Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...


Tην αποχώρησή της από την Συνθήκη Περιορισμού των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη (CFE Treaty) που είχε υπογραφεί στην 19 Νοεμωβρίου του 1990 μετά από διαπραγματεύσεις 18 ετών μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας και είχε συνδέσει την έναρξή της με το τέλος του "ψυχρού πολέμου (αμέσως μετά διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Πρόκειται για μείζονος σημασίας γεωστραηγική εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την μεταψυχροπολεμική δομή επάνω στην οποία στηρίχθηκε το οικοδόμημα της ασφάλειας στην Ευρώπη, αφού πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα "Η προβαίνουν σε μαζικές προμήθειες οπλικών συστημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται στις οικονομίες τους ή σύντομα θα τεθούν υπό την ρωσική στρατιωτική απειλή, αφού το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ρωσία είναι, απλά, κολοσσιαίο.
 
Ο Ρώσος υπουργός ανακοίνωσε ότι "Η Συνθήκη είναι νεκρή για εμάς και δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ σε αυτή", σηματοδοτώντας κατ'αυτό τον τρόπο την μεγαλύτερη κούρσα συμβατικών εξοπλισμών την τελευταία 25ετία και αλλάζοντας πολλά από τα δεδομένα ακόμα και στο ελληνοτουρκικό στρατιωτικό ισοζύγιο: Η Τουρκία δεσμευόταν από την CFE σε συγκεκριμένες οροφές οπλικών συστημάτων και ανάπτυξής τους στην δυτική Τουρκία, κάτι που πλέον δεν ισχύει!
 
Ο Σ.Λαβρόφ προχώρησε στην δήλωση αυτή ανήμερα της 24ης επετείου αό την υπογραφή της σε κυβερνητικό συμβούλιο στην Κάτω Βουλή.
 
"Η CFE δεν λειτουργεί πλέον για εμάς. Μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η παλία συμφωνία συμβατικών δυνάμεων επαναπροσδιορίστηκε με την προϋπόθεση ότι δεν υπήρχε ανατολικό μπλοκ, την εγκριναμε με τις νέες συνθήκες που επικράτησαν, ενώ το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να το κανει. Περιμέναμε πολλά χρονια γι'αυτό μέχρι που είπαμε "συγγνώμη λοιπόν αλλά". Δεν θεωρούμε την CFE δεσμευτική για εμάς"
 
Η αρχική CFE είχε υπογραφτεί το 1990 από 16 χώρες του ΝΑΤΟ και εξι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας θέτοντας έξι ισοδύναμα όρια σε πέντε κατηγορίες κλειδιά συμβατικών οπλισμών και στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΑ,πυροβολικό, επιθετικά ελικόπτερα, και μαχητικά αεροσκάφη.
 
Μια "επικαιροποιημένη" συμφωνία υπογράφτηκε το 1999 αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να την επικυρώσουν μέχρι η Ρωσία να απούρει τα στρατεύματα απο την Γεωργία και την Υπερδνειστερία, ενα κριτήριο το οποίο η Ρωσία αποκαλεί "τεχνητο εμπόδιο".
 
Η Συνθήκη ήδη από το 2011 είχε πέσει σε "νάρκη" καθώς τότε το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι "Δεν θα ανταλλάσσει πλέον πληροφορίες περί συμβατικών δυνάμεων και οπλισμού με τη Ρωσία".
 
Η CFE ήταν ευεργετική για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που κατάφεραν να ανανεώσουν τα οπλικά τους συστήματα (κάπου 650 άρματα μάχης M60A1/A3, χιλιάδες ΤΟΜΑ Μ113, αντιαρματικά συστήματα κλπ) μεταφέρθηκαν από την κεντρική Ευρώπη στην Ελλάδα, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις δεν είχαν περιορισμό στην σύνθεσή τους μόνο αυστηρά στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, όπου ήδη μαινόταν ο πόλεμος με το ΡΚΚ.
 
 

















defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.