Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΘΕΛΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ...


Αποκάλυψη: Και πλειστηριασμούς «εξπρές» απαιτεί η τρόικα.

Δεν αρκείται στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτεί από την κυβέρνηση να τροποποιηθεί ο νόμος που διέπει τη διενέργεια των πλειστηρισμών, έτσι ώστε τα ακίνητα να αλλάζουν χέρια μέσα σε λίγους μήνες και να μην απαιτούνται οι χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα

Της Έφης Καραγεώργου
Σαρωτικές αλλαγές στον  πτωχευτικό κώδικα και νέο νόμο για την διαδικασία εκτέλεσης των πλειστηριασμών είναι τα δύο θέματα στα οποία επιμένει η τρόικα.
Διότι πολύ απλά, πρέπει να διευκολυνθούν τα distressfunds να αγοράσουν –έναντι πινακίου φακής- τα δάνεια των νοικοκυριών. Όμως για να είναι προσοδοφόρα η επένδυση θα πρέπει να μπορούν τα ακίνητα να εκποιηθούν. Η ελληνική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα ανακοπών και η ολοκλήρωση της εκτέλεσης ενός πλειστηριασμού μπορεί να πάρει και μία 10ετία. Οπότε  ακυρώνεται η επένδυση των distress  funds.
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ικανοποιεί μόνο την τρόικα και τα «κοράκια» των αγορών,  που θα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα δάνεια και θα εκποιήσουν στη συνέχεια, ανέφερε χθες η κ. Λούκα Κατσέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα «λέμε όχι στους πλειστηριασμούς».
Υπογράμμισε  πως σε μία τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία,  άρση της απαγόρευσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και θα προκαλέσει  πολιτική αναταραχή που «θα τρέχουμε να τη μαζέψουμε».
Ας μην ξεχνάμε, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Σπυράκος,  πρώην γραμματέας καταναλωτή ότι ο νόμος Κατσέλη είναι το μόνο δίχτυ προστασίας που έχουν σήμερα οι δανειολήπτες. Ωστόσο οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεων που σήμερα στοιβάζονται στα δικαστήρια είναι χρονοβόρες και έχουν χρονικό ορίζοντα εκδίκασης μέχρι και το 2023.
Οι  πλειστηριασμοί είναι το θέμα των ημερών. Η κυβέρνηση από τη μία εμφανίζεται πως θέλει να προστατεύσει τα αδύναμα νοικοκυριά και να στηρίξει τους επιχειρηματίες. Όμως ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν πρωτοακούστηκε η λέξη «άρση» της απαγόρευσης των πλειστηριασμών,  βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (που τότε ήταν στην συγκυβέρνηση)  έφεραν τροπολογία στη Βουλή, που έβαζε τις «κόκκινες γραμμές» και προστάτευε τους δανειολήπτες. Όμως η τροπολογία δεν πέρασε ποτέ, γιατί αρνήθηκε να τη φέρει προς ψήφιση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννα Ξηροτύρη η οποία παραβρέθηκε στην  εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ  και ακόμα σημείωσε πως το θέμα των πλειστηριασμών ήταν από αυτά που μέτρησαν στην απόφαση του κόμματος να φύγει από την κυβέρνηση.
Βασική πρόταση της ΕΚΠΟΙΖΩ για την προστασία των δανειοληπτών είναι να αναπροσαρμοστούν τα στεγαστικά δάνεια, στις τρέχουσες πραγματικές  αξίες των ακινήτων  και να δοθεί χρόνος στους δανειολήπτες να τα εξυπηρετήσουν, όπως είπε η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της ΠΟΜΕΚ (πανελλήνια ομοσπονδία καταναλωτικών ενώσεων).
Σε ότι αφορά τώρα τα καταναλωτικά δάνεια η  πρόταση είναι για  διάστημα 4ετίας, οι δανειολήπτες να καταβάλλουν μία δόση στις τράπεζες –ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες τους- και στην λήξη των 4 ετών το υπόλοιπο να διαγραφεί, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα δάνεια  έχουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια και συνεπώς οι τράπεζες έχουν εισπράξει το κεφάλαιο που δάνεισαν.
Ήδη η εκστρατεία της  ΕΚΠΟΙΖΩ για συλλογή υπογραφών προχωρά δυναμικά με περισσότερες από 100.000 υπογραφές.
Αντίθετοι με ότι έχει να κάνει με άρση της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς είναι και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως είπε η κ. Ραχήλ Μακρή, υπογραμμίζοντας πως βασική αρχή του Συντάγματος είναι η διαφύλαξη της στέγης.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τραπεζίτες φοβούνται ντόμινο παρενεργειών,  αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε γενικευμένη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων, που με τη σειρά της θα «κτυπήσει» τα χαρτοφυλάκια τους και θα αυξήσει κατακόρυφα το «κόκκινα» δάνεια, αφού θα υπάρξει υπερπροσφορά ακινήτων σε μία «νεκρή» σε συναλλαγές κτηματαγορά.
Οι τραπεζίτες λένε όχι στην οριζόντια απελευθέρωση και σε κάθε τόνο διαμηνύουν προς τους δανειστές μας, πως ακόμη κι αν καταργηθεί πλήρως η προστασία «οι τράπεζες δεν προτίθεται να πετάξουν στον δρόμο οικογένειες», σημειώνοντας πως μπαράζ πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις ήδη καταρρακωμένες τιμές στην κτηματαγορά, με σοβαρές κεφαλαιακές συνέπειες και για τον τραπεζικό κλάδο. Και αυτός είναι ο λόγος που προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, προσαρμόζοντας τις μηνιαίες δόσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.




fpress,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.