Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ...“Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου” και στα Βαλκάνια – Μπήκε και η Αλβανία στο “παιχνίδι”!!!




Δήμαρχος στο Πρέσεβο: «Η κοιλάδα του Πρέσεβο» θα ζητήσει να ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο
«Η περιοχή της Νότιας της Σερβίας (Κοιλάδα του Πρέσεβο) θα μπορούσε να ζητήσει να ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο, όπως η Κριμαία ενσωματώνεται στη Ρωσία», δήλωσε αλβανός τοπικός αξιωματούχος στην περιοχή της Νότιας Σερβίας, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων novinite.com.
«Αφού οι αρχές στη Μόσχα ζήτησαν και πέτυχαν η Κριμαία να ενταχθεί στην Ρωσία, τότε τα Τίρανα (πρωτεύουσα της Αλβανίας) και η Πρίστινα (πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου) θα πρέπει να απαιτήσουν το ίδιο για την κοιλάδα του Πρέσεβο», δήλωσε ο Ιονούζ Μούσλιου, επικεφαλής του δήμου του Μπουγιάνοβατς στο Σερβικό ραδιόφωνο Β92 news.
Η κοιλάδα του Πρέσεβο, καθώς και όλοι οι δήμοι, Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Medvedja, κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς που αποτελούν και την πλειοψηφία σε ποσοστό 90%.
Ο Μουσλίου ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με την ιστορική βάση, η κοιλάδα του Πρέσεβο, ήταν πάντα μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Απλά διαχωρίστηκε από τη διοικητική περιφέρεια του Κοσσυφοπεδίου το 1948 από την γιουγκοσλαβική κομμουνιστική ηγεσία του Γ. Τίτο.
Επίσης ο Mousliu υπενθύμισε ότι η αλβανική κοινότητα του Πρέσεβο είχε ήδη ζητήσει την προσάρτηση στο Κοσσυφοπέδιο μέσω ενός δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου του 1992, με το ποσοστό θετικών ψήφων να καταφθάνει το ποσοστό του 98 %.
Ο Αλβανός δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς ήταν πολέμαρχος του UCK κατά την περίοδο των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στο Πρέσεβο κατά την περίοδο 1999-2001, ως συνέχεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ειδικοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η Κοιλάδα του Πρέσεβο θα μπορούσε να γίνει «ένα δεύτερο Κόσοβο», εάν η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια συμβιβαστική λύση. Τότε είναι πάρα πολύ πιθανή μια επερχόμενη πολεμική σύγκρουση.
Μετά την υπογραφή, την Τρίτη του διατάγματος ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Vlamidir Πούτιν, αν και απέρριψε τον παραλληλισμό μεταξύ της Κριμαίας και του Κοσσυφοπέδιου, στην ουσία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες περιοχές
Σχόλιο: Το ζήτημα των αυτονομήσεων περιοχών ολόκληρων διαθέτει πολλές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα ξεκινά το 2008, από την Οσετία και την Αμπχαζία, συνεχίζεται στην Κριμαία και πιθανόν σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, διέρχεται την υπερδνειστερία και κάνει μια προσωρινή στάση στην Ρουθηνία.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ρουθηνίων, μιας μειονότητας περίπου ενάμισι εκατομμυρίου πληθυσμού που ζει στη νοτιοδυτική επαρχία Ζακαρπάτια της Ουκρανίας (αλλά και στις γειτονικές Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία), θα εκμηδένιζε κάθε πιθανότητα της Ουκρανίας για πολιτική ενότητα, σπρώχνοντας τη χώρα πιο κοντά στον έλεγχο της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, στα Βαλκάνια, οι αλβανοί έχουν όραμα να ενώσουν τα μέρη που κατοικούνται από αλβανούς (Πρέσεβο, δυτικό τμήμα ΠΓΔΜ, Κόσοβο, ΝΔ Μαυροβούνιο).
Η σερβική κυβέρνηση παρακολουθεί αυτήν την στιγμή τις πολιτικές υποθέσεις, μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής στο Κόσοβο και δεν έχει κάνει κανένα άμεσο σχόλιο, σχετικά με τις δηλώσεις του Μουσλίου.
Σύμφωνα όμως με πολλές αλβανικές οργανώσεις στην περιοχή, μια ελλιπής συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της Κοιλάδας του Πρέσεβο, αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα στο κέντρο των Βαλκανίων”.
Οι Αλβανοί εκπρόσωποι του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου (σημ. νότια Σερβία) ισχυρίζονται ότι αν αγνοηθούν από τη διαπραγματευτική διαδικασία, δεν θα υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η Κοιλάδα του Πρέσεβο παραμένει ως μία ωρολογιακή βόμβα.
Σύμφωνα με αυτά, η επίλυση του ζητήματος μεταξύ Αλβανών και Σέρβων θα πρέπει να επιλυθεί μαζί με την επίλυση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου που επιδιώκει την αυτονομία ή τον διαχωρισμό.
Ο Jonuz Musliu πρώην πολιτικός εκπρόσωπος των πρώην ανταρτών της Αλβανίας (UCPMB), δήλωσε παλαιότερα ότι οι Αλβανοί της Κοιλάδας πιστεύουν έχουν πρέπει να ενωθούν με το Κόσοβο μια και αποτελούσαν κάποτε ενωμένη επαρχία.
Ένα πάντως είναι το σίγουρο, εάν ανάψει μία «σπίθα» στην κοιλάδα του Πρέσεβο, θα ακολουθήσει η Β-Ε, η ΠΓΔΜ και οι συνέπειες θα φτάσουν έως τα σύνορα της χώρας μας.


Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος





Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών





http://kostasxan.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.