Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αποστολή στην Αφρική: Τα 4 καυτά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την εμπλοκή μας ...




Σήμερα αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για ενεργοποίηση του στρατηγείου στη Λάρισα το οποίο και θα αναλάβει την επιχειρησιακή διοίκηση των επιχειρήσεων στη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιδίωξε με επιμονή να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις. Και υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι επιμένουν ότι η υπόθεση δεν είναι άσχετη με τα “εσωτερικά” μας στρατιωτικά πράγματα και τις επικείμενες κρίσεις. 

Απόστρατος ανώτατος αξιωματικός γράφει στο Onalert ,την άποψή του ,οπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πληροφόρησή του που πάντα είναι εξαιρετική:

Στο εγγύς παρελθόν κάποιος Αρχηγός μεγαλοποιούσε την συνήθη στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για να δημιουργεί "τεχνητή κρίση" και να κρίνεται από την πολιτική ηγεσία μη αντικαταστάσιμος. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι επιδιώκουν κάποιοι και σήμερα πιστεύοντας ότι μπορούν να αναδειχθούν σε …ισόβιους Αρχηγούς.

‘Εχουμε και λέμε λοιπόν:


  • Η εμπλοκή της χώρας μας και η προσφορά τους Στρατηγείου έγινε με Ελληνική πρωτοβουλία, μάλιστα από τον κ. Βενιζέλο σε συνενόηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ με το οποίο διατηρεί τον δικό του δίαυλο επικοινωνίας ενώ και οι ίδιοι οι Γάλλοι έχουν προσφέρει το δικό τους που βρίσκεται στο Μont Valerienne. Έχει δηλωθεί επίσημα ότι το δικό μας Στρατηγείο της Λαρισας είναι προτιμητέο να εμπλακεί όταν θα εμπλέκετο η HELBRUC, το λεγόμενο ελληνικό Battle Group...TOTE ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΜΕΙΣ;
  • Ο ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλος είπε “κανένας Έλληνας στρατιωτικός στην Αφρική”. Μήπως το ΓΕΕΘΑ "παρέλειψε" να του αναφέρει ότι το Επιχειρησιακό Στρατηγείο που θα διευθύνει τις επιχειρήσεις ...από την Λάρισα έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει επικοινωνίες με το Στρατηγείο που θα αναπτυχθεί στο έδαφος αλλά και επιπροσθέτως να αποστείλει Ομάδα Αναγνώρισης και Επιχειρησιακού Συνδέσμου (Operational Liaison and Recconaisance Team); Πως είναι λοιπόν δυνατόν να παρέχουμε Στρατηγείο χωρίς να υλοποιήσουμε αυτές τις συναφείς υποχρεώσεις;
  • Στελέχωση. Η παρούσα στελέχωση του Στρατηγείου μόλις μετα βίας φθάνει τα 30 άτομα με κύριο κριτήριο την εντοπιότητα και όχι την επιχειρησιακή αλλά και γλωσσική επάρκεια για μία τέτοια απαιτητική διεθνή υποχρέωση. Προκειμένου λοιπόν να λειτουργήσει επαρκώς το υπόψη Στρατηγείο χρειάζεται με βάση τον Πίνακα Οργανωσεως 230 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς.Εκτιμάται ότι οι ξένες χώρες θα συμμετάσχουν μέ 60-70 άτομα. Από που θα βρεθούν λοιπόν τα 130 και πλέον στελέχη του Ελληνικού Στρατού; Όταν μετά τις αθρόοες παραιτήσεις την προηγούμενη χρονιά το ΓΕΣ έχει δυσχέρεια να στελεχώσει Στρατηγεία των Ελληνικών Σχηματισμών με ποιο τρόπο θα καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης; Έχει αναφερθεί αυτό το προβλημα στον κ. Αβραμόπουλο;
  • ΚΟΣΤΟΣ. Η σημαντικότερη παράμετρος για μία χώρα σε πτώχευση. Ποιός θα καλύψει το κόστος για τα "πήγαινε-έλα" πολυάριθμου προσωπικού  στις Βρυξέλλες όταν θα αρχίσει η διαδικασία της Επιχειρησιακής Σχεδίασης (Οperational Planning) και η συγκρότηση δυνάμεων (Force Generation). Έχει ενημερωθεί η Κυβέρνηση ότι έστω κάποια μικρή ομάδα θα πρέπει να μεταβεί έστω και για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία για αναγνωρίσεις προκειμένου να έχει το εδώ Στρατηγείο μία σαφέστερη εικόνα της καταστάσεως προκειμένου να διευθύνει με επιτυχία τις επιχειρήσεις. Από ποιόν Προυπολογισμό θα καλυφθούν αυτές οι οικονομικές απαιτήσεις. Μήπως από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό "ΑΘΗΝΑ¨" της ΕΕ που ακόμα χρωστάει180 εκ στην Γερμανία; 





























onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.