Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Με τη Ρωσία ή με την Δύση η Ελλάδα στην ουκρανική κρίση; Ποια είναι η θέση της ...


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Θεμιτές οι ανησυχίες του Ευάγγελου Βενιζέλου για το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την τύχη του εγχειρήματος των 58, το οποίο κάνει ότι μπορεί για να το “φρενάρει”. Αλλά καλό θα ήταν αυτή τη περίοδο να ρίξει όλο το βάρος στον τίτλο του ΥΠΕΞ, που έχει μαζί μ΄ αυτόν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βεβαίως. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ σοβαρή και μας αφορά άμεσα. Όχι μόνο επειδή εκεί ζουν Έλληνες ,αλλά κυρίως επειδή ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τις οποίες “παγώνουμε” και “ξεπαγώνουμε” κάθε τόσο. Μ΄ αυτά τα πράγματα όμως πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε.

Δεν υπήρξαμε ποτέ εδώ στο Onalert οπαδοί της …σωτηρίας μας από το “ξανθό ορθόδοξο γένος”.Αντιθέτως. Αυτά τα αφήνουμε για άλλους οι οποίοι κηρύσσουν κάθε εβδομάδα έναν Παγκόσμιο πόλεμο και για τις αναλύσεις τους επικαλούνται …νεφελίμ και τις προφητείες. Η Ρωσία είναι μια τεράστια παγκόσμια δύναμη που κοιτάει πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντά της και το αποτελεσματικό “πλασάρισμά” της σ΄ όποια περιοχή του πλανήτη θεωρεί ότι έχει κάτι να κερδίσει. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται σ΄ αυτές.

Η Ελλάδα μέλος της ΕΕ και πάντα καθοδηγούμενη από το δόγμα του “ανήκομεν εις την Δύση”, είχε σημαντικά προβλήματα να δημιουργήσει μια σταθερή ,ουσιαστική και αποτελεσματική σχέση με τη Μόσχα. Με μικρά διαλείμματα οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν τυπικά καλές και …υποσχόμενες. Φταίνε και οι δύο πλευρές γι΄ αυτό. Η Ρωσία αλλά κυρίως εμείς δείχνουμε αναποφασιστικότητα στην “ολοκλήρωση της σχέσης” που μένει πάντα σε επίπεδο …φλερτ.

Πρόσφατα , με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, δόθηκε και πάλι η εντύπωση ότι “γυρίζουμε σελίδα”. Και ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν περιορίζονται στα αν η Ελλάδα …θα αγοράσει τεθωρακισμένα οχήματα ή όχι από τη Μόσχα. Ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να μονιμοποιήσει και να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να της είναι εξαιρετικά χρήσιμη ,κερδίζοντας κι αυτή πολλά.

Για όλα αυτά η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά άμεσα. Και πρέπει και ο κ.Βενιζέλος ως ΥΠΕΞ αλλά και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός να κάνουν και μια συνάντηση γι΄ αυτό το θέμα. Γιατί αν δεν το ΄χουν καταλάβει υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε μια “πολεμική” αναμέτρηση Ρωσίας - Δύσης. Στην οποία θα κληθούμε να πάρουμε θέση. Και είναι βέβαιο ότι την θέση μας δεν μπορούμε να την συζητήσουμε με την λαίδη Άστον, την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας . Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές τα ελληνικά συμφέροντα στην σύγκρουση της Ουκρανίας δεν μπορούν να ταυτιστούν σε καμία περίπτωση μ΄ αυτά της ΕΕ ,δηλαδή με τα γερμανικά συμφέροντα για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους.

Το να “κρυφτούμε” και στην περίπτωση της Ουκρανίας πίσω από τις θέσεις της ΕΕ , χωρίς να ακουστεί η φωνή μας ένα πράγμα θα μας εξασφαλίσει με βεβαιότητα. Οι σχέσεις μας με την Ρωσία θα μπουν για τα καλά στην κατάψυξη! Και αυτό νομίζουμε ότι μόνο ζημιά μπορεί να μας κάνει. 

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για το πως πρέπει να τοποθετηθούμε σ΄ όλα τα ενδεχόμενα σενάρια της ουκρανικής κρίσης. Με γνώμονα βέβαια πρώτα απ΄ όλα το δικό μας συμφέρον κι όχι αυτό που λέει η λαίδη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.