Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

"Γιατί έγινα στρατιωτικός" - Τι απαντούν σε έρευνα στελέχη των ΕΔ και τι πιστεύουν για το μέλλον τους ...




Η απογοήτευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις δραματικές περικοπές που υπέστησαν καταγράφηκε με αριθμούς στα συμπεράσματα του   4ου Πανελλήνιου Συνέδριου «Κοινωνικές Ταυτότητες και Κοινωνική Συνοχή», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΕKE και παρουσιάσε χθες το Onalert.

Η σχετική μελέτη όμως έχει κι άλλα ενδιαφέροντα προς ανάλυση και προβληματισμό στοιχεία.


Εμείς θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην παρουσίαση του Πέτρου Ιωσηφίδη,κοινωνιολόγου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ο οποίος στο τελευταίο διάστημα της στρατιωτικής του θητείας έλαβε την άδεια και προχώρησε σε επιτόπια κοινωνιολογική έρευνα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. 

Ο κ.Ιωσηφίδης πήρε συνεντεύξεις από 40 Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και Ναύτες.


Ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών που απάντησαν ήταν τα 45 χρόνια , τωνυπαξιωματικών τα 35 και ήταν στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι λυκείου, ενώ των ναυτών ήταν τα 24 χρόνια με τη πλειοψηφία να έχει σπουδάσει σε ΑΕΙ-ΤΕ και αρκετοί να είναικάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων. Μερικοί εργάζονταν πριν καταταγούν. Από την σύγκριση του μορφωτικού επιπέδου των ερωτώμενων προκύπτουν εύλογα συμπεράσματα.

•Στο ερώτημα «γιατί πήγαν στις Ένοπλες Δυνάμεις» η πλειοψηφία των υπαξιωματικών απαντά για βιοποριστικούς λόγους-προσφορά ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών κλπ., ενώ οι αξιωματικοί προβάλλουν επιπλέον «την αγάπη για την πατρίδα», την οικογενειακή παράδοση κλπ. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνδρες κατατάσσονται κυρίως για βιοποριστικούς λόγους, ενώ στις γυναίκες επιδρά σημαντικά και ο κοινωνικός περίγυρος.

•Στο ερώτημα «ποιος θεωρούν ότι είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων», οι αξιωματικοί απαντούν «η εθνική άμυνα» , ενώ το 1/3 των ναυτών κάνει λόγο για την κοινωνική τους προσφορά. Επίσης, όλοι κάνουν λόγο για το ανθρωπιστικό έργο των Ε.Δ., την προσφορά δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ δεν ξεχνούν να θίξουν και το ζήτημα της Ασφάλειας.

•Καθολική είναι η απάντηση στο ερώτημα «αν η οικονομική κρίση επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους». Επισημαίνεται μεγάλη μείωση στη διάθεση προσφοράς εργασίας -8 στους 10 απαντούν οι αξιωματικοί και 9 στους 10 οι υπαξιωματικοί. 
•Στο ερώτημα «πως τους επηρέασε η οικονομική κρίση»,όπως γράψαμε το 80% αποκάλυψε τεράστια ανατροπή στα οικογενειακά δεδομένα, μεγάλη ματαίωση προσδοκιών και στόχων, με συνέπεια την σοβαρή ένταση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, με αύξηση των τριβών μεταξύ των μελών της οικογένειας. 


•Ενδιαφέρον όμως έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποια πιστεύουν ότι είναι η άποψη της κοινής γνώμης για τον Στρατό». Οι περισσότεροι μόνιμοι εκτιμούν ότι η κοινωνία έχει αρνητική γνώμη (καθώς θεωρούν ότι τους καταλογίζει παρασιτισμό, βόλεμα, προνόμια κλπ), ενώ μόνο οι ναύτες αναγνώσουν θετική κοινωνική εκτίμηση.  

•Σχεδόν στο σύνολο τους οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει τις Ε.Δ. καθώς έχει προκαλέσει μείωση των κονδυλίων, των ασκήσεων, των αγορών όπλων.

•Είναι εμπόδιο η θητεία για την νεολαία; Ναι απαντά το 60% των ναυτών και προτείνουν να υπάρξει τουλάχιστον μια αντιστοιχία του γνωστικού τους αντικειμένου με τις υπηρεσίες που τους ανατίθενται και να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία τους (είναι μια παράμετρος που συσχετίζεται με την ταξική καταγωγή του έφεδρου, τη διάθεση του να ασχοληθεί με κάτι χρήσιμο αφού τον υποχρέωσαν που τον υποχρέωσαν να καταταγεί, να διαπραγματευτεί τη μόρφωση και την εργασιακή του εμπειρία με την ιεραρχία, αλλά και μια φυγή από την άσκοπη αγγαρεία).

•Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να σταθούμε στο «ποια θεωρούν ότι πρέπει να είναι η κατεύθυνση που θα κινηθούν οι Ε.Δ.». Οι Μόνιμοι απαντούν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές, θίγουν το ζήτημα των οδοιπορικών και των υπερωριών, απαιτούν αλλαγή της νοοτροπίας –ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ομοψυχίας-, ενώ υποστηρίζουν ότι οι Ε.Δ. πρέπει να είναι αυτεξούσιες, με σταθερό τον Αρχηγό ΓΕΝ.
























onalert,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.