Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Στα Eurogroup 11 και 16/2 ή θα υπάρξει ιστορική συμφωνία ή χρεοκοπία εντός ευρώ και περιορισμός στην κίνηση καταθέσεων ...


Δύο οι επιλογές της Ελλάδος ή ιστορική συμφωνία ή χάος με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων
Στις 11 και 16 Φεβρουαρίου κρίνεται η τύχη της Ελλάδος και παρά την τεράστια διάσταση μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις παρ΄ ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα διαμορφώνουν σκηνικό σύγκορυσης.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξει παράταση μνημονίου 2-4 μήνες ώστε εν συνεχεία να υπογραφεί η ECCL γραμμή ενώ η ΕΕ θα αποδεχθεί την…κατάργηση της Τρόικα αλλά οι έλεγχοι δεν θα μειωθούν, η Ελλάδα θα υποχρεούται να καταθέτει πρόγραμμα προόδου κάθε μήνα στην ΕΕ.
Στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και στο τακτικό Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου κρίνεται η τύχη της Ελλάδος στην κυριολεξία.
Είναι τόσο κρίσιμα τα Eurogroup που στις 11 Φεβρουαρίου θα παραβρεθούν τόσο η  επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Draghi.

Τι έδειξαν οι προγραμματικές δηλώσεις

Θέαμα, λίγο άρτο και πολύ σύγκρουση με την Ευρώπη διαθέτουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι προγραμματικές δηλώσεις στα βασικά τους σημεία συνοψίζονται
1)Η Ελλάδα ζητάει συμφωνία γέφυρα έως τον Ιούνιο του 2015
2)Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα αποπληρώσει το χρέος αλλά ζητάει βιώσιμη λύση αναδιάρθρωσης.
(Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά η λέξη haircut στο χρέος)
3)Τα μνημόνια απέτυχαν και πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο συμβόλαιο
4)Θα υπάρξει εξεταστική για το μνημόνιο και το PSI+
5)Το ΣΔΟΕ θα ελέγξει την λίστα Lagarde και τους μεγαλοκαταθέτες για φοροδιαφυγή.
6)Το κράτος θα ελέγχει τις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ σπάζοντας το καρτέλ κομμάτων, τραπεζών και μέσων μαζικής ενημέρωσης
7)Θα ελεγχθούν οι άδειες για τις ραδιοσυχνότητες
8)Συστήνεται εκ νέου η ΕΡΤ
9)Παγώνουν οι πλειστηριασμοί
10)Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο
11)Καταργεί συμβολικά συμβούλους, αυτοκίνητα και λοιπές παροχές
12)Θα χτυπήσει την ολιγαρχία και όσοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα
13)Θα υπάρξει ενιαίο φορολογικό σύστημα
14)Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 αλλά ο Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του 2014
15)Θα υπάρξει έλεγχος των τραπεζών που θα αποκτήσουν νέο ρόλο
16)Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016
17)Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
18)Δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ στο τέλος του 2015.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και η ομιλία Τσίπρα μπορεί γενικώς να άρεσαν στην ελληνική κοινωνία γιατί προσφέρει θέαμα και λίγο άρτο αλλά οδηγεί σε σύγκρουση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Με βάση πρώτες ενδείξεις, οι ξένοι θεωρούν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα προσαρμογής και ανησυχούν ότι χτίζεται μεθοδικά σκληρότατη σύγκρουση με την ΕΕ.
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις είναι ξεκάθαρο ότι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και ακόμη μεγαλύτερη το Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές για την Ελλάδα, ξένοι θεωρούν ότι δύσκολα θα αποτραπεί η σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε πιστωτική ασφυξία.

Οι επιλογές είναι δύο άπαξ και η Ευρώπη σύσσωμη όπως και η ΕΚΤ αποφάσισαν να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση στην Ελλάδα.

Επιλογή πρώτη - Ιστορική συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ

Στα δύο Eurogroup συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί κάποιας μορφής συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που ουσιαστικά αποτελεί ECCL γραμμή με αναπτυξιακές ρήτρες.
Παραλλαγή του σεναρίου αυτού είναι η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί από 4μηνη έως 10μηνη παράταση μνημονίου που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ θα πιέσει την Ελλάδα για μια εκ των δύο εκδοχών ή παράταση ή νέα πιστωτική γραμμή ECCL που αποτελεί και το βασικό σενάριο για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να καταστεί ακόμη πιο αυστηρή όσον αφορά τα κριτήρια παροχής του ELA και ουσιαστικά να βάλει ένα όριο πάνω από το οποίο οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα.
Μέχρι τώρα έχει εγκριθεί γραμμή ELA 59,5 δισεκ. ευρώ ενώ οι πραγματικές ανάγκες θα φθάσουν στα 80 δισεκ.
Έχουμε αναφέρει ότι αν υπάρξει περαιτέρω εκροή καταθέσεων 10 δισεκ. από τα 148 στα 138 δισεκ. τότε είναι 100% βέβαιο ότι ούτε το ELA θα επαρκεί, ούτε τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Με πολιτικούς όρους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι αν υπάρξει αδιέξοδο στα κρισιμότατα Eurogroup τότε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάει ή σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα.
Οι εκλογές δεν έχουν πολιτικό νόημα γιατί η κυβέρνηση μόλις πήρε εντολή ως εκ τούτου και αυτοδυναμία να επιτύγχανε δεν θα αμβλύνονταν οι πιέσεις από την ΕΕ.
Το δημοψήφισμα ενέχει τεράστιο πολιτικό ρίσκο, παγώνει την εξεύρεση άμεσης λύσης και ταυτόχρονα – το σημαντικότερο – θέτει διλήμματα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ της Ελλάδος.
Αν το ερώτημα σε ένα δημοψήφισμα είναι μνημόνιο ή όχι και η κοινωνία καταψηφίσει τα μνημόνια τότε η επόμενη επιλογή της Ελλάδος είναι η χρεοκοπία εντός ευρώ.
Στάση πληρωμών εντός ευρώ.
Τι σημαίνει στάση πληρωμών εντός ευρώ;
Μπορεί να υπάρξει στάση πληρωμών εντός ευρώ;
Ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται φθάνουν μόλις τα 600-800 εκατ ευρώ.
Η άποψη μας ως bankingnews.gr είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δεχθεί μια συμφωνία που θα είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι σχεδόν βέβαιο.

Επιλογή δεύτερη σοκ και χάος

Αν υπάρξει συμφωνία σταδιακά θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην κοινωνία και στην οικονομία.
Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία θα συμβούν τα εξής
Α)Η ελληνική κυβέρνηση ελλείψει ρευστότητας θα κηρύξει στάση πληρωμών εντός ευρώ δηλαδή αρχές Μαρτίου δεν θα μπορεί να πληρώσει το δημόσιο τις υποχρεώσεις του.
Η στάση πληρωμών εντός ευρώ μπορεί να φαντάζει εύκολη αλλά είναι μια απόλυτα δυσχερής διαδικασία για την Ελλάδα.
Η ΕΕ δεν θα δεχθεί στάση πληρωμών εντός ευρώ, η Ευρώπη δεν θα θέλει ένα άρρωστο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση να ξεκινήσουν διαδικασίες εξόδου από το ευρώ.
Β)Η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση θα υποβαθμιστεί εκ νέου σε selective default δηλαδή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s.
Γ)Το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων, θα πρόκειται όχι για μια στάση πληρωμών του δημοσίου αλλά για μια γενικευμένη χρεοκοπία.
Δ)Σε ένα τέτοιο σενάριο είναι 1000% βέβαιο ότι θα υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων στις καταθέσεις, στις τράπεζες και στα ATMs.
Δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου όπου δεσμεύθηκαν καταθέσεις για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, δεν θα ενεργοποιηθεί το bail in αλλά για να ελεγχθεί η προβληματική ρευστότητα στις τράπεζες θα συμβεί το εξής.
Η ΕΚΤ θα παρέχει μέσω του ευρωσυστήματος ρευστότητα στην ΤτΕ η οποία εν συνεχεία θα την χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.
Ο μηχανισμός είναι το γνωστό ELA ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 1,55%.
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε η ΕΚΤ θα θέσει όρια στο παρεχόμενο ELA.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν έλλειμμα ρευστότητας το οποίο υποχρεωτικά θα το καλύψουν μέσω των δραστικών περιορισμών στις καταθέσεις, στις αναλήψεις και στα ATMs.
Π.χ. θα μπορούσαν να μπουν όρια ανάληψης μετρητών π.χ. 100 ευρώ την ημέρα ανά κάρτα ή ανα λογαριασμό ή 100 ευρώ όριο ανάληψης μετρητών από τα γκισέ, τα ταμεία των τραπεζών.
Δεν θα εκδίδονται τραπεζικές επιταγές και προφανώς προσωρινά θα παραλύσει η οικονομία.
Το ενδεχόμενο επιβολής capital control δηλαδή περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, τις τράπεζες και τους καταθέτες.
Προφανώς το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει στις 500 μονάδες αρχικά και εν συνεχεία στις 250 μονάδες.
Όλα αυτά θα αποτραπούν μόνο αν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.