Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...



Μεγάλου μεγέθους εκτιμάται ότι θα είναι το «κοστούμι» που ράβει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με το κόστος των εξαγγελιών... να «αγγίζει» τα 4 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν ειδικοί. Ο προσανατολισμός είναι η κατάργηση των μνημονιακών μέτρων,  η δέσμευση για σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 έτη, ενώ άμεσα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου  1,2 εκατ. συνταξιούχοι, λόγω της καταβολής της 13ης σύνταξης, αλλά και του ΕΚΑΣ.
Από πού, όμως, θα βρει τα χρήματα το υπουργείο; Ο υπουργός έχει την απάντηση, τονίζοντας μάλιστα ότι θα προωθηθούν παράλληλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών στα Ταμεία αναμένεται να προσφέρουν «ζεστό» χρήμα, καθώς εκτιμάται ότι θα σπεύσουν όσοι θέλουν να επωφεληθούν από τις διευκολύνσεις. Το προσδοκώμενο ποσό που αναμένει το υπουργείο για το 2015 από τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.



Ποιο το προσκοδώμενο όφελος από όσους υπαχθούν σε ρύθμιση
Αναλυτικότερα το υπουργείο εκτιμά  ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θα εισπράξουν από τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών:
για το 2015 έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ,
για το 2016 έσοδα της τάξης των 380 εκατ. ευρώ,
για το 2017 έσοδα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ,
για το 2018 έσοδα της τάξης των 320 εκατ. ευρώ κλπ.

Επίσης αναμένεται ότι θα εισπραχθούν για τα αντίστοιχα έτη από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης τρέχουσες εισφορές από τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, οι οποίες για τον ΟΑΕΕ για το έτος 2015 εκτιμώνται στα 125 εκατ. ευρώ ενώ δεν δύναται να εκτιμηθούν για τα λοιπά ταμεία. Τα αναμενόμενα έσοδα της παρούσας διάταξης θα ανακόψουν την επιδείνωση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και τρέχουσες εισφορές, του έτους 2015 και των επόμενων ετών, όπως αυτά επανεκτιμώνται με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2014. Τέλος σημειώνεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα από την παρούσα ρύθμιση, από προϋφιστάμενες ρυθμίσεις ή και μετάπτωση των οφειλετών στην παρούσα ρύθμιση και από άλλες διαδικασίες είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών, οι εισπράξεις των καθυστερούμενων οφειλών για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το 2015, θα ανέλθουν σε ποσόν της τάξης των 1.460 εκατ. ευρώ.



Άλλη πηγή είναι η μείωση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και από τα έσοδα που θα φέρουν στα Ταμεία μέσω των εισφορών οι 300.000 νέες θέσεις απασχόλησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στρατούλης έχει εισηγηθεί να μην περικοπεί η κρατική χρηματοδότηση, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός  του 2015 και να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή κοντά στα 11 δισ. ευρώ, εξαλείφοντας, παράλληλα τις προβλέψεις για το έλλειμμα των Ταμείων στο 1, 2 δισ. ευρώ. Το Ασφαλιστικό θα έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα ιδρυθεί μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο Ταμείο θα περάσει  η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ και θα περιλαμβάνει έσοδα από εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτους κ.α. Για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα συζητήσεις όλων των αρμοδίων υπουργείων, όπως του υπουργείου Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.


Πώς μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε ρύθμιση 
Σχετικά με την  υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει για όλες τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, αφού τροποποιείται ο προηγούμενος νόμος που ανέφερε ότι οι 100 δόσεις παρέχονταν για οφειλές έως 15.000 ευρώ. Η απώλεια της ρύθμισης έρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δύο δόσεων μέσα σε 12 μήνες, ενώ προϋπόθεση για την υπαγωγή είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/2/2015.
Παράλληλα, θεσπίζεται ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής ως εξής:

- για όσους οφείλουν έως 5.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται άτοκα,
- για όσους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο γίνεται 3% ετησίως ή 0,25% μηνιαίως.

Επίσης, η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ.

Θεσπίζονται υψηλότερες μειώσεις επί των προσαυξήσεων, δηλαδή:
- 100% μείωση των προσαυξήσεων προβλέπεται για την εφάπαξ καταβολή του συνόλου των οφειλών,
- 70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις και
- 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις.

Τελός υπάρχει η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο, χωρίς προσαυξήσεις.


Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις Στρατούλη
Από τις πρώτες κινήσεις του Αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για να μπει φρένο στις μειώσεις των επικουρικών και κυρίων συντάξεων με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 360 εκατ. ευρώ.  Να σημειωθεί ότι υπάρχει το  Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), όπου  τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν στον «κουμπαρά» περί τα 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευθεί πριν από την 1η/1η/2019, γιατί προορίζεται για τους νέους και είναι «κλειστό».

Άλλη προτεραιότητα είναι η κατάρτιση των διατάξεων που προβλέπουν την καταβολή της 13ης σύνταξης σε περίπου 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε 545 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης, και το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Επίσης, θα δοθεί κανονικά το ΕΚΑΣ και φέτος,  με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ. Η σχετική εγκύκλιος αποτρέπει την αυστηροποίηση των εισοδηματικών ορίων και κατά συνέπεια τη μείωση των δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε να μειωθεί το ποσό κατά 100 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο καταργείται.

Εντός 10ημερου αναμένεται να υλοποιηθούν:
-Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση Οφειλών
-Nομοθετική ρύθμιση για να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
-Αναστολή της μείωσης των επικουρικών και κύριων συντάξεων
-Ανάκληση των σχετικών νόμων όπου από 1/1/2015 το σύστημα μετατρεπόταν σε κεφαλαιουχικό, με βασική σύνταξη 300 ευρώ μηνιαία και  το υπόλοιπο να μεταλλάσσεται σε ανταποδοτικό.
-Δεν θα εφαρμοστεί ο περιορισμός του ΕΚΑΣ
-Πάγωμα του μαθηματικού τύπου για το εφάπαξ.
-Θα περάσει την επόμενη βδομάδα την αποποινικοποίηση των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Πως καταβάλλεται το ΕΚΑΣ 
Ανάλογα με το ποσό του εισοδήματος, το επίδομα κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472, 09 ευρώ. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ. Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ.

Ειδικά εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή ενός μικρότερου ποσού ΕΚΑΣ, που διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα:  Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472, 10 έως 9.200 ευρώ. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ. Το ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.



Προωθήθηκε, παράλληλα, παράταση για ένα χρόνο της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όσων κατά τον προηγούμενο χρόνο είχαν πάνω από 50 ένσημα καθώς και η συνέχιση της πλήρους υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων υπερήλικων, των οποίων η σύνταξη από τον ΟΓΑ είχε διακοπεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (Ήλιος), οι συνταξιούχοι ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 2.657.649 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 3.451 σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συνολικά, η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε στα 2,345 δισ. ευρώ, για να καταβληθούν συνολικά 4.535.689 κύριες  και επικουρικές συντάξεις, από 2,338 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Διαπιστώνεται ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος, προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης ήταν τον Φεβρουάριο 958,77 ευρώ. Χωρίς, όμως, τις μνημονιακές κρατήσεις θα ήταν κατά 119 ευρώ υψηλότερο, δηλαδή θα έφτανε τα 1.077,77 ευρώ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν 626.952 κύριες συντάξεις (23,59%) που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ (μέσος όρος 367,95 ευρώ), ενώ άλλες 778.229 κύριες συντάξεις (29,28%) κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ (μέσος όρος 680,47 ευρώ). Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων και πιο συγκεκριμένα 1.201.259 συντάξεις (99,18%) είναι κατά μέσο όρο 183,35 ευρώ το μήνα.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.