Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ…



Το «πολιτικό παράδοξο» της διαπραγμάτευσης απεικονίζεται πλήρως στο γεγονός ότι ενώ εμφανίζεται ως μήλον της έριδας το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και των νέων μέτρων, επί της ουσίας όλοι συμφωνούν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτική αστάθεια.

 Του Κώστα Τσιτούνα
Σε αυτό συμφωνούν και η κυβέρνηση (αν και επισήμως δεν το παραδέχεται) και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι.
«Η παρούσα κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, δεν μπορεί να πάει παραπέρα και συνεπώς χρειάζεται αλλαγή…».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν όλοι στο Μαξίμου, με διαφορετικές βεβαίως παραμέτρους ο καθένας.
Από το σημερινό (03/12/2014) ρεπορτάζ δυο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
1ον. Είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο του 2015 και
2ον. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα των συγκρούσεων με την κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ζητήσουν την υπογραφή του Τσίπρα, αφού όπως πιστεύουν αυτή τη στιγμή διανύουμε προεκλογική περίοδο. Το τελευταίο μάλιστα το ισχυρίστηκε κορυφαίος παράγοντας του Eurogroup σε συνομιλία που είχε το Reuters.
Kληθείς μάλιστα να σχολιάσει αν και κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με τις ελληνικές Αρχές, ο ανώτατος παράγων του Eurogroup απάντησε αρνητικά, λέγοντας  ότι «σε προεκλογική περίοδο κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα ήταν δόκιμο».
Στο εσωτερικό μέτωπο διαχείρισης του προβλήματος οι σκέψεις του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου κινούνται στην λογική: «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, να συμφωνήσει με τους δανειστές το πάγωμα της διαπραγμάτευσης, μέχρι να ξεκαθαρισθεί το πολιτικό τοπίο στη χώρα».
Πάνω σε αυτόν τον καμβά οι κυβερνητικοί «συνέταιροι» προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να στείλουν το σχετικό μήνυμα στους ξένους ηγέτες (Μέρκελ, Γιούνκερ, Μοσκοβισί), αλλά και στο ΔΝΤ (Κριστίν Λαγκάρντ), τους οποίους αναζητούν στα τηλέφωνα.
Αν από τη διαπραγμάτευση δεν προκύψει πολιτική λύση του προβλήματος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η χώρα, πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κύκλοι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος έως την προσεχή Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση -σε πρώτη φάση- του υφιστάμενου προγράμματος και -σε δεύτερη- τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.
Την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που ισχυρίστηκε και ο κ. Χαρδούβελης βγαίνοντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά σήμερα (03/12/2014).
Μέχρι στιγμής πάντως καμία πλευρά δεν κάνει εκτιμήσεις για την επιστροφή της τρόικας, ούτε για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αν και οι δανειστές βλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει για αρκετούς μήνες ενώ η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μερικές εβδομάδες.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters διευκρίνισε, σε κάθε περίπτωση, ότι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μπορεί να δοθεί μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να επικυρωθεί στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τον ανώτατο παράγοντα της Ευρωζώνης, σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα η λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL). Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, σημείωσε ο ίδιος, εκτιμώντας, όμως, ότι το αίτημα δεν αναμένεται να υποβληθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση μπορεί να μετατεθεί για τον Ιανουάριο.
Όπως ανέφερε, αυτή η απόφαση έχει προληπτικό χαρακτήρα και συνεπώς δεν προβλέπονται ούτε εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών, ούτε συγκεκριμένα ορόσημα.
Επίσης, επανέλαβε ότι σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.