Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

TO ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ...


Από ποια τιμή θα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί – Τι θα γίνει αν κάποιος κηρυχθεί άγονος
Στο «σφυρί» βγαίνει η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη φορολογία και στις επιπτώσεις της κρίσης.
Στο τέλος του έτους λήγει η νέα προθεσμία για την άρση της προστασίας πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, με την κυβέρνηση, όπως λένε συνεχώς από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να αναζητεί τρόπους για να μην χάσουν τα σπίτια τους οι φτωχοί πολίτες.
Η τρόικα πίεζε συνεχώς για αλλαγές στο πλαίσιο των πλειστηριασμών, αφού έβλεπε ότι το καθεστώς που ισχύει έως και σήμερα δημιουργεί εμπόδια και οι διαδικασίες κηρύσσονται στις περισσότερες περιπτώσεις, άγονες.
Το κράτος από τη δική του πλευρά θέλει να βάλει χρήματα στα ταμεία του «όπως όπως», από την αναγκαστική εκποίηση ακινήτων που έχουν κατασχεθεί για χρέη προς την εφορία.
Τι ισχύει σήμερα
Μέχρι και σήμερα βγαίνοντας ένα ακίνητο στο «σφυρί» η ελάχιστη τιμή του πλειστηριασμού ξεκινά από την αντικειμενική του αξία. Η κρίση έχει καθηλώσει την αγορά ακινήτων, ενώ οι εμπορικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. Άρα κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει από πλειστηριασμό ένα ακίνητο, γνωρίζοντας ότι στην «αγορά» υπάρχουν χαμηλότερες τιμές για ένα αντίστοιχο κτίσμα.
Εφόσον λοιπόν, η διαδικασία κηρυχθεί άγονη, τότε το δημόσιο ή η τράπεζα που βγάζει το σπίτι σε πλειστηριασμό, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να θέσει ελάχιστη τιμή κατά το δοκούν. Ωστόσο, οι ρυθμοί για αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα αργοί.
Το νέο πλαίσιο
Η συμφωνία τρόικα – κυβέρνηση θέτει νέο πλαίσιο αρχικά στην τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού. Η τιμή θα ξεκινά λοιπόν, στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας και όχι στο 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν και στο τι θα γίνεται αν ο κριθεί ο πλειστηριασμός άγονος, με στόχο να βγαίνουν στο «σφυρί» πιο γρήγορα τα κατασχεθέντα ακίνητα.
Αν λοιπόν ένας πλειστηριασμός κριθεί άγονος, τότε η τιμή εκκίνησης δεν θα καθορίζεται από το δικαστήριο, αλλά αυτομάτως θα μειώνεται από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, στο 50%.
Αν και τότε δεν υπάρξει αγοραστής, το δημόσιο ή η τράπεζα που βγάλει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, θα μπορεί να στείλει αίτημα στο δικαστήριο για μείωση της τιμής εκκίνησης κάτω από το 50% της αντικειμενικής αξίας.
Παράδειγμα:
Έστω ότι μια τράπεζα βγάζει στο «σφυρί» ένα σπίτι, καθώς ο ιδιοκτήτης του δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειό του.
Η αντικειμενική αξία του σπιτιού είναι 300.000 ευρώ, συνεπώς η τιμή εκκίνησης για τον πρώτο πλειστηριασμό θα είναι τα 2/3, δηλαδή οι 200.000 ευρώ.
Αν κριθεί άγονος, τότε θα πέσει στο 50% της αντικειμενικής αξίας και θα βγει στο «σφυρί» στις 150.000 ευρώ. Αν και τότε δεν βρεθεί αγοραστής θα μπορεί η τράπεζα να πάει στο δικαστήριο και να ζητήσει νέα μείωση της τιμής εκκίνησης κάτω από τη μισή αντικειμενική αξία, δηλαδή κάτω από τις 150.000 ευρώ.

 





























newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.