Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Στο "μυαλό" του Αβραμόπουλου - Τι σκέφτεται για τις κρίσεις και τι του εισηγούνται ...



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πόσοι θα ήθελαν να βρίσκονται στο μυαλό του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αυτές τις ημέρες; Οι αγωνιούντες Αρχηγοί, οι επίδοξοι διάδοχοί τους και κυρίως όσοι θεωρούν ότι η καριέρα τους εξαρτάται απ΄ αυτούς! 

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να μεταφέρουμε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο υπουργικό γραφείο,με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει.
Ο Αβραμόπουλος δεν έχει αποκαλύψει τις σκέψεις του ,ούτε και στους πιο στενούς του συνεργάτες! Μέχρι και χθες άκουγε τις εισηγήσεις και τις θέσεις όλων των ανθρώπων που εμπιστεύεται. Προφανώς στην πτήση προς Μολδαβία θα υπήρχε χρόνος να βάλει σε μια τάξη όλα όσα του εισηγούνται αν και θα συνοδεύεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ.Πολλά από τα οποία δεν συμφωνούν πιθανότατα με όσα ο ίδιος πίστευε ή πιστεύει. 

Το σχέδιο Αβραμόπουλου

Ο νυν ΥΕΘΑ είναι γνωστό ότι προτιμά την ηπιότητα σ΄ όλες του τις δράσεις. Έχει “δουλέψει” το “δόγμα” της “σύνθεσης των απόψεων” τουλάχιστον 20 χρόνια και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς του “έχει βγει”. Αυτό το δόγμα τον καθοδηγεί και στις υπουργικές θέσεις που αναλαμβάνει. Συνεπώς και για να μην λέμε πολλά το πρώτο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει στο μυαλό του είναι το “ήπιο”. Που σημαίνει:
•Παραμονή στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Το ίδιο ισχύει και για τον Α/ΓΕΝ Ευάγγελο Αποστολάκη. 

•Αλλαγές στο ΓΕΣ με αντικατάσταση του αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου από τον Χρήστο Μανωλά και στο ΓΕΑ με τον Ευάγγελο Τουρνά να δίνει τη σκυτάλη στον Χρήστο Βαϊτση.

Το σχέδιο αυτό συνοδεύεται από την εξής επιχειρηματολογία:

Ο Κωσταράκος είναι συνεργάσιμος και  "μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό"  όπου και δεν αποκλείεται όπως λένε τουλάχιστον οι πληροφορίες να βρεθεί σε κάποια θέση. Αν αυτό συμβεί, τότε το φθινόπωρο θα γίνει αλλαγή Α/ΓΕΕΘΑ. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική κατάσταση θα μείνει ως έχει. Και το φθινόπωρο είναι “πολιτικά” …μια αιωνιότητα.

Με τον Α/ΓΕΝ Ευάγγελο Αποστολάκη δεν υπάρχει κανένα θέμα επί της ουσίας, παρά τα χτυπήματα που δέχεται συστηματικά -και πολλές φορές εκτός ορίων- κάτω από την μέση. Θεωρείται πάντα ένας ισχυρός πιθανός διάδοχος για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ και αυτό φαίνεται και από τα μαζικά πυρά που δέχεται όχι για θέματα ουσίας όμως.

Ο Αποστολάκης έχει την συμπάθεια του Αβραμόπουλου ,ο οποίος κοιτάει σοβαρά και την περίπτωση Μανωλά . Ο ΥΕΘΑ θεωρεί τον αντιστράτηγο Μανωλά πολύ καλή περίπτωση έχοντας πάντα ψηλά στην λίστα των κριτηρίων του το πως μπορεί ένας Αρχηγός να σταθεί στο εξωτερικό. Η διπλωματική του εμπειρία τον οδηγεί σ΄ αυτή την -ορθή πάντως- εμμονή.

Τι του εισηγούνται οι άνθρωποι που εμπιστεύεται

Οι απόψεις που ακούει αυτές τις ημέρες ο Αβραμόπουλος χωρίς να έχει δώσει όμως καμία απάντηση ή έστω ένα σημάδι αντίδρασης είναι διαφορετικές και όλες συμπίπτουν σ΄ ένα σημείο:
“Κάνε αλλαγές τώρα”!
Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ο Αβραμόπουλος συζητά του λένε ότι στην δεύτερη θητεία του στο ΥΕΠΘΑ πρέπει να βάλει την “σφραγίδα” στο θέμα της ηγεσίας. 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος δεν βρίσκεται σε καμία απ΄ αυτές τις εισηγήσεις εντός σχεδίου! 

Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι όσο κι αν αποδεικνύεται συνεργάσιμος και αποτελεσματικός “δεν παύει να είναι ένας Αρχηγός που επελέγη από τον Μπεγλίτη -που αποστράτευσε κοντά δυο δεκάδες στρατηγών για χάρη του-  ταυτίστηκε συνειδητά ή ασυνείδητα με την πολιτική Στουρνάρα - Σταϊκούρα κι έχει κουράσει ψυχολογικά τα στελέχη και το προσωπικό”. Αυτό που του επισημαίνουν όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη προσθέτουν ότι “μετά από την ανακοίνωση των αποφάσεων ο Κωσταράκος θα είναι πλέον δικός σου Αρχηγός κι όχι του Μπεγλίτη ή οποιουδήποτε άλλου”.

Η πλειοψηφία των συνομιλητών του γνωρίζοντας την άποψη Αβραμόπουλου για “ηπιότητα” εισηγούνται την φυσιολογική διαδοχή του Κωσταράκου από τον Αρχηγό ΓΕΝ Ευάγγελο Αποστολάκη. Η οποία εξυπηρετεί και την προώθηση του αντιναύαρχου Λίτσα από το Αρχηγείο Στόλου στην θέση του Α/ΓΕΝ. Ο αντιστράτηγος Μανωλάς μπορεί να τοποθετηθεί για ένα χρόνο στη θέση του Α/ΓΕΣ και να αναμένει την άνοδό του στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ,την οποία μπορεί να με αξιώσεις να διεκδικήσει, είτε είναι στο ΥΠΕΘΑ ο Αβραμόπουλος είτε όχι. Το σενάριο “ταιριάζει” μ΄ αυτό που ο Αβραμόπουλος ονομάζει “αποκατάσταση της θεσμικής τάξης” και τηρεί και την "εθιμική" σειρά στην εναλλαγή της Αρχηγίας καθώς είναι η σειρά του ΠΝ να έχει Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Το πιο “ακραίο” σενάριο

Υπάρχει όμως και μια εισήγηση από έναν συνεργάτη του, ίσως τον πιο σημαντικό που θέλει “δραστικές αλλαγές”. Το σήριαλ των κρίσεων έχει παρατραβήξει και ο άνθρωπος που ο Αβραμόπουλος συχνά συμβουλεύεται ζητά να αλλάξουν τώρα όλοι οι Αρχηγοί.

Αυτό φέρνει τον αντιστράτηγο Μανωλά απ΄ ευθείας στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ και τον Βαίτση στην θέση του Α/ΓΕΑ. Στα δυο άλλα Γενικά Επιτελεία όλα είναι ανοιχτά σ΄ αυτή τη περίπτωση.


Ο Αβραμόπουλος δεν βιάζεται και το θετικό των φετεινών κρίσεων είναι ότι δεν δείχνει πιεσμένος από πουθενά. Τα τηλέφωνά του δεν χτυπάνε -εκτός από μια δυο εξαιρέσεις για συγκεκριμένους αξιωματικούς- και αυτό του δίνει την άνεση να κερδίζει μέρες και χρόνο για να καταλήξει στην οριστική του απόφαση, την οποία και θα συζητήσει με τον Σαμαρά.

Τα πρόσωπα που έχει να επιλέξει είναι δεδομένα. Το θέμα είναι πια “συνταγή” θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει για να κάνει τις πρώτες του κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην δεύτερη θητεία του ως ΥΕΘΑ.





































onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.