Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο Ομπάμα διαψεύδει τον Ερντογάν! ...



Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος ότι ο Ομπάμα είπε στον κ. Ερντογάν ότι «έλαβε το μήνυμα» σχετικά με αίτημα του Τούρκου Πρωθυπουργού για έκδοση από τις ΗΠΑ του αυτοεξόριστου εκεί ιμάμη Γκιουλέν που βρίσκεται σε διαμάχη με την τουρκική κυβέρνηση.
 

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη δήλωση του Λευκού Οίκου  γράφει η Today’s Zaman: Και εξηγεί - με τίτλο «White House denies remarks about Gulen attributed to Obama»-  ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν για  διαστρέβλωση του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχε στις 19 Φεβρουαρίου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, σχετικά με αίτημα  έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν, μιλώντας σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ATV, είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Πρόεδρο Obama, ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, ως ατόμου που συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας - πάντα όπως είπε ο ίδιος - θετική ανταπόκριση από τον Ομπάμα και τη διαβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «έλαβε το μήνυμα».
Ο κεραυνός ήρθε αμέσως από την Ουάσιγκτον:«Η απάντηση που (απο)δόθηκε στον Πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με τον Γκιουλέν δεν είναι ακριβής», διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε σε διάφορους οργανισμούς του Τύπου.
Πρόκειται για την πρώτη διάψευση σε δηλώσεις  Πρωθυπουργού.
 Το ίδιο μήνυμα, επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος του Λευκού Οίκου κ. Magnuson, σε δήλωσή του : Ο Πρόεδρος Obama κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και αναφορικά με το αίτημα του Τούρκου Πρωθυπουργού για τον Γκιουλέν, δεν είπε ότι «ελήφθη το μήνυμα».  

 Αποκάλυψη: Ο Ερντογάν ζήτησε ''πράσινη κάρτα'' για τον Γκιουλέν!


  Το θέμα - επί της ουσίας- και ανεξάρτητα από το χαστούκι Ομπάμα σε Ερντογάν , περιπλέκεται και άλλο καθώς αποκαλύπτεται ότι το κυβερνών κομμα ΑΚΡ του κ Ερντογάν ήταν αυτό που είχε αιτηθεί στις ΗΠΑ  να δοθεί <<πράσινη κάρτα>> στον Γκιουλέν!
 
Συγκεκριμένα ο κ  Οουτκού Τσεκίρεζερ, στο σημερινό του άρθρο στην Cumhuriyet με τίτλο «Στα αμερικανικά αρχεία, επιστολή της Τουρκικής Δημοκρατίας για τον Γκιουλέν», καταγράφει τις πληροφορίες που άντλησε από την επικοινωνία του με τον τότε Πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ, κ. Φαρούκ Λόγογλου (νυν Αντιπρόεδρο του αντιπολιτευόμενου CHP), σχετικά με την επιστολή που είχε αποστείλει η κυβέρνηση του ΑΚΡ στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία αιτούνταν την έκδοση πράσινης κάρτας στον Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
Ο κ. Λόγογλου θυμάται σχετικά με το γεγονός τα εξής και ο δημοσιογράφος κ. Τσεκιρεζέρ καταγράφει :
 

«Νομίζω ότι ήταν το 2004. Ήμουν τότε Πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Είχε έρθει μία επιστολή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Παραλήπτης της ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την υπέγραφε ο Γενικός Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων. Συμπληρωματικά υπήρχε μια επιστολή 6-7 σελίδων. Ζητούσαν να την παραδώσω επισήμως στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ».
 
Ο κ. Λόγογλου, αρνήθηκε να παραδώσει την επιστολή. «Έγραψα μήνυμα στη Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, “Αφού δεν είχε έρθει αίτημα από τη διοίκηση των ΗΠΑ για το θέμα, γιατί θα πρέπει να μεταφερθεί αυτό το μήνυμα;” ρώτησα. Για μήνες δεν έλαβα απάντηση».

 Όλο το παρασκήνιο με την επιστολή και τα ''σούρτα -φέρτα''
Ο κ. Λόγολου θυμάται ότι το ίδιο μήνυμα, διατύπωσε προφορικά και ο τότε ΥπΕξ της Τουρκίας, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος συνόδευε τον Τουρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ο κ. Γκιουλ, με ιδιαίτερα ευγενικό τρόπο με ρώτησε : «Σας είχαμε αποστείλει κάτι. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα μπορούσατε να το παραδώσετε στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών;». Κι εγώ, κάποια στιγμή που πήγα στο Υπουργείο Εξωτερικών με άλλη αφορμή - όχι γι’ αυτό το θέμα, παρέδωσα την επιστολή στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Marc Grossman. «”Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μου ζήτησε να σας παραδώσω αυτή την επιστολή”, είπα. Δηλαδή δεν το παρέδωσα επισήμως, το παρέδωσα ανεπισήμως», αναφέρει ο κ. Λόλογλου.
Το άρθρο συνεχίζει  επισημαίνοντας ότι όταν ρώτησε το κ. Λόγογλου, ποιο ήταν το περιεχόμενο της επιστολής, αυτός απάντησε :
«Επρόκειτο για άδεια μόνιμης εγκατάστασης του Γκιουλέν, ένα αίτημα για την έκδοση πράσινης κάρτας. Η επιστολή γράφτηκε για να ενισχύσει τις πιθανότητες έκδοσης της κάρτας. Τώρα με ποια κριτήρια δόθηκε πράσινη κάρτα στον Γκιουλέν, αν, δηλαδή, η επιστολή έπαιξε κάποιο ρόλο ή όχι, αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζω».
 
Να τι περιείχε η επιστολή: «Ξεκινούσε με πρόλογο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ακολουθούσαν 6-7 συμπληρωματικές σελίδες. Ήταν κείμενο που είχε γραφτεί από τους δικηγόρους του Γκιουλέν. Υπήρχαν γενικές και νομικές πληροφορίες για το άτομό του. Ότι είχε αθωωθεί από δικαστήρια της Τουρκίας», λέει  ο κ. Λόλογλου.
 
Η δε Κυβέρνηση Ερντογάν παρουσίαζε τον Γκιουλέν ως εξής- σύμφωνα με τον κ Λόλογλου:«Πέρασαν χρόνια. Από όσο μπορώ να θυμηθώ, τον χαρακτήρισε έναν “καλό θρησκόληπτο άνθρωπο”, “άνθρωπο που αφιερώνει τη ζωή του στην εκπαίδευση”, “σεβαστή προσωπικότητα”. Υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για φιλάνθρωπο, που παρέχει υπηρεσίες στην κοινότητα».
Κατά τον αρθρογράφο αυτές οι συστάσεις είναι σε αντίφαση με το σημερινό αίτημα της Άγκυρας- κάτι που όπως λέει θα λάβουν υπόψην τους οι ΗΠΑ...ι τώρα λοιπόν, οι ΗΠΑ, λαμβάνοντας το αίτημα για έκδοση ερυθρού δελτίου για τον Γκιουλέν, μπορούν να απαντήσουν. «Εσείς κάποτε δεν είχατε πει άλλα γι’ αυτό το όνομα;», καταλήγει ο Τσακιρεζέρ.

 Γιατί θα πεί ''όχι'' ο Ομπάμα σε αίτημα έκδοσης

Εξάλλου σε άρθρο γνώμης της κ. Ασλί Αιντίντασμπας στη Μilliyet, με τίτλο «Γιατί ο Ομπάμα δε δίνει τον Γκιουλέν;» υποστηρίζεται ότι αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς κάτι τέτοιο  συνεπάγεται ότι η Αμερική παίρνει θέση στην εσωτερική σύγκρουση της Τουρκίας, γεγονός που προσπαθεί να αποφύγει. 
 
Οι ΗΠΑ,γράφει,  έχει μια ευαισθησία σε θέματα θρησκευτικών και πολιτικών ελευθεριών, οπότε όσο ο κ. Ταγίπ Ερντογάν παραμένει στην Πρωθυπουργία της χώρας, το πιο πιθανό είναι οι απειλές του έναντι του Γκιουλέν να λειτουργήσουν τελικά υπέρ του τελευταίου.
 
Η κ. Αϊντίνταμπας λέει ότι το κίνημα του Γκιουλέν γίνεται αντιληπτό στη Δύση, ως αντισταθμιστική δύναμη της Αλ Κάιντα.
 
Επιπλέον, στην πορεία του, από τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, μέχρι τις πρόσφατες δηλώσεις του, περί πιθανής κατάργησης της λειτουργίας του Facebook και του Youtube στην Τουρκία,ο κ. Ερντογάν  δε θεωρείται πλέον στη Δύση ως πολιτικός που σέβεται τη Δημοκρατία. 






























onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.