Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

''ΠΑΚΕΤΟ'' 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ...




Στους βιομηχάνους πετάει πλέον το «μπαλάκι» η κυβέρνηση για το αν θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας ή θα συνεχίσουν ...
να προχωρούν σε απολύσεις. 

Με εντολή Σαμαρά διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία, που συνεδρίασε την Παρασκευή με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, αποφάσισε να προχωρήσει σε «πακέτο» μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στα λουκέτα και τις απολύσεις. 

Παρότι όμως το «πακέτο» φτάνει συνολικά στα 850 εκατ. ευρώ, οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για το αποτέλεσμα που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά το Κράτος μας τα χρωστούσε»!

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μέτρα σε τρεις άξονες:

- Μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Το πλέγμα μέτρων φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, με κόστος 750 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει συντελεστεί μείωση 1,1% και απομένει μείωση 3,9% που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα γίνει εφάπαξ μέσα στο 2014 ή σταδιακά κατά 1,3% ετησίως έως το 2016. Υπολογίζεται ότι το μέτρο μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία 30. 000 νέων θέσεων εργασίας.

- Μείωση γραφειοκρατικού κόστους, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και αλλαγές στις χρήσεις γης.

Στη συνεδρίαση μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κύριος Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Αμέσως μετά το τέλος της Διυπουργικής Επιτροπής ακολούθησαν δηλώσεις:  


Κ. Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης): Η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Βιομηχανία σημαίνει απασχόληση. Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιστοιχεί περίπου με το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Γι' αυτό και η απόφαση του Πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά και της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για τα θέματα της βιομηχανίας.

Σήμερα είχαμε την πρώτη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας. Στόχος μας είναι να κάνουμε συναντήσεις σε τακτική βάση και να εκπονήσουμε ένα Οδικό Χάρτη για τη βιομηχανία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, ασχολούμενοι με συγκεκριμένα θέματα, με συγκεκριμένες πολιτικές: Με το θέμα των αδειοδοτήσεων, με το θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ 2014-2020, με το ενεργειακό θέμα και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Γιάννης Μανιάτης (υπουργός ΠΕΚΑ): Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι' αυτό θα είναι και θέμα συζήτησης στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο εξ αιτίας της μακροχρόνιας ύφεσης και ασφαλώς της γεωγραφικής θέσης της χώρας που δεν διευκολύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές. Παρουσιάσαμε το πακέτο των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους περίπου 150 εκ. ευρώ, που αναλογικά θα κατανεμηθεί και στις βιομηχανίες της χώρας αλλά και στα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από την ίδια τη βιομηχανία, από την ιδιοκτησία, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα συγκεκριμένα μέτρα να λάβει τις αντίστοιχες θετικές αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία, βλέποντας πια και την αντίστοιχη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων. Ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το θέμα των χρήσεων γης και το ζήτημα της ρύθμισης του χώρου και καταγράψαμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Κυβέρνηση αυτό το χρονικό διάστημα ώστε με συγκεκριμένα νομοθετήματα να μπορεί να απαντά στο ερώτημα του κάθε επενδυτή «Που μπορώ να κάνω νόμιμα, τι». Και αυτή η απάντηση ήδη έχει αρχίσει να δίνεται.

Γ. Βρούτσης (υπουργός Εργασίας): 
Όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν πριν από λίγο από τους Υπουργούς έχουν ως κεντρικό στόχο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά υπάρχει κι ένας απώτερος στόχος. Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας να αυξήσουμε την απασχόληση, να μειώσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία που λέγεται ανεργία. Και επειδή ο βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα, ελπίζουμε μέσα από αυτό τον κοινό συντονισμό των Υπουργείων να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενισχύσουμε την απασχόληση. Έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Υπολείπεται ακόμη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο σύνολο της αγοράς εργασίας και η ολοκλήρωση και αυτού του μέτρου θα προσδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική παρέμβαση. Ήδη έχουν μειωθεί κατά 1,1 μονάδες αλλά και με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχουμε πετύχει πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακος για τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν αναδειχθεί, αλλά όλο αυτό είναι ένα γενικότερο νοικοκύρεμα που συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη μείωση διοικητικών βαρών, που είναι συνέργεια γι' αυτό  που θέλουμε.

Δημ. Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): 
Πολύ πρόσφατα ήδη, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ξεκινήσαμε την προσπάθεια η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την κρίση.

Είναι πολύ θετικό ότι με τη σημερινή συνάντηση και την παρουσία όλων των Υπουργών, αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις αυτές. Γιατί το θέμα μας, δεν είναι να προσέξουμε τη βιομηχανία. Το θέμα είναι να κάνουμε τη βιομηχανία που δίνει τις σταθερές δουλειές σε αυτό τον τόπο, την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη.

















Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.