Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το Κρεμλίνο ζητά εδώ και τώρα κυπριακό έδαφος ...





Γιάννης Κοκκινίδης
Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η Λευκωσία μετά του πιεστικού αιτήματος που έχει εγείρει το Κρεμλίνο ζητώντας, εδώ και τώρα, ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο.
Η Μόσχα από ότι φαίνεται δεν χτίζει χωρίς λόγο και πάλι ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία στα πρότυπα των δυνάμεων που διέθετε επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης.
Στην επιδίωξή της να αξιοποιήσει τη μελλοντική στρατιωτική ισχύ που θα αποκτήσει σε μερικά χρόνια απαιτείται να βρει και βάσεις των δυνάμεών της στη Μεσόγειο.
Η Κύπρος κατέχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση και για το λόγο αυτό το Κρεμλίνο δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στο να αποκτήσει γη εκεί. Ευνοϊκά λειτουργεί για το Κρεμλίνο ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ οπότε δεν μπορεί να αρνηθεί εύκολα αφού η Λευκωσία και μεγάλη ανάγκη έχει τα χρήματα και δεν της το απαγορεύει καμία ανειλημμένη συμμαχική υποχρέωση. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ μετά από την άσκηση ουσιαστικά βέτο από την Άγκυρα.
Η Ρωσική Κυβέρνηση ζήτησε να της ενοικιαστεί χώρος στην αεροπορική βάση της Πάφου για στρατιωτικούς σκοπούς. Μόλις διατυπώθηκε το αίτημα αυτό , αμέσως το πληροφορήθηκε η Ουάσιγκτον και αντέδρασε παρασκηνιακά έντονα. Λογικό.
Ωστόσο η κυπριακή Κυβέρνηση πιέζεται και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εξυπηρετήσει το “χατήρι” της μίας ή της άλλης πλευράς. Το θέμα είναι πως δεν θα καταστρέψει τις σχέσεις της είτε με τη μία είτε με την άλλη μεγάλη δύναμη.
Η ρωσική Κυβέρνηση διακαώς θέλει από την κυπριακή πλευρά στρατιωτικές διευκολύνσεις, τόσο στα κυπριακά λιμάνια όσο και στην αεροπορική βάση, πληρώνοντας βέβαια και ενοίκιο.
Η Μόσχα αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της κυπριακής Κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας καθώς πολλές εταιρίες της εδρεύουνστη Λευκωσία και πολλά ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στις τράπεζες της μεγαλονήσου.
Πώς μπορεί όμως στην Κύπρο να εδρεύουν αγγλικές και ρωσικές βάσεις; Πώς γίνεται να έχει η Λευκωσία στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και παράλληλα να φιλοξενεί την «κόκκινη αρκούδα» στο έδαφος της; Ωστόσο η ρωσική Κυβέρνηση απαιτεί να έρθει στην επιθυμητή συμφωνία με την Κύπρο πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.
Απαίτηση η οποία σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους ως μήνυμα πως, ότι εάν δεν επέλθει συμφωνία, είναι ενδεχόμενο η επίσκεψη να μην πραγματοποιηθεί. Και ίσως μετά να υπάρξουν και άλλες συνέπειες για τις οποίες δεν θα υπάρχει αντιστάθμισμα από την Ουάσιγκτον.
Είναι έκδηλο ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και στο ενδιάμεσο μίας αντιπαράθεσης, η οποία πιθανότατα να επηρεάσει τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις δύο χώρες. Η προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες είναι δύσκολη, καθώς η ικανοποίηση είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς θα στερήσει στηρίγματα της Κύπρου, πολιτικά και οικονομικά.











newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.