Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γιατί καταποντίζονται οι μετοχές των τραπεζών; ...



Όσο αναλύονται τα stress tests της ΕΚΤ και συγκρίνονται με τα αποτελέσματα των υπολοίπων τραπεζών της Ευρώπης τόσο μεγαλύτερο σοκ προκαλούν οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών και εξηγούν γιατί οι ξένοι επενδυτές αποδοκίμασαν ξεκάθαρα τα stress tests και αμφισβήτησαν ευθέως τα αποτελέσματα οδηγώντας σε ισχυρότατη πτώση συνολικά τον τραπεζικό κλάδο.

Ξεπερνώντας τα τελικά στοιχεία ότι για το 2013 στο δυσμενές σενάριο οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν απώλεια κεφαλαίου 19,3 δισεκ. ευρώ.
Ξεπερνώντας το γεγονός ότι εμφάνισαν κεφαλαιακή ζημία 8,64 δισεκ. και στα AQR ζημία -7,34 δισεκ.
Ξεπερνώντας το γεγονός ότι εμφάνισαν -2,7 δισεκ. τελική κεφαλαιακή ανάγκη….που ως δια μαγείας εξαφανίστηκε λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο δυναμικό σενάριο τα προ προβλέψεων έσοδα και έτσι μειώθηκαν δραστικά οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Θα εστιαστούμε σε δύο βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν την πραγματική ποιότητα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και εξηγούν γιατί οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν μαζικά στις ελληνικές τράπεζες.
Οι δύο καταλύτες στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών που σοκάρουν είναι η συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια και το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά.
Σε σύνολο κεφαλαίων περίπου 32 δισεκ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν 3,2 δισεκ. η Alpha bank  αναβαλλόμενη φορολογία, 3,58 δισεκ. η Εθνική, η Πειραιώς 3,26 δισεκ. και η Eurobank 3,22 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή συνολικά 13,4 δισεκ. ευρώ περίπου η συνολική αναβαλλόμενη φορολογία.
Τα 13,4 δισεκ. αντιστοιχούν περίπου στο 50% των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες 25 δισεκ.
Είναι αδιανόητα υψηλή η συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Όμως ακόμη και αν κάποιοι δεν έχουν πειστεί πρέπει να αποτιμηθεί και ένας άλλος παράγοντας το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης προβληματικών  δανείων με προβλέψεις.
Η Γαλλική τράπεζα BNP Paribas εμφάνισε NPLs 3,81% και coverage ratio 55,97%.
Τι σημαίνει αυτό ότι για κάθε 100 ευρώ προβληματικού δανείου η BNP Paribas έχει εξασφαλίσεις 55,97% που είναι λογικός συσχετισμός.
Όμως τα αντίστοιχα μεγέθη στις ελληνικές τράπεζες είναι δραματικά χαμηλά.
Ο μέσος όρος του coverage ratio στην Ελλάδα είναι 44% έναντι π.χ. της BNP Paribas στο 55,97%.
Αν οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώνονταν να διαθέτουν coverage ratio δηλαδή περισσότερες προβλέψεις τύπου BNP Paribas και μαζί με την προκλητική υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, οι ελληνικές τράπεζες σχεδόν θα είχαν μηδενικά κεφάλαια και θα χρειάζονταν από την αρχή ανακεφαλαιοποίηση.
Στην Εθνική τα NPLs είναι 29,3% και το coverage ratio 39,78% που είναι μακράν ο χαμηλότερος δείκτης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό δείχνει ότι οι Εθνική δεν έχει επαρκείς προβλέψεις καταρρίπτοντας τον μύθο της τράπεζας που διαθέτει επαρκεί κεφάλαια.
Στην Πειραιώς τα NPLs είναι 32,26% και το coverage ratio 42,90%.
Στην Eurobank το NPLs είναι 32,2% και το coverage ratio 46,28%.
Στην Alpha bank το NPLs είναι 35,68% και το coverage ratio 47,74% το υψηλότερο της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι στα AQR είχαν προκύψει ζημίες -7,34 δισεκ. ευρώ.
Το θέμα με το coverage ratio είναι μείζονος σημασίας γιατί όσο υψηλότερο είναι τόσο ποιο ποιοτικός είναι ο ισολογισμός μιας τράπεζας.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πολύ μακριά από τα μεγέθη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με τις οποίες συγκρίνονται οι ελληνικές τράπεζες.
Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι ξεκάθαρα υποδεέστερη των ευρωπαϊκών και η εξέλιξη αυτή έχει αποτιμηθεί πολύ δυσμενώς από τους επενδυτές.
Έτσι εξηγείται γιατί τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αποδοκιμάστηκαν από τις αγορές.

Ποιοτικά στοιχεία ελληνικών τραπεζών συγκριτικά με επιλεγμένο δείγμα στα stress tests της ΕΚΤ

Τράπεζες
NPLs
Coverage ratio
Συνολικό DTA
Εθνική
29,3%
39,78%
3,58 δισ
Alpha
35,68%
47,74%
3,23 δισ
Eurobank
32,3%
46,28%
3,32 δισ
Πειραιώς
32,26%
42,90%
3,26 δισ
Santander
4,24%
63,19%

BNP Paribas
3,81%
55,97%

S.Generale
3,99%
62,19%

Unicredit
10,63%
50,08%

BCP
15,46%
25,35%

Allied Irish
22,32%
44,36%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.