Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Το απατηλό(;) «όνειρο» του προέδρου των Τσάμηδων για μία θέση στη ελληνική Βουλή!...


«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».
Τα "αίματα άναψε" η παραπάνω δήλωση του πρόεδρου του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται μετά την εκλογή του. Η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Νίκου Κούτρα πως η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων σε υψηλά αξιώματα δεν προάγει την φιλία και τη συνεργασία» , δεν φαίνεται να εμπόδισε τον Ιντρίζι να συνεχίσει τις προκλητικές του δηλώσεις.
Αντίθετα επιτέθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και κατά του προέδρου του κόμματος ΚΕΑΔ (εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα) Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του κόμματος των Τσάμηδων στην κυβέρνηση Ράμα.
Ο πρόεδρος των Τσάμηδων χρησιμοποίησε το προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, προκειμένου να συνεχίσει την επιθετική του πολιτική, γράφοντας τα εξής:
«Χωρίς να θέλει αυτός ο Ζέρβας των σύγχρονων καιρών να εξωτερικεύσει ό,τι βράζει στη σκέψη και στην καρδιά του, το αιματηρό μίσος έναντι των Αλβανών της τσαμουριάς, ελπίζοντας ότι η ιστορία να διακόψει την πορεία της εδώ και 70 χρόνια πριν και το θύμα να παραμείνει θύμα και ο επιδρομέας να παραμείνει επιδρομέας και νικητής του κακού. Tο τσάμικο θα επιλυθεί βάση όλων των συμβάσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλει δεν θέλει ο κακός γιος του Ναπολέων Ζέρβα».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σχολιάζοντας την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σχολίασε: «Οπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς» δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προκλητικότατα, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε πως «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας»
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο Ε. Ράμα.
Ο κ .Ράμα ξεχνάει ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα είχε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ και την ακύρωσε το κόμμα του, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κατόπιν παραινέσεων της Τουρκίας του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Σημειώνεται δε ότι με έντονο διάβημα που επιδόθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή στα Τίρανα, η Αλβανία προχώρησε για πρώτη φορά σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο χερσαίο χώρο της Νοτίου Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, πριν δύο εβδομάδες προχώρησαν στο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ απαίτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών που διεξάγονται για υδρογονάνθρακες στη Νότιο Ήπειρο!
Την ίδια στιγμή που η ανάφλεξη στα Δυτικά Βαλκάνια ανασύρει ξανά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γ.Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία - για να μην πούμε βεβαιότητα - είναι ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Άγκυρα.
Συνεπώς η φράση του Ε.Ράμα «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» με διασταλτική-επεκτακική ερμηνεία δεν αναφέρεται μόνο στα θέματα της ΑΟΖ αλλά και στο θέμα των χερσαίων συνόρων.
«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Μόνο που ο Σπετίμ Ιντρίζι ήδη μας κάνει υποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.