Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Με πλάνο 3 αξόνων η Ελλάδα αποτρέπει την στάση πληρωμών .....


Δανειζόμαστε στο 15% ενώ 8 χώρες της ΕΕ με αρνητικά επιτόκια...

Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη κυρίως γιατί υπέστη μια βαριά ήττα στο ζήτημα της διαχείρισης του μνημονίου.

Με ένα πλάνο 3 αξόνων θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον σοβαρό κίνδυνο στάσης πληρωμών.
Παρ΄ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο κατάφερε το ακατόρθωτο να βρίσκεται σε μνημόνιο χωρίς να έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση.

Οι ανάγκες του ελληνικού κράτους ανέρχονται σε 4,8 με 5 δισεκ. μηνιαίως χωρίς να περιλαμβάνονται τα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη κυρίως γιατί υπέστη μια βαριά ήττα στο ζήτημα της διαχείρισης του μνημονίου.
Η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης είναι 4μηνη παράταση του μνημονίου με την διαφορά ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν θέσει ως όρο για να δοθεί η δόση των 7,2 δισεκ. θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα καταβάλλει τα 1,9 δισεκ. των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στην Ελλάδα πριν την αξιολόγηση.
Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί αύξηση των εντόκων γραμματίων από 15 σε 25 δισεκ. που ζητάει η Ελλάδα και γενικώς δεν θα δεχθεί να παράσχει διευκολύνσεις στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει πράσινο φως στην αξιολόγηση της οικονομίας.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας στο ελληνικό κράτος το οποίο ήδη βρίσκεται στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας.
Ταυτόχρονα έχει επιδεινωθεί το κλίμα στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες – ακόμη και ανυπόστατες φήμες – μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημία όπως οι φήμες της Stratfor για τα ATMs της Πειραιώς, φήμες που ωστόσο διαψεύστηκαν.
Τα CDS δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας της Ελλάδος στην 5ετία αυξάνεται εκ νέου στις 1685 μονάδες βάσης ενώ στα ομόλογα η εικόνα έχει επιδεινωθεί.
Το 2ετές (ήταν 3ετές) ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου του 2017 βρίσκεται πάλι στο 15% και η 5ετία στο 13% ενώ το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 9,6%.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη συνολικά 8 χώρες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια δηλαδή οι χώρες αυτές απλά δεν πληρώνουν τόκους στους κατόχους ομολόγων, αντιθέτως οι ομολογιούχοι πληρώνουν….για να κατέχουν ομόλογα ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ελληνική κρίση χρέους προκάλεσε μια ιστορική ζημία 350 δισεκ. περίπου 1,92 φορές το ελληνικό ΑΕΠ και η καταστροφή της Ελλάδος αποδείχθηκε ιστορικό όφελος σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πότε στην ιστορία τα ευρωπαϊκά κράτη δεν δανείζονταν τόσο φθηνά

Όλη η Ευρώπη βελτιώνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προφανώς και λόγω ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και η Ελλάδα επιδεινώνεται.
Ποτέ στην ιστορία η Ευρώπη δεν δανειζόταν τόσο φθηνά.
Οι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα ομόλογα της Ευρώπης και η εξέλιξη αυτή ευνοεί μεταξύ άλλων και την ΕΚΤ που θα αγοράσει ομόλογα σε τιμές πέριξ των ονομαστικών τιμών.
Η Ευρώπη όχι απλά βελτιώνεται εμφανίζει κόστος χρηματοδότησης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ποτέ η Ευρώπη δεν είχε αυτή την ευκαιρία σε τόσο μεγάλη και καθολική έκταση να δανείζεται τόσο φθηνά για να χρηματοδοτήσει τους προϋπολογισμούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Αυστρία έχει 7 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 0,40%.
Το Βέλγιο διαθέτει 7 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 0,56%.
Η Δανία διαθέτει 9 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10τία δανείζεται με επιτόκιο 0,32%.
Η Φιλανδία διαθέτει 4 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 0,46%.
Η Γαλλία διαθέτει 10 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται με 0,54%.
Η Γερμανία  διαθέτει 11 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται με 0,32% ενώ την 2ετία δανείζεται -0,22% όταν η Ελλάδα δανείζεται στο +15%.
Η Ιρλανδία διαθέτει 7 ομόλογα με κόστος δανεισμού κάτω από 1% ενώ στην 2ετία δανείζεται με 0,05%.
Η Ιταλία διαθέτει 10 ομόλογα που εμφανίζουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 1,35%.
Η Ολλανδία διαθέτει 6 ομόλογα που έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ στην 2ετία δανείζεται -0,15%.
Η Πορτογαλία που βρέθηκε στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα διαθέτει 5 ομόλογα που έχουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 2ετία δανείζεται στο 0,23% όταν η Ελλάδα δανείζεται στο 15%.
Η Ισπανία διαθέτει 8 ομόλογα που έχουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 10ετία δανείζεται με επιτόκιο 1,27%.
Η καλύτερη περίπτωση παγκοσμίως η Ελβετία δεν ανήκει στην ζώνη του ευρώ αλλά διαθέτει τα περισσότερα ομόλογα παγκοσμίως με αρνητικά επιτόκια συνολικά 16 ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ελβετικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,02% όταν το 2008 ήταν στο 3,3%.


Η Ευρώπη ευημερεί και η Ελλάδα μόνιμα στην ζώνη της χρεοκοπίας

Ιστορικά ποτέ η Ευρώπη δεν είχε αυτή την μοναδική ευκαιρία να δανείζεται τόσο φθηνά.
Ποτέ η Ευρώπη δεν δανείστηκε μέσω ομολόγων τόσο φθηνά όσο η τρέχουσα περίοδος και σε αυτό ρόλο διαδραμάτισαν η ΕΚΤ και η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ λόγω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει 600-800 δισεκ. κρατικά ομόλογα της Ευρώπης και η απόφαση αυτή στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών και τις τιμές των ομολόγων τις εκτόξευσε σε ιστορικά υψηλά.
Όμως γιαυτή την μοναδική – άριστη εικόνα των ομολόγων της ευρωζώνης ρόλο διαδραμάτισε και η Ελλάδα.
Μεταφέρθηκαν σημαντικά κεφάλαια σε χώρες που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια όπως η Γερμανία, περίπου 600 δισεκ. ευρώ, ενώ η χρεοκοπία της Ελλάδος υποχρέωσε την Ευρώπη να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας που απέδωσαν και οι οικονομικοί δείκτες – κάποιοι εξ αυτών – βελτιώθηκαν περαιτέρω.
Η Ευρώπη βελτιώθηκε και η Ελλάδα καταστράφηκε.
Έτσι εξηγείται – βλέποντας την μεγάλη εικόνα – γιατί η Ευρώπη θέλει να συντηρείται η ελληνική μιζέρια.
Όσο σέρνεται η Ελλάδα μετριάζονται οι απαιτήσεις των πολιτών της Ευρώπης, εφαρμόζεται προγράμματα λιτότητας και όλα αυτά διαμορφώνουν καλούς οικονομικούς δείκτες.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το μεγάλο πειραματόζωο.
Αν ήθελε η Ευρώπη σε 24 ώρες όχι 24 ημέρες θα έχει βρει την τέλεια λύση για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα συντηρείται στην μιζέρια της γιατί είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Πως θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών

Παρά το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που μετεξελίσσεται σε πιστωτική ασφυξία του ελληνικού κράτους…η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η λύση που έχει επεξεργαστεί θα γίνει αποδεκτή.
Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις στο ΔΝΤ.
Στις 6 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 298 εκατ στο ΔΝΤ.
Στις 13 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 336 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 16 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 560 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 20 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 336 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 9 Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 448 εκατ στο ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα πρέπει να καταβάλλει μισθούς, συντάξεις και να καλύψει άλλες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές της Ελλάδος εν μέσω κινδύνου πιστωτικής ασφυξίας ή ακόμη και κινδύνου στάσης πληρωμών;
Οι επιλογές είναι 3 με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες.

1)Θα εξεταστεί ένα πακετο λύσεων.
Η Ελλάδα να ζητήσει άμεσα να καταβληθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν εθνικές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο στήριξης και αλληλεγγύης.
Τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών είναι 1,9 δισεκ.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα να συμφωνήσει στις βασικές παραδοχές του μνημονίου, κοινώς αντί τελών Απριλίου άμεσα να συμφωνήσει σχεδόν σε όλα.
Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει κονδύλια από την EBRD που μπορεί υπό όρους να φθάσουν το 1 δισεκ. ευρώ.
Επίσης η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει κεφάλαια περίπου 3 δισεκ. από την καθυστέρηση πληρωμών προμηθευτών

2)Η ΕΚΤ να δεχθεί να αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 25 δισεκ. ή 20 δισεκ. πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει προσδιοριστεί προς τα τέλη Απριλίου.
Μάλιστα αν υπάρξει Eurogroup στις 9 Μαρτίου μπορεί να τεθεί το θέμα εκ νέου.
Η ΕΚΤ ως γνωστό έχει δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό των εντόκων για να καλύπτει βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες.
Το ύψος αυτό είναι 15 δισεκ. ή 8,2% του ΑΕΠ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αγοράσει περίπου 10,8 δισεκ. και τα υπόλοιπα 4 δισεκ. τα κατέχουν ξένες τράπεζες και κυρίως ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Η ΕΚΤ δέχεται τα έντοκα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες να τα χρησιμοποιούν ως collaterals αλλά μόνο για 3,5 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή από τα 10,8 δισεκ. που κατέχουν οι τράπεζες μόνο τα 3,5 δισεκ. έντοκα γραμμάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

3) Η Ελλάδα να υπαναχωρήσει σε όλα και να δεχθεί να πάρει και τα τελευταία εναπομείναντα κεφάλαια του ΔΝΤ και της ΕΕ δηλαδή να δεχθεί ολοκληρωτικά το μνημόνιο.  …
Να γίνει άμεσα διαπραγμάτευση ώστε να η αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά κοινώς το 3% του ΑΕΠ να γίνει άμεσα 1,5% του ΑΕΠ.

Η παράταση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ δεν προκρίνεται

Η παράταση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ τελικώς δεν προκρίνεται
Είχε εξεταστεί το σενάριο να ζητήσει η Ελλάδα από το ΔΝΤ παράταση στην αποπληρωμή δανείων.
Η Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο πρέπει να καταβάλλει 1,4-1,5 δισεκ. στο ΔΝΤ και μαζί με τον Απρίλιο 1,95 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει 4μηνη παράταση στην αποπληρωμή των δανείων αυτών, χωρίς η εξέλιξη αυτή να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός credit event.
Το ΔΝΤ έχει ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι αν υπάρξει αναβολή της αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα μονομερώς θα είναι πιστωτικό γεγονός.
Απαιτεί δηλαδή να υπάρξει ξεκάθαρη συνεννόηση μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδος.
Ακόμη όμως και αν προχωρήσει συναινετικά η λύση αυτή θα υποβαθμιστεί επιθετικά η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.
Η ελληνική κυβέρνσηη το εξέτασε και διαπίστωσε ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες.

\
www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.