Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ISDA: Η ισραηλινή ταξιαρχία Choshen και ο Ελληνικός Στρατός !!!!




Με εκτεταμένη συνέντευξη του διοικητή της, συνταγματάρχη Uri Peretz, στην αμερικανική επιθεώρηση «Defense News», αποκαλύπτονται, για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά στοιχεία για την οργάνωση, την αποστολή και την επιχειρησιακή λειτουργία της ταξιαρχίας Choshen των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ–ISDA)

Κατά την άποψη μας, τα στοιχεία αυτά, σε πρώτη φάση θα πρέπει να εκτιμηθούν από τον Ελληνικό Στρατό και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) γενικότερα, και στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ να ζητηθούν επισήμως περισσότερα στοιχεία ώστε να μελετηθεί το ισραηλινό μοντέλο σε βάθος. Ένα μοντέλο που καθώς η επαγγελματικοποίηση ΕΕΔ προσέκρουσε στην «ξέρα» της οικονομικής κρίσης αξιοποιεί το στρατεύσιμο δυναμικό και ταυτόχρονα προωθεί ένα οργανωτικό μοντέλο ριζικά διαφορετικό από το ελληνικό.

Ένα μοντέλο που σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχει καθορισθεί στη μορφή και το περιεχόμενο του από την τεχνολογία και όχι από τις παραδοσιακές αρχές οργάνωσης και δομής.

Η ταξιαρχία Choshen αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I: Command, Control, Communications, Compute & Intelligence) των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ταξιαρχίας είναι ότι το στρατεύσιμο προσωπικό της αποτελείται κατά κύριο λόγο από κληρωτούς ηλικίας 19 ετών. Η ταξιαρχία εμπλέκεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αλλά και των μυστικών – συγκαλυμμένων), ανεξαρτήτως μεγέθους ή κρισιμότητας, που διεξάγονται εντός, εκτός ή μακράν των συνόρων του Ισραήλ παρέχοντας σε σχηματισμούς και μονάδες υπηρεσίες διασύνδεσης – μεταφοράς δεδομένων με το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Οργανωτικά, η ταξιαρχία Choshen (το όνομα της προέρχεται από τη βιβλική πλάκα που κοσμούσε τον θώρακα των αρχιερέων του Ισραήλ), υπάγεται στη Διεύθυνση Πληροφορικής Τεχνολογίας Lotem του Κλάδου του C4I του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Η ταξιαρχία, που απέκτησε τη σημερινή οργανωτική της μορφή το 2005, αποτελείται από τρεις ειδικής σύνθεσης και αποστολής μονάδες επιπέδου τάγματος,

Αναλυτικά περιλαμβάνει:

>το τάγμα Tzameret, που επικεντρώνεται στη διοίκηση και έλεγχο στο επίπεδο των στρατηγείων, ενώ διαθέτει και ειδικό αερομεταφερόμενο τμήμα για την περίπτωση επιχειρήσεων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από το Ισραήλ.

>το τάγμα Amirim παρέχει κινητές επικοινωνίες στους σχηματισμούς και μονάδες ελιγμού, και

>το τάγμα Eitanim, που αποτελεί και τη μονάδα του σχηματισμού που συγκροτήθηκε πιο πρόσφατα, επιχειρεί και συντηρεί το εκτεταμένο δίκτυο στατικών κόμβων που διαθέτει το Ισραήλ.

Από το κέντρο διαδικτυακών επιχειρήσεων της ταξιαρχίας Choshen, που βρίσκεται σε στρατόπεδο στα νότια του Τελ Αβίβ η ταξιαρχία καθιστά δυνατή τη μετάδοση τεράστιου όγκου δεδομένων μέσω ενσύρματων, ασύρματων και δορυφορικών επικοινωνιών με την χρήση ενός συστήματος που έχει αναπτυχθεί εκ των ενόντων και επιτρέπει «την παράδοση των σωστών πληροφοριών στους σωστούς χρήστες σε αληθή χρόνο», σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Peretz.

Όμως ο Peretz έκανε στη συνέντευξη του και μερικές σημαντικές παρατηρήσεις για τις εξελίξεις που επέφερε η γενικευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών. «Στο παρελθόν, συνηθίζαμε να αναπτύσσουμε στατικά τάγματα επικοινωνιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που κυρίως υποστήριζαν τις φωνητικές επικοινωνίες μέσω ενσύρματων δικτύων επικοινωνιών και δευτερευόντως τη μετάδοση χαμηλού όγκου δεδομένων», σημείωσε.


Μάλιστα, ο ίδιος πριν 10 χρόνια είχε χρηματίσει διοικητής τάγματος στην ταξιαρχία στατικών επικοινωνιών της Βόρειας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Αλλά καθώς την περασμένη δεκαετία γενικεύθηκε η χρήση νέας τεχνολογίας δικτύων C4I, η ταξιαρχία εξελίχθηκε ανάλογα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο του πληροφοριακού φάσματος.

«Σήμερα, συγκεντρώνουμε δεδομένα, εικόνες, χάρτες και άλλες πληροφορίες που συλλέγονται και δημιουργούνται από το σύνολο των μέσων και των μεθόδων που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ», ανέφερε ο συνταγματάρχης Peretz. «Οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούμε καλύπτουν όλο το φάσμα από δορυφόρους τηλεπισκόπησης μέχρι κινητούς και σταθερούς επίγειους αισθητήρες», συμπλήρωσε.

Το τάγμα κινητών επικοινωνιών Amirim επιχειρεί ως οργανικό μέρος των δυνάμεων ελιγμού,μεταδίδοντας διαταγές πεδίου μάχης, πληροφορίες στοχοποίησης και άλλα δεδομένα τόσο στο τάγμα στατικών επικοινωνιών Eitanim και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν στο τάγμα Tzameret που υποστηρίζει την ανώτατη διοίκηση. Επιπλέον, η ταξιαρχία Choshen επιχειρεί και τμήμα κυβερνο-άμυνας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την άμυνα των φίλιων δικτύων από εχθρικές κυβερνο-επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλήρης ενεργοποίηση της ταξιαρχίας Choshen επέφερε σημαντικές αλλαγές στην επιχειρησιακή δράση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και μάλιστα σε σχέση με τον μάλλον αποτυχημένο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, όταν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο μερικοί διοικητές ταξιαρχιών να παραμένουν στα τακτικά στρατηγεία τους παρακολουθώντας τις οθόνες πλάσματος αντί να παρακολουθούν άμεσα και εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη των επιχειρήσεων.


«Σήμερα δεν υφίσταται πλέον το δίλημμα που πρέπει να βρίσκεται ο διοικητής. Η αποστολή μας είναι να φέρουμε την οθόνη πλάσματος στο πεδίο της μάχης και να διασφαλίσουμε τις πληροφορίες. Ο διοικητής μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ή οπουδήποτε αλλού θεωρεί ότι είναι αναγκαίο επειδή όπου και αν βρίσκεται θα λάβει έγκαιρα τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει», δήλωσε με έμφαση ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού (και μάλιστα της επίλεκτης ταξιαρχίας Golani) Noam Asido, διοικητής του τάγματος Amirim.

Τάγμα Tzameret
Το άρθρο περιέχει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο τάγμα Tzameret, του οποίου σήμερα διοικητής είναι ο αντισυνταγματάρχης Ziv Veinberg.

Το τάγμα Tzameret είναι το αρχαιότερο από τα τρία τάγματα της ταξιαρχίας Choshen και μάλιστα η απαρχή του βρίσκεται στην εποχή πριν τη δημιουργία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, όταν στην περίοδο πριν το 1948 (έτος δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ), λειτουργούσε με το ίδιο όνομα ένας οργανισμός για την υποστήριξη των τότε συγκαλυμμένων επιχειρήσεων. Όπως σημειώνεται στο άρθρο του «Defense News», για περισσότερες από έξι δεκαετίες το τάγμα Tzameret ήταν ο επικοινωνιακός δίαυλος των πιο σημαντικών στρατιωτικών επιτυχιών του Ισραήλ.

Από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 που ο τότε συνταγματάρχης Motta Gur ενημέρωσε το αρχηγείο από την Ανατολική Ιερουσαλήμ ότι το «Όρος του Ναού βρίσκεται στα χέρια μας», μέχρι την επιχείρηση στο Έντεμπε, εννέα χρόνια αργότερα, όταν το τάγμα διατηρούσε τη συνεχή επικοινωνία (σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.800 χιλιομέτρων) μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούσαν στην Ουγκάντα και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Gur.

Ο αντισυνταγματάρχης Veinberg αν και επεσήμανε ότι «τοπροσωπικό έχει καταγράψει πολύ περισσότερες ώρες πτήσης από ότι πολλοί πιλότοι μαχητικών», αρνήθηκε να σχολιάσει τις δεκάδες (και πιθανά εκατοντάδες) επιχειρήσεις μακράς εμβέλειας που έχει υποστηρίξει το τάγμα Tzameret και οι οποίες ξεπέρασαν τις ακτές τις Ερυθράς Θάλασσας και επεκτάθηκαν μέχρι και το Κέρας της Αφρικής.


Ο αντισυνταγματάρχης Veinberg αρνήθηκε επίσης να προσδιορίσει συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται σε αυτού του είδους τις αποστολές, αλλά σημείωσε ότι όταν επιχειρούν τα μεταφορικά αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ αναπτύσσονται με αυτά τουλάχιστον δύο άτομα (συνήθως νεαρές γυναίκες κληρωτοί) που έχουν εκπαιδευτεί στη λειτουργία και συντήρηση «αερομεταφερόμενων επικοινωνιακών ζεύξεων».

Τέλος, ο αντισυνταγματάρχης Veinberg απέδωσε τα εύσημα στο «Κάστρο της Λίμνης» («Tirat Ha’agam»), ένα κρυπτασφαλισμένο σύστημα επικοινωνιών C4I που έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Lotem και την εδρεύουσα στο Τελ Αβίβ ισραηλινή εταιρία Ness TSG για τη σχεδόν ολοκληρωτικά απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ των μαχητών στο πεδίο της μάχης και του εθνικού κέντρου διοίκησης.

«Το συγκεκριμένο σύστημα διασυνδέει όλους μας, αεροπορία, ναυτικό, χερσαίες δυνάμεις, πληροφορίες, ότι μπορείτε να ονοματίσετε, συνθέτει και αποδίδει προτεραιότητα την πληροφορία. Επιτρέπει στους διοικητές να βλέπουν την ολοκληρωμένη εικόνα και να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται σε αληθή χρόνο, γεγονός που τους επιτρέπει να λαμβάνουν τις βέλτιστες αποφάσεις», εξήγησε ο αντισυνταγματάρχης Veinberg.

Τάγμα Eitanim
Τέλος αναφορά γίνεται και στο νεαρότερο (ηλικιακά) τάγμα της ταξιαρχίας, το Eitanim. Όπως έχει ήδη αναφερθεί το τάγμα έχει την αποστολή λειτουργίας και συντήρησης των ποικίλου μεγέθους εκατοντάδων στατικών κόμβων που είναι διασπαρμένοι από την κορυφή του όρους Hermon στα υψίπεδα του Golan μέχρι το λιμάνι Eilat στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διοικητής του τάγματος είναι σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Yossi Karadi του Όπλου των Τεθωρακισμένων. Μάλιστα αναφερόμενος στην επιχειρησιακή λειτουργία του τάγματος ο αντισυνταγματάρχης Karadi το παρομοίασε με τον τρόπο λειτουργίας μεμονωμένων αρμάτων μάχης, όπου κάθε μέλος του πληρώματος εκτελεί συγκεκριμένη λειτουργία, ο συνδυασμός των οποίων επαρκεί για την άμυνα μίας συγκεκριμένης περιοχής. «Ο ρόλος μας είναι να συνδέουμε τα τοπικά δίκτυα στο δίκτυο περιοχής», σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Karadi. «Τελικά συνδέουμε κάθε σημείο μέσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Μέσω του τάγματος όλες οι μονάδες εκστρατείας διασυνδέονται μεταξύ τους αλλά και με τις δομές διοίκησης σε ανώτατο εθνικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το τάγμα αναπτύσσεται στη ζώνη εσωτερικού, διαθέτει αντιπροσώπους σε κάθε περιοχική διοίκηση και οι οποίοι συντονίζουν τη ροή των ψηφιακών δεδομένων από και προς του μαχητές εν κινήσει.


Όπως ισχύει και για τα άλλα δύο τάγματα της ταξιαρχίας Choshen, η συντριπτική πλειοψηφία των χειριστών και των τεχνικών είναι 19χρονες γυναίκες στρατεύσιμοι οι οποίες πιστοποιούνται για υψηλής έντασης παρατεταμένες επιχειρήσεις μετά από σύντομη εκπαίδευση διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Ίσως τη μεγαλύτερη διάκριση για τον κρίσιμο ρόλο της ταξιαρχίας Choshen, σε ειρήνη, κρίση και πόλεμο, να αποτελεί η δήλωση του εφέδρου υποστρατήγου Ami Shafran, πρώην επικεφαλής του Κλάδου C4I του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

«Πολύ απλά, χωρίς την [ταξιαρχία] Choshen, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν μπορούν να λειτουργήσουν», σημείωσε. «Από τα υπόγεια ενσύρματα δίκτυα μέχρι τους δορυφόρους στο διάστημα και σε οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα, δεν υπάρχει άλλη μονάδα τόσο διασπαρμένη και τόσο κομβική για την άμυνα του Ισραήλ. Και το καταπληκτικό είναι ότι μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους με 19χρονους και 20χρονους στρατιώτες», συμπλήρωσε ο υποστράτηγος Shafran.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Όπως αναφέρθηκε το οργανωτικό και λειτουργικό μοντέλο της ταξιαρχίας Choshen θεωρούμε ότι χρήζει περαιτέρω μελέτης λόγω των δύο κύριων χαρακτηριστικών του: της διαμόρφωσης του με βάση την τεχνολογία και την αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό του στρατεύσιμου προσωπικού. Αντίθετα, σήμερα στον Ελληνικό Στρατό ούτε το ένα ούτε το άλλο φαίνεται να συμβαίνει.

Καταρχάς, θα σημειώσουμε τη «διάσπαση» που καταγράφεται στον τομέα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I: Command, Control, Communications, Compute & Intelligence) με την ύπαρξη δύο φορέων: του Όπλου των Διαβιβάσεων (ΔΒ) και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής (ΣΕΠ). Αν και η συγκρότηση του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής το 1998, με τα τότε δεδομένα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως δικαιολογημένη και καινοτόμα, δύο περίπου δεκαετίες αργότερα οι συνθήκες και η τεχνολογική πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικτυακή πύλη του ΓΕΣ (http://www.army.gr/default.php?pname=depli_apostoli&la=1), «το Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής (ΣΕΠ) έχει ως αποστολή, στην ειρήνη και στον πόλεμο, την επαύξηση της μαχητικής ισχύος και ετοιμότητας του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας».

 
Αντίστοιχα, (http://www.army.gr/default.php?pname=Apostoli_DDB&la=1) ως «αποστολή του Όπλου των Διαβιβάσεων είναι η εξασφάλιση των επικοινωνιακών αναγκών του Στρατού σε καιρό ειρήνης, επιστράτευσης και πολέμου για την ενάσκηση της διοίκησης, τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεύθυνση του αγώνα, τη διεξαγωγή Ηλεκτρονικού Πολέμου καθώς και την επιτήρηση του πεδίου της μάχης με ηλεκτρονικά μέσα».

Σχηματικά θα μπορούσαμε να σημειώσουμε, ότι σήμερα στον ΕΣ από το C4I το ένα «C» (Communications) και το «I» (Intelligence) είναι «αποκομμένα» από το σύνολο αφού αποτελούν αποστολή ξεχωριστού φορέα.

Αυτή η «ιδιαιτερότητα» θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί με τη «συγχώνευση» του Όπλου των ΔΒ και του ΣΕΠ σε έναν νέο ενοποιημένο φορέα που στην πράξη όχι μόνο θα αποκαταστήσει την ενότητα του C4I αλλά θα επιτρέψει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και του δυναμικού των δύο φορέων αλλά και την εκμετάλλευση όλων των συνεργειών.

Η «συγχώνευση» ΔΒ-ΣΕΠ θα πρέπει να οδηγήσει και σε ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ οργανωτική αναδιάρθρωση προκειμένου η ενοποίηση του C4I να αποκτήσει υπόσταση στο πραγματικό (και ουσιαστικό) επίπεδο. Οι δεκάδες μονάδες, υπομονάδες, γραφεία και υπηρεσίες των δύο φορέων μπορούν να συγχωνευθούν σε μονάδες και συγκροτήματα που θα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες C4I σε τοπικό – περιοχικό επίπεδο, εξοικονομώντας προσωπικό και πόρους και αυξάνοντας δραματικά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αντοχή σε εχθρικά φυσικά και ηλεκτρονικά πλήγματα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα η «συγχώνευση» θα επιτρέψει την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης, ενιαίας και συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης και μελλοντικής εξέλιξης του συστήματος C4I εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους (που σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένοι) αλλά και αυξάνοντας τις δυνατότητες του συστήματος με την υιοθέτηση και «διάχυση» νέων τεχνολογιών που εκ των πραγμάτων υπερβαίνουν τα δογματικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά στερεότυπα του παρελθόντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.