Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το σκάνδαλο του σκανδάλου - Παπανδρέου και Ράικου ενώ αποκαλύπτουν το σκάνδαλο του ΤΤ…. οι εμπλεκόμενοι είναι ελεύθεροι ...




Ποιοι αποδομούν το έργο των εισαγγελέων Ράικου και Παπανδρέου αλλά και του Νικολούδη της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;
Στην υπόθεση του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι δεν πάει καλά.
Στην υπόθεση ενεπλάκησαν δύο πολύ υπεύθυνες εισαγγελείς η Παπανδρέου και η Ράικου (και οι δύο με την ιδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς).
Ωστόσο από τα αξιοπερίεργα είναι ότι ενώ οι βασικοί εμπλεκόμενοι συλλαμβάνονται στο εξωτερικό και χρειάστηκαν μήνες για να εκδοθούν στην Ελλάδα, ο επιχειρηματίας Κοντομηνάς δίνει εγγύηση 5 εκατ ως εγγύηση και ενώ το σκάνδαλο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι υπαρκτό…κανείς δεν προφυλακίζεται.
Αποτελεί το σκάνδαλο του σκανδάλου.
Δεν μπορεί δύο εισαγγελείς να καταλήγουν σε συγκεκριμένα αδικήματα και να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης….και στο τέλος κανείς να μην προφυλακίζεται;
Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την υπόθεση.
Υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις, πολιτικός δάκτυλος δεν αφήνει την υπόθεση να προχωρήσει, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η εξέλιξη του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
To www.bankingnews.gr δεν μπορεί και δεν δικαούται να κρίνει κανένα, όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωώτητας που μπορούν να επικαλεστούν αλλά είναι αξιοπερίεργο...15 εντάλματα σύλληψης και κανείς δεν προφυλακίστηκε και για άλλες υποθέσεις....χαμηλότερης βαρύτητας αδικημάτων...προφυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Τι έχει συμβεί;

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος 15 εμπλεκομένων γνωστών επιχειρηματιών, αλλά και πρώην επικεφαλής και στελεχών  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την  υπόθεση επισφαλών δανείων της τράπεζας αλλά και απάτης που αφορούσε το διάστημα 2006 με 2011.
Το κεντρικό πρόσωπο θεωρείται ο Άγγελος Φιλιππίδης πρώην πρόεδρος στο ΤΤ ο οποίος δηλώνει ότι δεν τα πήρε και συνελήφθηκε στην Τουρκία.
 Ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς αρνήθηκε τις κατηγορίες πλήρωσε μια μεγάλη εγγύηση 5 εκατ και παραμένει ελεύθερος.
Οι επιχειρηματίες και ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν στο εξωτερικό και μετά από μήνες εκδόθηκαν  στην Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκπονήσει πόρισμα με το οποίο διαπίστωνε σημαντικές ατασθαλίες στις χορηγήσεις δανείων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος υπό τον κ. Νικολούδη μπόρεσε να ανοίξει λογαριασμούς και αποδείχθηκε ότι υπήρχαν πολλοί εμπλεκόμενοι, ακόμη και οι πρώην διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με κεντρικό πρόσωπο τον Άγγελο Φιλιππίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΤ.
Τον Ιούλιο του 2013 ήρθε στο φως το πόρισμα Νικολούδη το οποίο ήταν συντριπτικό.
Έκτοτε και έπειτα από ενδελεχή έρευνα, η Εισαγγελέας Ράικου εξέδωσε 15 εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το παρελθόν

Όλα ξεκίνησαν από το πόρισμα της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, στηριζόμενος και στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αρχές καλοκαιριού του 2013 είχε ανοίξει λογαριασμούς και είχε διαπιστώσει ότι χορηγήθηκαν δάνεια από το ΤΤ σε επιχειρηματίες που δεν είχαν καλύψεις και ταυτόχρονα οι πρώην διοικήσεις του ΤΤ φέρονταν μπλεγμένες σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου για ποσό 7 εκατ και στις 12 Αυγούστου 2009 για 10 εκατ  με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», που ανήκε στους επιχειρηματίες Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Παράλληλα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2,385 εκατ ευρώ τα οποία σύντομα κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα.
Στον επιχειρηματία Γριβέα χορηγήθηκαν 19,85 εκατ αλλά συνολικά δόθηκαν δάνεια σε διάφορους επιχειρηματίες, π.χ. Λαυρεντιάδης, Καρούζος και άλλοι περίπου 400 εκατ ευρώ, το ΤΤ συνολικά ζημιώθηκε 346-347 εκατ ευρώ.
Στο πόρισμα του Νικολούδη αναφερόταν ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι  «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών, σε διαφορετικές τράπεζες Alpha bank, Eurobank, Πειραιώς.

Bestline – ΔΕΜΚΟ 

Η Bestline ήταν εταιρία του ομίλου Κοντομηνά με εξειδίκευση στις πιστωτικές κάρτες που ήλεγχε η εταιρία ΔΕΜΚΟ του ομίλου Κοντομηνά.
Δεν ήταν πιστωτικό ίδρυμα αλλά συνεργαζόταν με τράπεζες, παλαιότερα με την Millennium bank στην οποία ο Κοντομηνάς ήταν βασικός μέτοχος.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Deloite που διενέργησε έλεγχο αποτίμησης στην Bestline όταν το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο και ο όμιλος Κοντομηνά ήρθαν σε συμφωνία κατέληξε σε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις.
Με όρους μελλοντικών ταμειακών ροών η αξία της Bestline κυμαινόταν μεταξύ 18,1 και 21,6 εκατ ευρώ για το 100% της εταιρίας.
Με όρους καθαρής θέσης η Bestline είχε αποτιμηθεί από την Deloite κατά 2,8 εκατ ευρώ.
Δηλαδή σε δύο αποτιμήσεις από την ίδια εταιρία ορκωτών ελεγκτών προέκυπτε διαφορά πάνω από 600% εξέλιξη άκρως ασυνήθιστη.
Το εντυπωσιακό της υποθέσεως είναι ότι το ΤΤ κατέβαλλε για το 50% 18,9 εκατ ευρώ όταν όλη η αξία της εταιρίας με βάση την αποτίμηση της καθαρής θέσης που είναι και η πλέον ρεαλιστική ήταν 2,8 εκατ ευρώ.
Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι η Bestline είχε ενεχυριαστεί κατά 70% από την Πειραιώς για δάνειο 6,335 εκατ ευρώ.
Παράλληλα υπήρξαν παρασκηνιακές μεθοδεύσεις ώστε η αξία της Bestline από 19,8 εκατ με βάση την αποτίμηση των μελλοντικών ταμειακών ροών σε μέσους όρους, να αποτιμηθεί στα 40 εκατ ευρώ για να μπορέσουν προφανώς να δικαιολογήσουν τα 19,8 εκατ που κατέβαλλε το ΤΤ στον όμιλο Κοντομηνά.
Κατά την εισαγγελέα Παπανδρέου το ΤΤ ζημιώθηκε από την ΔΕΜΚΟ που ήλεγχε την Bestline κατά 73,8 έως 141,1 εκατ ευρώ.
Όταν στην πορεία οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αδιέξοδο και κατέφυγαν στην διαιτησία – που κέρδισε ο όμιλος Κοντομηνά – αποδείχθηκε ότι η ΔΕΜΚΟ δεν συμμετείχε στα έξοδα της Bestline.
Μάλιστα ενώ είχαν συνάψει σύμβαση ΤΤ με ΔΕΚΜΟ 50% προς 50% το ΤΤ πλήρωνε με δικά του κεφάλαια την χρήση του δικτύου του.
Παράλληλα η ΔΕΜΚΟ ενώ είχε συμφωνηθεί να μην χρησιμοποιηθούν τα 19,8 εκατ το τίμημα που πλήρωσε το ΤΤ για να αποκτήσει το 50% της Bestline χρησιμοποίησε τα ποσά αυτά και το ΤΤ το αποδέχθηκε.
Το εντυπωσιακό της υποθέσεως είναι ότι έφθασε η Bestline μια εταιρία χωρίς κέρδη να αποτιμάται το 50% περίπου 59,3 εκατ ευρώ.
Με βάση την εισαγγελέα Παπανδρέου που εκπόνησε το πόρισμα για το ΤΤ το ΤΤ ζημιώθηκε από την Best line 138,75 εκατ ευρώ.
Κερδίζοντας την διαιτησία το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι το ΤΤ πήρε τα 17 εκατ ζημίες από NPLs της εταιρίας ενώ η Bestline καθαρό χαρτοφυλάκιο.

ΔΕΜΚΟ

Η ΔΕΜΚΟ παρείχε πάσης φύσεως επενδυτικές υπηρεσίες και ανήκε στον όμιλο Κοντομηνά.
Η εταιρία είχε συνάψει δάνεια 103 εκατ από το ΤΤ το διάστημα κυρίως 2008 με 2009 ενώ τον Αύγουστο του 2013 τα δάνεια αυτά ήταν 97,5 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ όταν τα δάνεια άρχισαν να μην εξυπηρετούνται, ζήτησε πρόσθετες εγγυήσεις.
Όμως η περίπτωση της ΔΕΜΚΟ είναι πιο καθαρή σε σχέση με την θολή εικόνα της Bestline.
Οι εγγυήσεις που παρείχε η ΔΕΚΜΟ για τα δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ήταν ακίνητο το Garden Beach που αποτιμήθηκε 46,5 εκατ.
Όμως γεννάται το ερώτημα η Garden Beach είχε ζημίες 2,8 εκατ, θα μπορούσε να εμφανίζει τέτοια αποτίμηση;
Παράλληλα είναι οξύμωρο το γεγονός ότι τα έσοδα της ΔΕΜΚΟ προέρχονταν μόνο από μερίσματα 1,25 εκατ ενώ τα διοικητικά έξοδα ήταν 15 εκατ ευρώ.
Το 2011 η ΔΕΚΜΟ εμφάνισε ζημίες 12,95 εκατ ευρώ.
Παράλληλα για την κάλυψη των δανείων της ΔΕΜΚΟ πέραν από το ακίνητο Garden Beach, καταβλήθηκαν ως εγγυήσεις 15,9 εκατ καταθέσεις που ήταν collaterals και προσωπικές εγγυήσεις του Δημήτρη Κοντομηνά.
Μέσα σε όλα αυτά προκύπτει ότι το άνοιγμα στην πιστωτική κάρτα του Δ. Κοντομηνά έφθασε τα 2,293 εκατ ευρώ.
Δεν νομίζουμε άλλο φυσικό πρόσωπο να έχει τέτοιο υπόλοιπο σε πιστωτική κάρτα.

Υπόθεση Γριβέα CC international 

Η υπόθεση Γριβέα , της γυναίκας του Αναστασία Βάτσικα και της εταιρίας τους CC international που ζημίωσαν με 19,885 εκατ το ΤΤ συνδέεται έμμεσα με τον Κοντομηνά.
Η Βάτσικα ήταν συνεργάτης με τον Ρόρρη ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Bestline.
Η υπόθεση Γριβέα με τα 17 εκατ που καταβλήθηκαν σε 57 επιταγές ήταν καθαρή απάτη γιατί τα δύο ομολογιακά δεν εξυπηρετήθηκαν και κατέπεσαν.

Το συμπέρασμα

Το ΤΤ από ένα deal που παρουσιάστηκε ως κερδοφόρο έχασε συνολικά 141 εκατ ευρώ.
Δηλαδή οι συνεργασίες ΤΤ με Κοντομηνά στοίχησαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 141 εκατ ευρώ ζημία.
Συνολικά όμως το ΤΤ ζημιώθηκε 346,904 εκατ ευρώ και συγκεκριμένα 141 εκατ από τον Κοντομηνά, 17 εκατ από τον Γριβέα και 100 εκατ από τον Λαυρεντιάδη.
Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε και τις μηνυτήριες αναφορές του Αντώνη Αθανάσογλου που σχετίζεται με την υπόθεση Proton bank απόδειξη ότι δεν έχει συνενοχή με τα σκάνδαλα Λαυρεντιάδη.




















www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.