Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΕΚΕ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΊΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΡΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "NEWSMAIL" ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ...



Είναι εφικτή η κατάργηση του Μνημονίου - όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - να γίνει εντός Ευρωζώνης; Πιστεύετε ότι οι εταίροι μας θα δεχθούν να εφαρμοστεί το δικό σας πρόγραμμα; Είναι ρεαλιστική η πρόταση σας;
Το εφικτό και ο ρεαλισμός στην πολιτική έχουν νόημα μόνο ως έννοιες με δυναμικό χαρακτήρα. Διαφορετικά θα μιλούσαμε μόνο για προσαρμογή ή και για υποταγή. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από αυτήν την παραδοχή. Είναι προτάσεις διεκδίκησης, οι οποίες βέβαια προϋποθέτουν μια γερή συμμαχία πολιτικών δυνάμεων με τα πιο ενεργά και δημιουργικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των κοινωνιών των κρατών μελών της Ε.Ε., κυρίως με τους εργαζόμενους. Σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε και προωθούμε τη στρατηγική μας, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας διαρκώς την τακτική μας.
Τα στοιχεία από τα πρακτικά της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» καταδεικνύουν τη βασιμότητα των αναλύσεων και των εκτιμήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2010. Πάντα – ίσως μόνο εμείς – λέγαμε και λέμε ότι η ελληνική τραγωδία κακώς και παραπλανητικά περιγράφεται ως ελληνικό παράδοξο απέναντι σε μια υγιή και ισχυρή Ευρώπη. Η ορθή προσέγγιση ήταν και είναι αυτή που θέτει την ελληνική κρίση ως το πιο ακραίο φαινόμενο, αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας γενικευμένης ευρωπαϊκής κρίσης, όπου οι εθνικές οικονομίες αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοκαθορίζονται ιδιαίτερα μέσα στην ευρωζώνη. Γι΄αυτό, σύμφωνα με τη «Le Monde» η Μέρκελ μόλις πριν λίγες μέρες θύμισε σε όλους, στην Σύνοδο Κορυφής, ότι αν η Ελλάδα έφευγε απ΄το Ευρώ, οι συνέπειες για όλη την Ευρώπη θα ήταν καταιγιστικές.
Το 2010 η αποφυγή σοβαρής και σθεναρής διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση ήταν έγκλημα, πολύ περισσότερο που τότε οι δυνατότητες ήταν περισσότερες. Όμως, παρά τις υπαρκτές και μεγάλες δυσκολίες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και σήμερα η πιο συγκροτημένη πρόταση διεκδίκησης διεξόδου, γιατί στηρίζεται σε αδήριτες ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά και της δημοκρατικής προοπτικής της Ευρώπης. Αρκεί αυτήν την πρόταση να την εγκρίνει και να την στηρίξει ο λαός.
Πολλά είναι τα σενάρια που σας θέλουν να διεκδικείτε το δήμο Πειραιά για τέταρτη φορά. Αληθεύουν; Τι ισχύει;
Αυτή την περίοδο στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα εξελίσσεται στις οργανώσεις και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει άτυπα και στην πειραϊκή κοινωνία αλλά και οργανωμένα στην αυτοδιοικητική κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας», που φέτος συμπλήρωσε 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πόλη. Δεν επέλεξα ποτέ και δεν θα επιλέξω και τώρα «σενάρια» ή σχέδια προσωπικού χαρακτήρα. Επομένως, αυτό που μπορώ σήμερα να σας πω είναι πως όλα αξιολογούνται και στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις κεντρικές και τοπικές.
Τελευταία καταγράφεται μια θετική τάση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές με την πολιτική σας. Πως το σχολιάζετε;
Οι αναγκαίες μεγάλες τομές και αλλαγές είναι μπροστά. Μια κοινωνία σε κρίση, όπως η ελληνική, είναι φυσικό να επιφυλάσσεται για τα πάντα. Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η κοινωνική αυτοπεποίθηση. Μια νέα πολιτική σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν οικοδομείται απ΄τη μια μέρα στην άλλη, παρά το γεγονός ότι όντως ο χρόνος πιέζει. Όμως, κάθε μέρα η σχέση αυτή οικοδομείται και εξελίσσεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι ελπιδοφόρο, αλλά και γεννά μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις για μας. Εμείς πρέπει καθημερινά να πείθουμε και να εμπνέουμε ώστε η κοινωνική συμμετοχή να γίνει το μέγα εκείνο γεγονός που θα βάλει την σφραγίδα στις εξελίξεις και θα συγκροτήσει την ανατρεπτική και δημιουργική κοινωνική και πολιτική συμμαχία διεξόδου από την κρίση. Όλα είναι ανοιχτά…
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα χωρίς όμως να έχει την αυτοδυναμία που χρειάζεται, θα βλέπατε μετεκλογική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα δύο κόμματα; Ποιες είναι οι δυνάμεις που μπορεί να συμπορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Εκτιμώ πως οι εκλογές που έρχονται θα είναι όντως ιστορικές. Δεν θα καταγράψουν απλώς δείκτες πολιτικής επιρροής με στατικό τρόπο. Θα απελευθερώσουν συμπιεσμένη δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δράση του, με τις προτάσεις του, με τις παρεμβάσεις του διεκδικεί την κύρια εκπροσώπηση των λαϊκών προσδοκιών, αποτυπωμένη σε ένα δεσμευτικό δυναμικό πρόγραμμα, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Εφόσον πετύχουμε αυτό το στόχο, καμία πολιτική δύναμη δε θα μείνει ανεπηρέαστη, ούτε θα μπορεί να μείνει αμέτοχη. Άλλωστε, έχουμε διακηρύξει ότι και με αυτοδυναμία δε θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας.
Για την υπόθεση των υποβρυχίων και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής , πιστεύετε ότι το θέμα των υποβρυχίων τελείωσε οριστικά; Ή θα δούμε και άλλες κινήσεις από μεριάς σας;
Καταρχάς, θα μού επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι το πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια με συνέπεια και ικανό αριθμό κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μονομερώς την παράδοση των υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό. Η παράδοσή τους έχει φυσικά πρωτεύουσα σημασία για τους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά πέρα από αυτήν κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη υποχρεούται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στην αναγκαιότητα σχεδιασμών, που θα επιτρέψουν την παραγωγική ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όχι μόνο δεν καθησύχασε τις ανησυχίες μας για τα θέματα αυτά, αλλά αντίθετα τις ενίσχυσε. Ο Πρωθυπουργός δεν θεώρησε το πρόβλημα αρκετά σημαντικό για να είναι παρών, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης περιορίστηκε αποκλειστικά στην υπεράσπιση του εαυτού του, η οποία όμως δεν απαντά σε καμία πραγματική ανάγκη ούτε Άμυνας, ούτε της ναυπηγικής βιομηχανίας, ούτε των εργαζομένων σε αυτήν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διαβιβάσει τα Πρακτικά της συζήτησης στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι θα ερευνήσουν περαιτέρω, μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι ομολογίες Κάντα.
Τα πραγματικά προβλήματα της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων, της επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων και φυσικά της παράδοσης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν άλυτα και φυσικά θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.
Είστε υπεύθυνος ΕΕΚΕ Άμυνας και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την διπλή φορολόγηση των απόστρατων και για την μειωμένη σύνταξη αυτών που έφυγαν κατόπιν παραίτησης κάτω των 55 ετών;
Η μείωση της σύνταξης όσων αποστρατεύτηκαν λόγω παραίτησης και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους επιβλήθηκε από 1.1.2011 με την παρ. 10 του άρθρου 1 του Ν.4024/2011. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας αποστράτων είναι χαμηλόβαθμοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν εξάντλησαν την ιεραρχία και τα όρια ηλικίας ώστε να έχουν μία σύνταξη που θα τους επιτρέπει την επιβίωση, καταθέσαμε τροπολογία στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» για την άρση της άδικης αυτής διάκρισης, η οποία όμως απορρίφθηκε από την τότε τρικομματική Κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα της διπλής περικοπής των συντάξεων των αποστράτων. Καταθέσαμε και για το θέμα αυτό τροπολογία στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», με την οποία ζητούσε να σταματήσει αναδρομικά από 1.8.2012 η διπλή αυτή μείωση. Δυστυχώς και αυτή απορρίφθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση.
Οι θέσεις μας αποτυπώνονται δεσμευτικά σε αυτές τις δύο τροπολογίες και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη θεσμοθέτησή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.