Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Μ. Χρυσοβελώνη: "Πολιτική ανωμαλία τα όσα έγιναν στη Βουλή για την ΔΕΗ" ...





Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ, κας Μαρίνας Χρυσοβελώνη:
Την Παρασκευή η Συγκυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να δώσει ένα προσωρινό τέλος στην υπαρξιακή της αγωνία. Μόνοι τους, 51 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής ότι οι 138 υπογραφές συναδέλφων της αντιπολίτευσης δεν υπήρχαν! Με άλλα λόγια μια μικρή ομάδα έκρινε πραξικοπηματικά ότι δεν υπήρχε καν αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ… Επρόκειτο απλά για ένα ακόμα επεισόδιο πολιτικής ανωμαλίας στην μακρά πορεία συνταγματικών εκτροπών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Κάποιος θα αναρωτηθεί: γιατί να ασχολούμαστε με το τι έκανε λάθος ή αρνήθηκε να κάνει η Βουλή; Δεν έχουμε αρκετά δικά μας προβλήματα στη καθημερινότητα μας; Δεν μας φτάνει η οικονομική κρίση, θα πρέπει να ανησυχούμε και για τα διαδικαστικά της Βουλής;
Η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι και πολύ μάλιστα. Όχι μόνο το 70% που καταδίκασε στις τελευταίες εκλογές την πολιτική του Μνημονίου αλλά και το 30% που ψήφισε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα θέματα Δημοκρατίας αφορούν τα δικαιώματα όλων μας. Όχι μόνο το δικαίωμα του συνόλου του Ελληνικού λαού να αποφανθεί για το μέλλον της ΔΕΗ με δημοψήφισμα, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα.
Η Δημοκρατία βασίζεται κυρίως στο δικαίωμα της μειοψηφίας να έχει άποψη. Η Δημοκρατία στην πραγματικότητα νοείται ως πολίτευμα μόνο αν εξασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση της αντίθετης γνώμης. Την Παρασκευή δυστυχώς αποδείχθηκε πως η Συγκυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στην Αντιπολίτευση ούτε καν αυτό το δικαίωμα.
Το πρόβλημα λοιπόν της Συνταγματικής ομαλότητας πρέπει να αφορά και να απασχολεί τον κάθε πολίτη. Γιατί για παράδειγμα η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που στηρίζεται μόλις από το 30% των πολιτών, αύριο ως μειοψηφία θα εμφανιστεί να διεκδικεί τα δικά της δικαιώματα λόγου και ελεύθερης κοινοβουλευτικής δράσης. Με ποια νομιμοποίηση θα επικαλείται τότε ο κ. Σαμαράς την Βουλή για να τον προστατεύσει; Ένα είναι βέβαιο, η απαξίωση των  κοινοβουλευτικών διαδικασιών και άρα και της ίδιας της Δημοκρατίας οδηγεί πλέον ταχύτατα όχι μόνο στην υποτίμηση του ρόλου των κομμάτων αλλά και στην αποσάθρωση των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών.
Κορυφαία εκδήλωση του εκφυλιστικού αυτού φαινομένου ήταν ο φόβος που έδειξε τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο και μόνο να ζητηθεί από τον λαό η γνώμη του για την διάλυση της ΔΕΗ. Δεν φοβήθηκαν απλώς το δημοψήφισμα, φοβήθηκαν ακόμα και την ψήφο της ίδιας της Βουλής για το θέμα.
Ο φόβος βεβαίως της Συγκυβέρνησης για την διεξαγωγή οποιουδήποτε δημοψηφίσματος είναι κατανοητός καθώς αποτελεί κοινωνική μειοψηφία όπως έδειξαν και οι Ευρωεκλογές. Άλλωστε σε μια πραγματική Δημοκρατία το 30% των ψηφοφόρων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιβάλει την θέληση του στο 70% των υπόλοιπων πολιτών.
Αυτό που αποκαλύφθηκε και επισήμως την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο είναι πως οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος φοβούνται ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές τους. Γι’αυτό προτίμησαν την στημένη σύνθεση των 51 ελεγχόμενων του θερινού τμήματος από την απρόβλεπτη σύγκληση της Ολομέλειας που απαιτεί το Σύνταγμα για την συζήτηση προτάσεων δημοψηφίσματος.
Ο απροκάλυπτος πλέον φόβος της Συγκυβέρνησης για την ίδια την στήριξη της προδιαγράφει απρόβλεπτες εξελίξεις μέσα στο 2014 που θα καθορίσουν τελικά την τύχη της.


























defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.