Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πώς βιώνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων την κρίση ...



Προβλήματα δεν έχουν μόνον οι εργαζόμενοι, αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι, αποκαλύπτει έρευνα οπου...
πραγματοποίησε η Icap για λογαριασμό της ΕΑΣΕ, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο κ. Νικήτας Κωσταντέλος.

Όπως προκύπτει, από τις απαντήσεις 221 Ceo's μεγάλων επιχειρήσεων ο CEO σήμερα, πρέπει να έχει σωματική και κυρίως ψυχική δύναμη και πολύ «γερό στομάχι» για να:

- Αντέξει στα πολύ δύσκολα και να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα
- Παραμένει με ψηλά το κεφάλι όταν οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά
- Εμψυχώνει τους ανθρώπους του όταν αυτοί λυγίζουν
- Μην υπαναχωρεί μπροστά στις αντιξοότητες και να μην συμβιβάζεται με ένα μέτριο αποτέλεσμα «των καιρών»

- Κρατά ψηλά τον πήχη και να εμπνέει τους ανθρώπους του να πετυχαίνουν δύσκολους στόχους.

- Διανύουμε την 6η και (μάλλον) τελευταία χρονιά ύφεσης, είπε ο κ. Κωσταντέλος. Συνολικά την εξαετία 2008-2013 το

- ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 25%. Η διάρκεια της ύφεσης στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία.

- Αναμένεται επιστροφή στην Ανάπτυξη από το 2014 με ρυθμούς 0.60% (2014) και 2.80% (2015).

Η αβεβαιότητα όμως παραμένει, πρόσθεσε, παρά τη δημοσιονομική πρόοδο. Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τα χειρότερα (έξοδο από τηνΕυρωζώνη), αλλά σίγουρα και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις. Οι Έλληνες CEOs καλούνται να ανταπεξέλθουν των πολλών δυσκολιών και να έχουν όραμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Το 2012 βελτιώθηκε η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά παρέμεινε ζημιογόνο το συνολικό τελικό αποτέλεσμα. Εάν συμπεριληφθούν οι Τράπεζες και οι Ασφάλειες τότε οι συνολικές ζημιές προ φόρων θα φτάσουν το 2012 σε -13 δισ (2011: -50 δισ.), ενώ τα κέρδη EBITDA θα μειωθούν κατά 8 περίπου δισ. και θα ανέλθουν σε 2,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε δραματική μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Icap οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται High Risk ανήλθαν σε 42,97% από 6,17% που ήταν πριν από την κρίση. Επίσης και οι επιχιερήσεις που χαρακτηρίζονται Relatively High Risk ανήλθαν σε 46,18% από 31,56% πριν από την κρίση, ενώ οι επιχειρήσεις Moderate Risk (μετρίου κινδύνου) περιορίστηκαν δραματικά: Από 52,34% σε μόλις 10,5%. Ενώ οι άλλοτε ασφαλείς (Low Risk) από 9,93 σε 0,805!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Ιουλίου 2012 και Ιουλίου 2013 για κάθε μια εταιρεία που αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα αντιστοιχούν 3 εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι μεγαλύτερες πιέσεις που βιώνει ένας διευθυνων σύμβουλος είναι:

- Άγχος για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και για σοβαρή επίπτωση στην εταιρεία. 81%

- Πίεση για δύσκολες αποφάσεις (απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.α.) 68%
- Πίεση για καλύτερα αποτελέσματα 57%
- Περισσότερες ώρες εργασίας 28%

- Άγχος για απώλεια της θέσης ή για υποβάθμιση του ρόλου 21%

Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούν περισσότερο άγχος;

- Εξασφάλιση Ρευστότητας

- Έλλειψη Τραπεζικής Χρηματοδότησης

- Καθυστερήσεις στις εισπράξεις, κίνδυνος επισφαλειών

- Συνεχείς Φορολογικές επιβαρύνσεις

- Μείωση της ζήτησης

- Πίεση για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών

- Συνεχής γεωγραφική επέκταση δραστηριοτήτων

Τούτων ούτως εχόντων όμως, η πλειονότητα (78%) υποστηρίζει ότι αισθάνονται ότι έχουν τις αντοχές και την αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθουν των πολλαπλών δυσκολιών που συσσωρεύει η παρατεταμένη κρίση στην επιχείρησή τους, δικεινδυεύοντας όμως την υγεία τους και τη σχέση τους με την οικογενειά τους (72%).

Οι περίπου μισοί έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στην επιχιερήσή τους σε ένα εύρος από 6% έως 40%, ενώ έξι στους δέκα μείωσαν το προσωπικό τους από 5% έως 60%.

Παρά ταύτα όμως στη διάρκεια της κρίσης οι περισσότεροι από τους μισούς άφησαν αμετάβλητους τους δικούς τους μισθούς και τα μπόνους.




kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.