Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αποστολή στην Αφρική: Τι δίνει η Ελλάδα τι ζητάνε οι Γάλλοι ποιο είναι το κόστος ...




Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Την απόφασή της να διαθέσει  το '' Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης'' (ΕΣΕΕ/EL - EU - OHQ) το οποίο βρίσκεται στην Λάρισα για να αποτελέσει το Στρατηγείο των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που από την Θεσσαλική πρωτεύουσα και με Ελληνα στρατηγό επικεφαλής θα συντονίζει τον στρατιωτικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία  που αναμένεται να αναληφθεί οσονούπω,  έχει διαμηνύσει στην ΕΕ η Αθήνα. Ωστόσο ''ουδείς  Ελληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να πάει στην Αφρική'', ξεκαθάρισε ο Υπουργός Άμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλος.

Η απόφαση  για την εμπλοκή της ΕΕ σε επιχειρήσεις στην χώρα αυτή - που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο  μεταξύ κοινοτήτων της -   θα ληφθεί την Δευτέρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία του κ Ευάγγελου Βενιζέλου. Σχετικό αίτημα έχει κάνει η Γαλλία που έχει ήδη στείλει 1.600 στρατιώτες και έχει συμφέροντα εκεί. Στην βελγική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος για να συζητήσει  το θέμα αυτό όσον αφορά τεχνικά ζητήματα αλλά και για την σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, την Τρίτη.

Οι όροι της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει αυτή την περίοδο υποχρέωση να διαθέσει το στρατηγείο ( επικεφαλής είναι ο Διοικητής Στρατιάς αντιστράτηγος Μανωλάς), ωστόσο θεωρητικά είναι δυνατόν να αναλάβει το ρόλο και άλλο Στρατηγείο της ΕΕ από τα 5 που υπάρχουν. 
Η Αθήνα, που έχει ήδη διαμηνύσει δια της διπλωματίας ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Παρισιού για αποστολή στρατιωτικής δύναμης, είπε ''ναι'' στην διάθεση του Στρατηγείου υπό δυο όρους :

- Πρώτον να είναι Ελληνας στρατιωτικός επικεφαλής στο Στρατηγείο ΕΣΕΕ/EL - EU - OHQ και

-Δεύτερον το κόστος λειτουργίας να αναληφθεί από την ΕΕ (λογαριασμός ''Αθηνά''). Εδώ υπάρχει βέβαια μεγάλο θέμα. Ο λογαριασμός Αθηνά επί της ουσίας ουδέποτε έχει λειτουργήσει και ακόμη και οι Γερμανοί την έχουν "πατήσει" και αναμένουν να πάρουν τα "έξοδα αποστολής" τους στο εξωτερικό.

-Τρίτον, να υπάρξει ενίσχυση του Στρατηγείου της Λάρισας με στελέχη από χώρες της ΕΕ

Το σκεπτικό αυτό , όπως λένε αξιωματούχοι,στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα, έχει τις επιχειρησιακές και επιτελικές δυνατότητες να λειτουργήσει το (διεθνές) Στρατηγείο της Λάρισας μέσω του οποίου θα διατηρήσει πλεονεκτήματα πολιτικής, διπλωματικής και γεωπολιτικής σημασίας.

Μάλιστα την Δευτέρα θα πάει στην συνεδρίαση θα πάει με πλήρη πρόταση. Έχει κατ αρχήν επιλεγεί - για να μην επηρεασθεί το εθνικό έργο του νυν Διοικητή Α Στρατιάς - να προταθεί ως επικεφαλής ένας εκ των αντιστρατήγων  με στρατιωτικές σπουδές στη Γαλλία και γνώση της γαλλικής γλώσσας καθώς οι υφιστάμενες δυνάμεις που θα πάνε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα είναι κυρίως γαλλικές , διοικούμενες από Γάλλους.Το αν θα διατεθεί άλλος στρατηγός θα εξαρτηθεί και από το μέγεθος των δυνάμεων που θα μεταβούν στην Αφρική και θα συντονίζει από την Λάρισα. 

Ποιοι δίνουν τι 

Πάντως η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν είναι καθόλου καλή τις τελευταίες εβδομάδες.Η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας - που έχει ξεκινήσει -  αποσκοπεί στην επάνοδο της σταθερότητας στη χώρα, όπως υποστηρίζει. Η Γαλλία, όπως είπαμε,  έχει στείλει ήδη 1.600 άνδρες στο πλαίσιο της επιχείρησης Sangaris. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ έχει δηλώσει ότι η Αφρική οφείλει, για να "ελέγχει την μοίρα της", "να εγγυάται πλήρως την ασφάλειά της" και δεσμεύτηκε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και στη διοικητική διάρθρωση αν η ήπειρος αποκτήσει μια δύναμη ταχείας δράσης. Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει τη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση. 

Για να επανέλθει η ασφάλεια στη χώρα η Αφρικανική Ένωση ζήτησε για άλλη μια φορά να ενισχυθεί η Misca, η αποστολή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, φτάνοντας συνολικά τους 6.000 άνδρες. Η Misca αριθμεί επί του παρόντος 4.500 άνδρες όμως  αναμένονται και άλλοι   850 από τη Ρουάντα. Σε μια ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση,όπως αναμένεται,  η Εσθονία έχει ήδη δηλώσει έτοιμη να συμμετάσχει με 55 άνδρες.Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Λοράν Φαμπιούς, έχει πει ότι στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες σύντομα θα αναπτυχθούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στο πλευρό των Γάλλων και Αφρικανών στρατιωτών.Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προ εβδομάδων επιβεβαίωσε ότι ευρωπαϊκές χώρες –χωρίς να διευκρινίσει ποιες– θα συμβάλλουν στις επιχειρήσεις, πέραν της απλής μεταφοράς στρατευμάτων και με αποστολή στρατευμάτων.

Σύμφωνα με παλιότερες διαρροές το Βέλγιο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει 150 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για μια αποστολή «φρούρησης» του αεροδρομίου του Μπανγκουί. από τα τέλη Ιανουαρίου.Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία διευκρίνισαν από την πλευρά τους ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αποστολής στρατευμάτων.Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Πολωνία, απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.Το Βερολίνο έχει θέσει στην διάθεση της Γαλλίας εναέρια μέσα για την μεταφορά στρατιωτών για να βοηθήσει τη Γαλλία, η Ολλανδία μπορεί να μεταφέρει στρατιώτες, ενώ η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε έτοιμη να συμβάλλει στο πλευρό της Γαλλίας στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα κι επιπλέον να διαθέσει ένα αεροπλάνο C-130 Hercules για τη μεταφορά στρατιωτικών και εφοδίων.
Όλα αυτά εκτιμάται  ότι έχουν ήδη εξετασθεί ξανά από τις χώρες με βάση και νέα δεδομένα που έχει παρουσιάσει η Γαλλία, που θελει να άναβαθμίσει το πόλο της στην ΕΕ..Ωστόσο την Δευτέρα όλα θα φανούν ανάγλυφα στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ.

Ποιες είναι οι ενστάσεις
Πληροφορίες του Onalert αναφέρουν ότι η σχεδίαση για την αποστολή στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Λάρισας συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές σήμερα Παρασκευή ο Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στην Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMC) θα πληροφορήσει τους εταιρους μας για το τι μπορούμε τελικά να προσφέρουμε.

Είναι δεδομένο ότι οι Γάλλοι θα πιέσουν πολύ ώστε να μην παραμείνουμε στην “προσφορά” του στρατηγείου αλλά να συμμετάσχουμε πιο ενεργά.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν μπορούμε σε συνθήκες πτώχευσης να επωμισθούμε τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος καθόσον οι απαιτήσεις αναφερονται σε 220-230 άτομα. Ενώ κάποιες άλλες χώρες όπως η Σουηδία ζητούν επιπλέον και την αποστολή ενός Τακτικού Συγκροτήματος Μάχης (Battle Group).

Μήπως τελικά το (μη) πρωτογενές πλεόνασμα κατευθύνεται σε μία επιχείρηση όπου οι Γάλλοι με πλάτες άλλων θα εξασφαλίσουν την λειτουργία των χρυσωρυχείων τους. Τι λέει ο Πρωθυπουργός αλλά και η αντιπολίτευση για το θέμα αυτό; 



























onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.