Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΛΕΣΒΟΣ:Ο "ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΝΑΛ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ...


Δεν μπορούσε, αλλά…



Δεν μπορούσε να δώσει δάνειο στις εταιρείες ΑΕΝΑΛ και «Lesvoshop A.E.» η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου το 2010, παρ’ ότι το θέμα είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος που υπηρέτησε στη διοίκηση της Τράπεζας, αναφέρει πως από τότε ήταν γνωστή εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδας που σαφέστατα ορίζει πως δεν μπορεί μια τράπεζα να δώσει δάνειο αντικείμενο του οποίου θα είναι η εξόφληση προηγούμενου δανείου που δεν αποπληρώνεται κανονικά.

Η εγκύκλιος αυτή είναι γνωστή στα τραπεζικά στελέχη εδώ και αρκετά χρόνια. Δε γνωρίζουμε αν ήταν γνωστή στο τότε Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας που συζητούσε το θέμα με τη νομαρχιακή αρχή του Παύλου Βογιατζή, όπως δε γνωρίζουμε και αν το τότε Δ.Σ. της Τράπεζας είχε ζητήσει εισήγηση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Συνεταιριστικής για το εάν συμφωνούσαν και εάν ήταν δυνατή η χορήγηση του δανείου του 1,6 εκατ. ευρώ προς την ΑΕΝΑΛ.
Οφείλουμε, πάντως, να αναφέρουμε πως στις συζητήσεις που είχαν γίνει στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, κανείς δεν είχε αναφέρει πως δεν ήταν δυνατό να ληφθεί νέο δάνειο από τη Συνεταιριστική, παρ’ ότι με τους σχεδιασμούς της νομαρχιακής αρχής ήταν αντίθετες όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και σημαντικός αριθμός συμβούλων της συμπολίτευσης.

Και περί πώλησης…
Οι τότε διαβουλεύσεις μεταξύ της Νομαρχίας και της Συνεταιριστικής είχαν και μια άλλη πτυχή. Συγκεκριμένα, πέρα από το δάνειο σχεδιαζόταν και η πώληση των καταστημάτων «Lesvos Shop» στη Συνεταιριστική Τράπεζα.
Ο σχεδιασμός αυτός είχε διαρρεύσει και γι’ αυτό εργαζόμενοι του «Lesvos Shop» έλεγαν σε γνωστούς και φίλους πως ήταν ζήτημα ημερών να γίνουν υπάλληλοι της Συνεταιριστικής.
Ο παραπάνω σχεδιασμός είχε τεθεί επί τάπητος μερικά χρόνια νωρίτερα, από το 2010, παρ’ όλο που ήταν γνωστό ότι τα καταστήματα ήταν ζημιογόνα.
Όπως επίσης ήταν γνωστό πως το μόνο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο που είχε η ΑΕΝΑΛ, ήταν το σήμα των «Lesvos Shop», διότι δεν κατείχε ακίνητα και το συσκευαστήριο των τοπικών προϊόντων δεν μπορούσε να πουληθεί, καθώς δεν είχε λειτουργήσει ποτέ.(ΓΙΑΤΙ;)
Αναζήτησε δάνειο κι από αλλού
Η νομαρχιακή αρχή Βογιατζή, όταν διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να πάρει δάνειο από τη Συνεταιριστική Τράπεζα για να κλείσει τις εκκρεμότητες των εταιρειών Lesvoshop και ΑΕΝΑΛ, είχε απευθυνθεί στη Millennium Bank, από την οποία επίσης προσπάθησε να λάβει δάνειο.
Όμως κι αυτή η Τράπεζα, για να δώσει το δάνειο, ζητούσε να υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, επειδή ήθελε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διασφάλισή του.
Η αποτυχία αυτών των προσπαθειών είχε ως αποτέλεσμα τα δάνεια να μείνουν απλήρωτα και σήμερα να ανέρχονται στο 1,1 εκατ. ευρώ, όπως απλήρωτοι έμειναν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και όλοι οι πιστωτές τής ΑΕΝΑΛ και της «Lesvoshop A.E.».


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΛΕΣΒΟΥ

 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014.







 http://www.emprosnet.gr/article/67339-den-mporoyse-alla#comment-14188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.