Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος...






«Αυτοκριτική, μετάνοια, αντίσταση ποιότητας με πολλή αλληλεγγύη» είναι η ευχή του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. «Ανησυχώ, όχι γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά για το αν θα αξιοποιήσουμε όλες τις κρυμμένες δυνατότητες που έχουμε για να φύγουμε από αυτή την κρίση» επισήμανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ανακήρυξή του σε επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, σε μία λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μελά. Συγκίνηση και νοσταλγία, χαρά και περηφάνια για τον έναν, τον ξεχωριστό, που όλοι μαζί οι παλιοί συμμαθητές μαζεύτηκαν για να τιμήσουν.
Γιατί ο Αναστάσιος «κατευθύνει το πηδάλιο της ορθόδοξης Εκκλησίας με σωφροσύνη και συνέπεια και ασκεί με απλοχεριά προς όλους το έργο της φιλανθρωπίας» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, Νίκος Βεργιόπουλος, αναφερόμενος στο ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου, του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών. Ενός σχολείου ιστορικού, που μεταλαμπάδευσε τη γνώση για 150 χρόνια βγάζοντας φουρνιές ανθρώπων που έλαβαν αργότερα μία ξεχωριστή θέση στην κοινωνία. Όπως ο Αλέκος Φασιανός, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, όλοι τους απόφοιτοι του 2ου, οι περισσότεροι από αυτούς παρόντες σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.
Κατάμεστη η αίθουσα, από τους γηραιότερους μέχρι τους νεότερους. Ο πρώτος σήμερα στην τάξη είναι ο Τάσος Γανναράτος, ο επιμελητής, όπως θα εξιστορήσει ο συμμαθητής και φίλος του μέχρι σήμερα Πάνος Μακρής, ανατρέχοντας σε μαθητικά, κατοχικά χρόνια όπου μοιράζονταν την φέτα με το νερό και τη ζάχαρη και μέσα από τις κακουχίες μιας δίσεκτης εποχής άνοιγαν δρόμο για την ελπίδα. Απόφοιτοι και οι δυο του 1946. «Έκπληξη με κεφαλαία και συγκίνηση με κεφαλαία, αισθήματα βαθιάς ευχαριστίας γι' αυτό το απροσδόκητο για μένα γεγονός της αποψινής συνάξεως γεμίζουν την καρδιά μου. Εδώ βλέπω αυτή την υπέροχη σύναξη, η οποία με μεταφέρει σε υπέροχα χρόνια, δύσκολα αλλά ευλογημένα» λέει ο Αρχιεπίσκοπος και προσθέτει ότι η αγάπη, η αλήθεια και η ομορφιά μαζί είναι το μυστικό της Ορθοδοξίας. Ο αρχιεπίσκοπος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί όμως πραγματικά, να αλλάξουμε πορεία.
«Και ο πόνος» είπε «δεν είναι κατάρα, ωριμάζει τους ανθρώπους». Γι' αυτό, «όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε μία αλλαγή μπορούν να προχωρήσουν με περισσότερη αλήθεια, αγάπη, ομορφιά. Μόνον έτσι». Και πρόσθεσε: «Ο καθένας, εκεί που είναι, θα κάνουμε αντίσταση ποιότητος όσο μπορούμε, με την αισιοδοξία αυτή για το μέλλον. Αν σκεφτούμε τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε και τα χρόνια που περνάμε, έχουμε δυνατότητες να ξεφύγουμε από όλα αυτά, αρκεί βεβαίως να έχουμε το θάρρος για αυτοκριτική, να βρούμε την αλήθεια, γιατί πολλές φορές κάνουμε απλώς κριτική στους άλλους για να ξεφύγουμε από την αυτοκριτική μας». Η σημερινή μέρα είναι ευλογημένη για μία προσωπικότητα του ύψους και του ήθους του μακαριότατου.
Είμαστε περήφανοι για το ιστορικό μας παρελθόν, θα πει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Χρήστος Ρεμπέσης, απόφοιτος του 1956, μιλώντας για τον χαρακτήρα και το πολυεδρικό έργο του Αναστασίου που, από το 1992, ανέλαβε -και συνεχίζει μέχρι σήμερα- με το εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό του έργο, τη δύσκολη αποστολή της εκ των ερειπίων αναστήλωσης της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας που του εμπιστεύθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μια περγαμηνή, ένας τίτλος τιμής, μια αναγνώριση στον σημερινό αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, που τιμά πρωτίστως όλους, ως αποφοίτους ενός σχολείου με διαχρονική αξία. Και δώρα από τους παλιούς συμμαθητές, ένας πίνακας με την πρόσοψη του νεοκλασικού παλιού σχολείου που φιλοτέχνησε για τον αρχιεπίσκοπο ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης και η σειρά τόμων με το σύνολο των διασωθέντων κειμένων της ελληνικής γραμματείας που θα χαρίσει ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος του «Κάκτου».
Αλλά και μουσική, από τον νεότερο, απόφοιτο του '86, τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Στρόφαλη για την ξεχωριστή αυτή βραδιά. Μια βραδιά, που ένωσε όλους στο πρόσωπο του ενός, του δικού τους Αναστάσιου, τον οποίο θα θελήσουν όλοι ένας- ένας να χαιρετήσουν, να ψιθυρίσουν δυο κουβέντες, να του πιάσουν το χέρι, μετά το τέλος της εκδήλωσης. «Ήταν χρόνια πολύ δύσκολα, Κατοχή» θα πει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Αναστάσιος. «Και σήμερα οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Αλλά εγώ ανησυχώ, όχι για το ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά αν θα αξιοποιήσουμε όλες τις κρυμμένες δυνατότητες που έχουμε για να φύγουμε από αυτή τη κρίση». «Είναι καιρός» πρόσθεσε «να χρησιμοποιήσουμε μερικές λέξεις με την σημασία που έχουν. Αυτοκριτική: Ο καθένας εκεί που βρίσκεται.
Έχουμε πολλά να διορθώσουμε. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, φταίμε εμείς. Πρέπει να το διορθώσουμε. Και βεβαίως υπάρχουν μερικές λέξεις που τις λέμε πολύ θρησκευτικές, αλλά είναι πολύ ουσιαστικές, όπως η λέξη μετάνοια. Εάν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και εσωτερική διάθεση, δεν θα τα βγάλουμε πέρα. Άρα αυτή είναι η δική μου η ελπίδα. Κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες τις οποίες έχουμε». «Τώρα έχουμε άλλου είδους Κατοχή» συμπλήρωσε. «Και τώρα μπορούμε να αντισταθούμε. Αντίσταση ποιότητος, με πολλή αλληλεγγύη: Ο ένας για τον άλλο. Διότι χάσαμε κάτι που είναι από τη μεγαλύτερη παράδοση της δικής μας της πατρίδας: Να μπορεί ο ένας να πονάει με τον άλλο, να μπορεί να κλαίει και να χαίρεται με τον άλλο». Και εξηγώντας ότι δεν θέλει να μιλήσει εναντίον των ΜΜΕ, ανέφερε ότι «πολλές φορές, δεν κάνουν σωστές επιλογές. Δηλαδή, μιλάμε σήμερα για την μεγάλη ιστορία με την ατμοσφαιρική μόλυνση.
Εγώ ανησυχώ για τη μόλυνση της φαντασίας: Ποια είναι τα πρότυπα που παρουσιάζουμε για τους νέους, τα πρότυπα με τα οποία απλώς κάνουν λίγο τον εξυπνάκια ή τα πρότυπα τα οποία θυσιάζονται σιωπηλά, με βαθύ σεβασμό για τον άλλον; Και εκεί θα χρειαστεί πολλή προσοχή». Και ολοκληρώνοντας, ο κ. Αναστάσιος, επέστησε την προσοχή: «Μη συμφιλιωθούμε με τη μετριότητα. Δεν μπορεί πια, ένας λαός που έχει αυτή την υπέροχη παράδοση να οδηγείται σε μια μετριότητα. Και στα όνειρά μας ακόμα, να μην είμαστε σε μετριότητες».
Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 















aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.