Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Γκρούεφσκι: «Όσο θα είμαι στην εξουσία, δε θα υπάρξει λύση για το όνομα της Μακεδονίας»




Φαίδωνα Γιαγκιόζη 

Να διευκρινίσουμε κάτι. Όσο θα ασχολούμεθα με την πενία της καθημερινότητάς μας, τόσο θα απομακρυνόμαστε από τη διεκδίκηση των εθνικών μας θεμάτων και τα «αγκάθια» θα γιγαντώνονται. 

Το πρώτο «αγκάθι» είναι ότι οι Βρυξέλλες -σύμφωνα με πληροφορίες μου- δε θεωρούν το πρόβλημα της ονομασίας της Μακεδονίας ως πρωτεύον στη διαφορά μας με τα Σκόπια και δείχνουν κάποια «κόπωση», παρατηρώντας: «Είκοσι τόσα χρόνια αρκετά ασχοληθήκαμε μαζί σας». Το θέμα, λοιπόν, αυτό από μέρους μας θέλει μεγάλη υπομονή και πείσμα, και προπάντων κάποιους ανθρώπους στο υπουργείο Εξωτερικών που να γνωρίζουν τα ανάλογα επιχειρήματα. 

Το δεύτερο «αγκάθι» -και το πιο σοβαρό, θα ‘λεγα- είναι να βρεθεί τρόπος ο καλός μας φίλος κύριος Γκρούεφσκι να αποποιηθεί τον τίτλο και του «ιστορικού» και να μετριάσει την αλαζονεία του. 

Η τελευταία του δήλωση δείχνει ότι δεν πρέπει να τον παίρνουν στα σοβαρά οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνομιλητές του. Ο άνθρωπος «πουλάει τρέλα». Δήλωσε, λοιπόν, ότι, όσο θα βρίσκεται στην εξουσία, δε θα υπάρξει λύση που θα αμφισβητεί το έθνος και τη γλώσσα των «Μακεδόνων». Πριν από λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ισχυρίστηκε, σε αντιδιαστολή με την περιγραφή της χώρας του ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να περιγράφεται ως «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας». 

Επέλεξε, φυσικά, να αγνοήσει το γεγονός ότι η προσωρινή ονομασία που έχει δοθεί στη χώρα του είναι προϊόν διεθνών διαβουλεύσεων και συμβάσεων. 

Κοντολογίς, να μη χανόμαστε μόνο μέσα στην καθημερινή απελπισία των επιταγών του Μνημονίου και να ξεχωρίζουμε συνεχώς το μείζον θέμα της Μακεδονίας. Να θυμίσω πάλι ότι το ζήτημα δε βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. 

Η πρόσφατη σχετική έκθεση της Κομισιόν προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει νέα κινητικότητα και έναντι της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014, στη Βρετανία. 

Την πρόταση «Δούρειος Ίππος» του μεσολαβητή Μ. Νίμιτς να ονομαστούν τα Σκόπια «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» φυσικά την απορρίψαμε. Γιατί; 

Δεν μπορεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός να τοποθετείται πριν από το «Δημοκρατία», με αποτέλεσμα να περιγράφει το πολίτευμα και όχι τη χώρα.

Αγγελιοφόρος της Κυριακής 

Πηγή: History of Macedoniaα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.