Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η σχέση Μπαλτάκου με τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αλήθειες και υπερβολές ...




Η ενασχόληση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και έρευνας μετά από την δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο. Και όπως πάντα όταν προκύπτουν μεγάλες αποκαλύψεις στην Ελλάδα , οι υπερβολές δεν λείπουν.

Ο κ. Μπαλτάκος είναι αλήθεια είχε τεράστιο ενδιαφέρον για τις ΕΔ. Δεν το απέκτησε όταν έγινε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαράς. Το είχε πάντα. Είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε ακολουθήσει την νομική επιστήμη θα ήθελε να ήταν στρατιωτικός. Δεν το έκρυβε άλλωστε.

Το ενδιαφέρον του για τις ΕΔ ήταν τέτοιο που ακόμη και πολύ πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική όταν έβρισκε ευκαιρία παρακολουθούσε από κοντά εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ΕΔ. Οι φιλικές σχέσεις που είχε με πλήθος αξιωματικών, του έδιναν την ευκαιρία να παρακολουθεί ασκήσεις έστω και μικρής κλίμακας. Όταν έγινε γραμματέας οι ευκαιρίες αυτές πολλαπλασιάστηκαν . Και για να είμαστε πιο ακριβείς, έκανε ότι μπορούσε ώστε το πρόγραμμά του να του επιτρέπει να μην χάνει ούτε μία από τις ασκήσεις που γίνονταν. 

Αυτά σ΄ ότι αφορά το στρατιωτικό ενδιαφέρον για τις ΕΔ. Υπήρχε όμως και το πολιτικό. Με αφορμή την διείσδυση της Χρυσής Αυγής στο στράτευμα ο κ.Μπαλτάκος είχε αναλάβει ρόλο ανάσχεσης του ρεύματος ένστολων ψηφοφόρων προς την οργάνωση - κόμμα. Το έκανε αυτοβούλως ή με εντολή είναι το ερώτημα. Θα απαντήσουμε ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Και πάντως γνώριζαν στην κυβέρνηση την στόχευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του. Όπως εκείνη για την επαναφορά του γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ανώτερα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Γνώριζαν προφανώς και την πρωτοβουλία να “πέσει στα μαλακά” ο Εύελπις που είχε κατηγορηθεί για τους χουντικούς ύμνους στην Σχολή Ευελπίδων. Η ΝΔ δεν ήταν ακόμη κυβέρνηση αλλά μετρούσε την κάθε ψήφο για να γίνει στις εκλογές του 2012.

Προφανώς και γνώριζαν ότι είχε την άποψη να διωχθούν δικαστικά οι στρατιωτικοί που εμπλέκονται στις Ενώσεις Στρατιωτικών. Είχαν δημοσιευθεί όλα αυτά στον Τύπο,χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη αποδοκιμασίας αυτών των απόψεων.


Είχε λόγο στην καθημερινή λειτουργία των ΕΔ; Επί Πάνου Παναγιωτόπουλου, υπήρχε πολύ στενή συνεργασία. Επί Αβραμόπουλου αυτή ατόνησε . 

Είχε λόγο για τις κρίσεις αξιωματικών; Τα αποτελέσματα των φετεινών κρίσεων μπορούν να προκαλέσουν την υποψία μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Στο ανώτατο επίπεδο κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι κρίσεις είχαν “άρωμα γραμματέα”, αυτό είναι βέβαιο.


Το ερώτημα που επίσης απασχολεί είναι αν οι απόψεις του πρώην γενικού γραμματέα είχαν οδηγήσει στα “αιτήματα” για έξοδο του στρατού στον δρόμο αλλά και στα βουνά όπου κλήθηκε ο στρατός να κυνηγά δραπέτες φυλακών . Σ΄αυτό το ερώτημα μπορούν να απαντήσουν λίγοι: Δυο υπουργοί, ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου και βέβαια ο ίδιος ο κ.Μπαλτάκος.










































onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.