Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Επικίνδυνη ζαριά από τον Σαμαρά με απαίτηση Τρόικας - Στις 29/12 ή πρόεδρος ή εκλογές 25 Ιανουαρίου – Ορατές οι εκλογές ...



H κυβέρνηση έλαβε ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Με εντολή, με απαίτηση της Τρόικας επισπεύστηκε η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, μετά μάλιστα την απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του μνημονίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 και ακολούθως ενεργοποίησης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το Eurogroup απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση το αργότερο έως τις αρχές ή μέσα Φεβρουαρίου να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ή να εκλέξει Πρόεδρο ή να οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκλογές.
Η Ελλάδα διασύρεται....οι πολιτικές εξελίξεις δεν καθορίζονται από την εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση αλλά από την Τρόικα και το Eurogroup.
Η δίμηνη παράταση μεταφράστηκε ως έσχατη προσπάθεια πολιτικής στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Ωστόσο η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας για τις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία που απαιτούνται 200 ψήφοι, στην δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου απαιτούνται 200 ψήφοι και στις 29 Δεκεμβρίου στην τρίτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται οι 180 βουλευτές..... δημιουργεί σκηνικό ακραίου πολιτικού θρίλερ.
Στις 29 Δεκεμβρίου ή η Ελλάδα θα έχει πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα προκηρυχθούν εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
Με βάση πρώτες πληροφορίες…ο προτεινόμενος πρόεδρος θα ήταν μάλλον ο δικαστικός στην ΕΕ Βασίλης Σκουρής που ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνεται, ενώ απορρίφθηκαν σχέδια για την Μ. Βαρδινογιάννη.

Τα σενάρια των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων

Θα πρέπει να ερμηνευθεί με πολύ μεγάλη προσοχή η αγωνία της κυβέρνησης να επισπεύσει άρον άρον την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά μάλιστα….το Eurogroup όπου δόθηκε δίμηνη παράταση του μνημονίου αλλά η ΕΕ απαίτησε από την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και κυρίως με ποια κυβέρνηση θα συνομιλεί…
Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση σύρθηκε στην απόφαση αυτή....κατ εντολή της Τρόικα και εδώ εγείρεται μείζον θέμα εθνικής και ηθικής τάξης.
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας έχει προσδιοριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου και χρειάζονται 200 βουλευτές.
Η πρώτη ψηφοφορία θα δείξει αν μπορούν να βρεθούν οι 180 βουλευτές.
Αν στην πρώτη ψηφοφορία συγκεντρωθούν 170 βουλευτές, τότε μάλλον θα είναι απίθανο να βρεθούν οι 180 βουλευτές.
Αν όμως συγκεντρωθούν 178 βουλευτές, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην  τρίτη ψηφοφορία θα μπορέσουν να βρεθούν οι 180 βουλευτές.
Μπορεί σκόπιμα ορισμένοι να μην θέλουν να εκδηλωθούν από την πρώτη ψηφοφορία, αλλά σίγουρα η πρώτη ψηφοφορία θα δείξει την τάση.
Με βάση τις διαρροές και την ακραία επικοινωνιακή προπαγάνδα, δύο νούμερα αναφέρονται οι 183 βουλευτές και οι 174 βουλευτές.
Με 183 βουλευτές η κυβέρνηση εκλέγει πρόεδρο της Δημοκρατίας και λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης και με 174 βουλευτές η κυβέρνηση καταρρέει και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.
Με βάση πληροφορίες, από πλήθος πηγών οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη δεν θα εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές.


Σενάριο πρώτο
Το θετικό

Η κυβέρνηση σύρθηκε από την Τρόικα να επιταχύνει την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό καθεστώς δραματικών διλημμάτων θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές.
Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα επέλεγαν ένα πολιτικό βήμα στο…κενό.
Θεωρούν ότι μπορεί να συγκεντρώσουν τους 180 βουλευτές συγκεκριμένα 183 βουλευτές, διασφαλίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με την παράταση του μνημονίου και την ECCL γραμμή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί μέσα στον Φεβρουάριο να ψηφίσει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν νέο μεγάλο κύμα αντιδράσεων.

Σενάριο δεύτερο
50% προς 50%

Η κυβέρνηση δεν έχει συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, αλλά μέσω της επίσπευσης, δραματοποιεί τις εξελίξεις ζητώντας την στήριξη των βουλευτών για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση ρισκάρει, ποντάροντας στην δραματοποίηση των γεγονότων.
Ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ότι με την ECCL γραμμή που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο θα έρθουν πολύ σκληρά μέτρα.
Εδώ εγείρεται ένα μείζον ηθικό θέμα και συνειδησιακό.
Οι βουλευτές θα ψηφίζουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τυφλά, δηλαδή θα δώσουν ψήφο παράτασης στην κυβέρνηση – αν εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας – χωρίς να γνωρίζουν τι επώδυνα μέτρα έρχονται τον Φεβρουάριο με αφορμή την ECCL γραμμή;

Σενάριο τρίτο
Ηρωική έξοδος και εκλογές

Με βάση το σενάριο αυτό η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές και ουσιαστικά οδηγείται σε ηρωική έξοδο.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με βάση την ECCL γραμμή θα υποχρεωθεί να λάβει δραματικά και επώδυνα μέτρα, αποφασίζει για ηρωική έξοδο με στόχο να προκηρυχθούν εκλογές και η νέα κυβέρνηση να λάβει όλες τις επώδυνες αποφάσεις που θα στιγματίσουν την ελληνική κοινωνία.
Στο σενάριο αυτό η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 174 βουλευτές.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Ποια είναι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ
στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 200 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.