Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΣΟΚ--Έκθεση ΔΝΤ: Τσουνάμι νέων μέτρων και ανατροπές στα εργασιακά!!!




Κάντε μεταρρυθμίσεις ή πάμε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι το δίλημμα- εκβιασμός που για άλλη μια φορά θέτει το ΔΝΤ μέσω της έκθεσης που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. - Η έκθεση κατεβάζει πολύ χαμηλά τον πήχη αισιοδοξίας του Σαμαρά και της κυβέρνησης. 
Η έκθεση, ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους στόχους που δεν έπιασε το 2013. Επίσης, κάνει αναφορές με «καμπανάκια» για το χρέος, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα κόκκινα δάνεια! Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υπόσχεται ο πρωθυπουργός περι ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών. 
Χρέος και κούρεμα
Η έκθεση αριθμεί 226 σελίδες, ενώ η λέξη «χρέος» αναφέρεται 408 φορές, δηλαδή 1,8 φορές ανά σελίδα! Ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «κούρεμα». Το ΔΝΤ όμως, γράφει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν ανακοπή της τεράστιας αύξησης του χρέους.
«Κλειδί» για τη μείωση του χρέους και την ορθή πορεία του προγράμματος, θα φέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα από τις οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται ότι το χρέος φέτος θα διαμορφωθεί στο 174% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 θα φτάσει στο 117%.
Ζητά νέα μέτρα!
Το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16, τονίζοντας ότι για το 2015 η «τρύπα» ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ, ενώ αναφέρει ότι τα έκτακτα μέτρα που τελειώνουν θα ανοίξουν το κενό. Παράλληλα, ανησυχεί πως τα έσοδα δεν θα είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος!
Όπως αναφέρει, αν το κενό του 2015 κλείσει με μόνιμα μέτρα, θα υπάρξει περαιτέρω απόκλιση περίπου ¾ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2016 σε σχέση με το 4,5% του ΑΕΠ που έχει προβλεφθεί για πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεπώς, ή θα φέρουν νέα μέτρα ή τα έκτακτα θα γίνουν ..μόνιμα!
Δημοσιονομικό κενό
Το Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά αγγίζει τα 2 δις ευρώ, ωστόσο εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει αναθεώρηση των στοιχείων, δίνοντας το στίγμα ότι ίσως καταφέρουν να το καλύψουν.
Χρηματοδοτικό κενό 12,6 δις!
Το ΔΝΤ βλέπει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δις για μετά το 2015, καθώς μέχρι τότε οι ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες. Γι' αυτό το λόγο, ζητά να μην αγγίζουν το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι το ίδιο ποσό. Συνεπώς, το ΔΝΤ μάλλον προορίζει τα λεφτά του ΤΧΣ για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, εφόσον χρειαστεί.
«Βόμβα» τα κόκκινα δάνεια
Η έκθεση του ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο τεράστιο δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας, αμφισβητώντας σε πολλές περιπτώσεις τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θέμα που θα απασχολήσουν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ στο τέλος του έτους. Το ταμείο αναφέρει ότι τα κόκκινα και προβληματικά δάνεια έχουν αγγίξει το 40% των συνολικών δανείων, ενώ αμφισβητεί τα τεστ αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του 2013! Όπως γράφει, δεν έγιναν με βάση ρεαλιστικά σενάρια και εμμέσως ζητά αλλαγή των όρων που ελέγχθηκαν οι τράπεζες!
«Μην αγγίξετε το μαξιλάρι του ΤΧΣ»!
Το ΔΝΤ βλέπει ότι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ θα βγάλουν νέο «κονδύλι» 6 δις ευρώ στο τέλος του έτους για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων, ενώ την ίδια ώρα ζητά από την κυβέρνηση να μην αγγίξει το «μαξιλάρι» ασφαλείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 11 δις, το οποίο όμως υπάρχει για να καλύψει τυχόν ανάγκες των ίδιων των τραπεζών.
Επιμένει για φοροδιαφυγή και... συμφέροντα και να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά
Το ΔΝΤ αφιερώνει (για μια ακόμα φορά) ξεχωριστό κεφάλαιο για τη φορολόγηση στην Ελλάδα με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκεί, όπως έχουν επαναλάβει πολλές φορές, δεν έχουν γίνει πολλά, όπως επίσης θα καλεί την κυβέρνηση να εστιάσει περισσότερη στην αντιμετώπισή της.
Ο διεθνής οργανισμός αναφέρεται και σε ..συμφέροντα που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να μην πληρώσουν το φόρο ακινήτων, ενώ μιλά και για «πολιτικές παρεμβάσεις» στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης. Σε αυτό το σημείο, είναι άγνωστο αν αναφέρεται και στην «παραίτηση» Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δανειστών.
Την ίδια ώρα, ζητά από την Ελλάδα να επανεξετάσει τους φορολογικούς συντελεστές. Χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, το ΔΝΤ ζητά μετ' επιτάσεως τα τελευταία χρόνια, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Οι μισθοί έπεσαν, αλλά όχι οι τιμές
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν, όχι όμως και οι τιμές, κάτι που κόστισε στην κατανάλωση. Απίστευτη κοροϊδία δηλαδή, αφού πάγια τακτική του ΔΝΤ είναι να ζητά μειώσεις μισθών, συνεπώς γνωρίζει από την αρχή τις επιπτώσεις που έχει αυτή η πολιτική, που δεν είναι άλλη από την φτωχοποίηση του κόσμου.
«Καμπανάκι» για συντάξεις και ασφαλιστικό
Ο διεθνής οργανισμός χτυπά το «καμπανάκι» για τις δαπάνες για συντάξεις, λέγοντας πως είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης! Με άλλα λόγια, ζητά νέες περικοπές συντάξεων αφού η δαπάνη ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ όπως αναφέρει!
Την ίδια στιγμή στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται πως «η σύνδεση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και ατομικών παροχών είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένα κίνητρα για να αυξηθούν οι πρώτες».
Αυτό που γράφει, είναι ότι με ένα κατακερματισμένο ασφαλιστικό, άλλα πληρώνει ο κόσμος και άλλες παροχές έχει, κυρίως στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που οδηγεί τους ασφαλισμένους στο να μην πληρώνουν τις εισφορές τους.

























































































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.