«Δεν έχουμε προβεί σε υπολογισμούς αλλά αναλόγως της τελικής απόφασης του ΣτΕ δεν αποκλείεται το ποσό που θα απαιτηθεί να είναι μεγάλο», ανέφερε κυβερνητική πηγή σε ερώτημα περί επιστροφής αποδοχών στους ένστολους. Το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να σχολιάσει το ζήτημα εν αναμονή της «καθαρογραφής» της απόφασης.
Το πιο «ελαφρύ» σενάριο είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν τελικά υπάρξει τελεσίδικη απόφαση να ζητηθεί η επιστροφή των αναδρομικών του 2012 (ο νόμος εφαρμόστηκε από 1/1/2013 αλλά υπήρξε περικοπή αποδοχών και για το β’ εξάμηνο του 2012), μπορεί αυτή να ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ και σε ένα ποσό της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ για τις αποδοχές από το 2013 και μετά, σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, αν η απόφαση καλύψει ευρύτερα στρώματα, τότε ο δημοσιονομικός αντίκτυπος δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος.
Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά, η πρώτη απάντηση που δίνεται είναι ότι ήδη στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατ’επανάληψη εξαγγέλλουν παροχές προς τους ένστολους από το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2013. Ωστόσο, σημειώνουν με νόημα ότι το πλεόνασμα αυτό, ούτε ακόμη είναι δεδομένο, αλλά είναι και προσωρινό, δηλαδή το μνημόνιο ορίζει ότι μπορεί να διατεθεί για έκτακτα μέτρα το 70% του πρόσθετου πλεονάσματος κάθε έτους για τον επόμενο χρόνο. Άρα, αναφέρουν, παραμένει ερώτημα τι θα συμβεί εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση και πως θα καλυφθεί χρηματοδοτικά και τα επόμενα χρόνια αλλά και τι πλεόνασμα θα απομείνει για να καλυφθούν άλλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για ανέργους, για χαμηλοσυνταξιούχους και για επίδομα θέρμανσης.
Και μια… δεύτερη ανάγνωση
Υπάρχει ωστόσο, και μια δεύτερη ανάγνωση. Ότι η κυβέρνηση δεν είδε με κακό μάτι την απόφαση του ΣτΕ δεδομένου ότι ήθελε να αποκαταστήσει οικονομικά τους ένστολους (και μάλιστα όλες τις κατηγορίες) αλλά την προβλημάτιζε το πολιτικό κόστος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κάθε αναφορά στην απονομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος “στους αδικημένους και στους αδυνάμους” ανέφερε ως πρώτο παράδειγμα όλους αυτούς τους μήνες τους ένστολους, τους δικαστές και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τις τελευταίες ημέρες οι κοινωνικές διεκδικήσεις ακόμη και του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, διεύρυναν το φάσμα των “αδικημένων” και γινόταν σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και στο σύνολό του, δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις περιπτώσεις.
Η απόφαση του ΣτΕ λύνει τα χέρια του Μαξίμου καθώς “η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης” όπως δήλωσε με σαφήνεια χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κατηγορηθεί για προνομιακή μεταχείριση.
Βεβαίως η κυβέρνηση θα βρισκόταν μπροστά σε μεγάλο πρόβλημα εάν η απόφαση ορίζει την αναδρομική καταβολή των αποδοχών που έχουν περικοπεί καθώς σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα ήταν δυσθεώρητο.
Σημειώνεται ότι απόφαση εναντίον των περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών έλαβε πρόσφατα το Μισθοδικείο, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση είναι εισηγητική και όχι δεσμευτική για την κυβέρνηση.
Πηγή:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.