου, όταν και αναμένεται να υπάρχει ενοποίηση της τετράμηνης παράτασης του δευτέρου πακέτου στήριξης με το τρίτο μνημόνιο το οποίο νομοτελειακά έρχεται.

Koμισιόν: Στόχος η από κοινού λύση με ΔΝΤ και ΕΚΤ για τη συμφωνία με την Ελλάδα
Να ρίξει τους τόνους - αλλά και να απαντήσει στις βολές της ελληνικής κυβέρνησης - επιχειρεί η Κομισιόν, παίρνοντας θέση για τα όσα καταλογίζει η Αθήνα στους δανειστές.
Η Κομισιόν αποσκοπεί σε συμφωνία με την Ελλάδα, από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμφωνία η οποία θα συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια μόλις ημέρα μετά το δραματικό non paper της κυβέρνησης που έκανε λόγο για μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους των θεσμών (μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ), διαφωνίες που, κατά το Μαξίμου, ευθύνονται για τη μη επίτευξη συμφωνίας ακόμη με την ελληνική πλευρά.
Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου, τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος.
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων», ανέφερε, επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όπως προειδοποίησαν την Τρίτη ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αποκαλύπτοντας το δραματικό παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα, οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.

 



















www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.