Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Επενδύθηκαν 11 δισ στην Εθνική και στο stress σενάριο βρέθηκε με -246 εκ κεφάλαια - Ο Τουρκολιάς συνεχίζει να κοιμάται ήσυχος; ...

 


Τα stress tests ήταν ένας εφιάλτης....για την Εθνική τράπεζα με όρους τέλους 2013.... 
 Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο, καμία δικαιολογία για την απαξιωτική εικόνα που εμφανίζει η Εθνική τράπεζα η άλλοτε ισχυρή μεγάλη ελληνική τράπεζα και σήμερα….η τράπεζα που εκπλήσσει αρνητικά σε κάθε stress tests.
Εξέπληξε αρνητικά και στα stress tests του Μαρτίου του 2014 και του Οκτωβρίου του 2014.
Τα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν ότι η κεφαλαιακή εικόνα της Εθνικής είναι αρνητική ενώ σοκάρει το γεγονός ότι ενώ έχουν επενδυθεί 1,35 δισεκ. από τις προνομιούχες μετοχές και 9,8 δισεκ. στις ΑΜΚ του 2013 η τράπεζα βρέθηκε με -0,4% core tier 1....με όρους τελών 2013.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Ότι ενώ επενδύθηκαν 11 δισεκ. κεφάλαια από το κράτος, το ΤΧΣ και τους ιδιώτες στα stress tests η τράπεζα είχε έλλειμμα -246 εκατ ευρώ που αυτό σημαίνει ότι στο δυσμενές σενάριο τα 11 δισεκ. πετάχθηκαν στο καλάθι των αχρήστων κατέληξαν σε έλλειμμα -246 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση Τουρκολιά στην Εθνική πρόσφατα δήλωνε ότι «κοιμάται ήσυχη» με τα stress tests και ήρθε η 27 Οκτωβρίου με την κατάρρευση της μετοχής της Εθνικής κλείνοντας με απώλειες -7,79% στα 2,13 ευρώ,  να προειδοποιήσει την διοίκηση της τράπεζας….ότι τα stress tests ήταν ένας εφιάλτης.
Ο Τουρκολιάς με αυτές τις άστοχες δηλώσεις και με την άστοχη στρατηγική δεν φέρνει για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση την Εθνική τράπεζα.
Στις 19-20 Μαρτίου του 2014 η διοίκηση Τουρκολιά δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και 23 ημέρες αργότερα συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή εξέθεσε την διοίκηση Τουρκολιά που και τότε κοιμόταν ήσυχη αλλά τα γεγονότα οδήγησαν τους ιδιώτες μετόχους σε μεγάλες, δραματικές απώλειες.
Σε άλλη χώρα η διοίκηση αυτή θα είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί.
Η διοίκηση Τουρκολιά συνεχίζει να κοιμάται ήσυχη στην Εθνική αλλά η τύχη της δεν δουλεύει καθόλου.
Ξέρετε πόσο σοκαριστικό είναι να έχουν επενδυθεί 11 δισεκ. από το ΤΧΣ και το κράτος με τις προνομιούχες και στα stress tests να προκύπτει ότι με όρους τέλους 2013 η Εθνική εμφάνισε -0,4% core tier 1;
Τα 11 δισεκ. που επενδυθήκαν που πήγαν, ποιες τρύπες πήγαν να κλείσουν;
Η διοίκηση Τουρκολιά έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση την Εθνική τράπεζα, προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους μετόχους….ωστόσο η διοίκηση αυτή συνεχίζει να κοιμάται ήσυχη.
Ακριβώς αυτό συμβαίνει στην Εθνική η διοίκηση κοιμάται…. ήσυχη και για τον λόγο αυτό εμφανίζει αυτή την τραγική εικόνα.
Γιατί αυτό δεν συνέβη στην Alpha bank, γιατί δεν συνέβη στην Πειραιώς και συνέβη στην Εθνική τράπεζα;
Γιατί ενώ στην Εθνική επενδύθηκαν 11 δισεκ. έως το τέλος του 2013 η τράπεζα εμφάνισε core tier 1 στο -0,4% δηλαδή αρνητική καθαρή θέση;
Η τράπεζα χρεοκόπησε και νεκραναστήθηκε για δεύτερη φορά και η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Τουρκολιά κοιμάται ήσυχη;
Μα ακριβώς για τον λόγο αυτό συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά στην Εθνική επειδή η διοίκηση της Εθνικής υποπίπτει σε λάθη…
Όμως στα stress tests υπήρξαν και άλλες αρνητικές εκπλήξεις, όχι μόνο γιατί προέκυψε ζημία -930 εκατ ευρώ στο στατικό σενάριο αλλά κυρίως γιατί είχε την χειρότερη αναλογικά  επίδοση στα asset quality review με ζημία -2,247 δισεκ. ευρώ.
Η τράπεζα που παρουσιαζόταν ως η πιο ισχυρή στο σκέλος των NPLs η τράπεζα που πραγματοποίησε τις λιγότερες εξαγορές άρα δεν φορτώθηκε προβλήματα τρίτων εμφάνισε την χειρότερη εικόνα μεταξύ των τραπεζών αναλογικά.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι η Πειραιώς που είχε όντως την μεγαλύτερη ζημία στο AQR δηλαδή -2,709 δισεκ. ευρώ αλλά είχε εξαγοράσει 6 τράπεζες εμφάνισε μόλις 500 εκατ ευρώ διαφορά έναντι της Εθνικής.
Η βασική αιτία δεν σχετίζεται με το Τίτλος όσο με το γεγονός ότι από τους ελέγχους στα δανειακά χαρτοφυλάκια και ειδικά σε αυτά που έχουν αναδιαρθρωθεί προέκυψαν προβλήματα τα οποία σε κάθε περίπτωση αποτιμήθηκαν αρνητικά από την ΕΚΤ.
Όσον αφορά την πορεία των αποτελεσμάτων με βάση το βασικό και όχι το δυσμενές σενάριο η Εθνική έχει αξιολογηθεί με τις εξής παραδοχές αποτελεσμάτων.
Ζημίες για το 2014 κατά -407 εκατ ευρώ.
Κέρδη για το 2015 κατά +67 εκατ ευρώ
Κέρδη για το 2016 κατά +120 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά την πορεία της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Εθνικής θα αποτιμηθεί το ακραίο σενάριο  -246 εκατ κεφάλαια ή -0,42% με βάση τις παραδοχές του 2013 αλλά το γεγονός ότι σχεδόν μηδενίζονται οι ζημίες των 930 εκατ του στατικού σεναρίου λόγω των προ προβλέψεων εσόδων.
Η Εθνική διαθέτει κεφάλαια, τα stress tests δεν μηδενίζουν πραγματικά τα κεφάλαια μιας τράπεζας αλλά δείχνουν πως η τράπεζα αυτή σε ένα ακραίο υποθετικό σενάριο συμπεριφέρεται κεφαλαιακά.
Η εικόνα της Εθνικής ήταν τραγική με όρους 2013….απλά τραγική και με όρους 2014…διασώθηκε λόγω και της ΑΜΚ του 2014 των 2,5 δισεκ. που αρχικώς η διοίκηση Τουρκολιά δεν ήθελε να υλοποιήσει.
Η διοίκηση Τουρκολιά μετά από όλα αυτά συνεχίζει να διοικεί λόγω των δεσμών του με τον Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό χωρίς καμία από τις θεσμικές αρχές να παρεμβαίνουν.
Εδώ παραμένει ο Πέτρος Χριστοδούλου μη εκτελεστικό μέλος στην Εθνική και ταυτόχρονα είναι CEO εταιρίας του εφοπλιστή Μαρινάκη που κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Προφανώς και ο Μαρινάκης μπορεί να επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας αλλά….πως οι θεσμικές αρχές και ειδικά το ΤΧΣ επιτρέπουν ο CEΟ μιας εταιρίας μετόχου που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση…..να είναι ταυτόχρονα και μη εκτελεστικό μέλος της Εθνικής;
Ως πότε όλοι θα κάνουν τα στραβά μάτια;


www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.