Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Προς συμφωνία – Καταλήγει η διαπραγμάτευση λέξεων σε de facto αναγνώριση του μνημονίου με ρήτρες ευελιξίας ...


Συμφωνία προ των πυλών θα επιτευχθεί την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί με στόχο να κλείσει η ελληνική εκκρεμότητα που σέρνεται επί εβδομάδες.
Σήμερα η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης ενώ θα συνεδριάσει και το Euro Working Group ώστε στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup να υπάρξει συμφωνία.
Το κομβικό ζήτημα έχει αποδειχθεί ότι είναι η λέξη η ερμηνεία η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί ώστε τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία να αισθάνονται….ικανοποιημένοι.
Όπως προκύπτει και από την πρωτοβουλία Juncker του επικεφαλής της Κομισιόν αναζητείται η κατάλληλη φρασεολογία.
Η πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα, αναγνωρίζει de facto και το μνημόνιο.
Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι δύο διαφορετικά νομικά κείμενα που στην πορεία ενσωματώθηκαν στο πλαίσιο της δικαιοπραξίας.
Μπορεί να είναι δύο διαφορετικά κείμενα αλλά ουσιαστικά έχουν ενοποιηθεί καθώς το ένα λειτουργεί με την αίρεση του άλλου είναι δύο απόλυτα διασυνδεδεμένα νομικά κείμενα.
Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζοντας να υποβάλλει αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατά 6 μήνες ουσιαστικά αναγνωρίζει de facto το μνημόνιο για δύο λόγους
1)Γιατί η έννοια της δικαιοπραξίας καθιστά την δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο δύο απόλυτα συνδεόμενα νομικά κείμενα
2)Γιατί ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν δεχθεί το 70% του μνημονίου χαρακτηρίζοντας το καλό μνημόνιο με μεταρρυθμίσεις ενώ το επίμαχο σημείο ήταν το 30% του τοξικού μνημονίου.
Η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί τα πάντα ουσιαστικά, πλην του 30% του τοξικού μνημονίου και την φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να μην θεωρηθεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την παράταση του μνημονίου καθολικά.
Στο τακτικό Eurogroup η πρόταση που είχε εξεταστεί και που ήταν λογική επικεντρωνόταν στο εξής.
Για το 30% του τοξικού μνημονίου να υπάρξουν ρήτρες ευελιξίας οι οποίες δεν εξειδικεύτηκαν αλλά κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης.
Η ΕΚΤ με την στάση της δείχνει ότι λειτουργεί θετικά.
Δεν προκαλεί πιστωτική ασφυξία.
Ενέκρινε την παράταση του ELA έως τις 4 Μαρτίου και αύξησε κατά 3,3 δισεκ. το ELA αν και η Ελλάδα είχε υποβάλλει αίτημα για 10 δισεκ.
Πλέον το ELA ανέρχεται στα 68,3 δισεκ ενώ η Ελλάδα ζητούσε 75 δισεκ.
Συμπερασματικά η ΕΚΤ έχει περάσει το μήνυμα ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτική ασφυξία αλλά θα βάλει όριο στο ELA τα 68,3 δισεκ. αν δεν υπάρχει μνημόνιο ή πρόγραμμα ή συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει στα 68,3 δισεκ. ELA και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και σε περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών 200 ευρώ ανά λογαριασμό από ATMs.
Η Γερμανία είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι θα επιδείξει πολύ σκληρή γραμμή καθώς ενώ είχε προτείνει στο προηγούμενο Eurogroup ρήτρες ευελιξίας είναι πολύ πιθανό οι ρήτρες ευελιξίας να είναι πολύ περιορισμένες ή να υιοθετηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.






















www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.