Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η “μάχη της Συρίας” μεταφέρεται στον ΟΗΕ – Αύριο η έκθεση των επιθεωρητών – Ο Ομπάμα για Πούτιν ...





Οι προσπάθειες για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μεταφέρονται αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου επίσης αναμένεται και η δημοσιοποίηση της έκθεσης των επιθεωρητών του Οργανισμού. Στις 11 το πρωί τοπική ώρα (στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) ο επικεφαλής των επιθεωρητών αναμένεται να ανακοινώσει τα συμπεράσματα του από τις αναλύσεις των στοιχείων που συνέλλεξαν οι συνεργάτες του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιβεβαιώνεται η χρήση χημικών αλλά δεν θα ανακοινωθεί ο υπεύθυνος της χημικής επίθεσης. Ο γενικός γραμματέας Μπαν κι Μουν και ο Πρόεδρος Ομπάμα συμφωνούν στο πρόσωπο του κ. Ασαντ, αλλά η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι είναι έργο των ανταρτών. Μάλιστα ο κ. Ομπάμα δήλωσε στον Τζόρτζ Στεφανόπουλο, ότι ουδείς στον κόσμο παίρνει στα σοβαρά την άποψη του κ. Πούτιν ότι οι αντάρτες το έκαναν.
Πάντως, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι ξεκίνησαν τις προσπάθειες για να παρουσιαστεί ένα καλό σχέδιο ψηφίσματος που θα μπορέσουν να το αποδεχθούν και οι δύο χώρες με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο στην οποία κατέληξαν χθες στη Γενεύη. Δεν αποκλείεται να γίνει αύριο άτυπη συνεδρίαση για το θέμα της Συρίας, για να συζητηθεί το σχέδιο ψηφίσματος, την ίδια στιγμή που αναμένεται να καλύψει την ειδησεογραφία η έκθεση των επιθεωρητών, η οποία και αυτή πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο συμφωνίας της Γενεύης θα καταρρεύσει εάν δεν συμφωνηθεί το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αποτυχία υπερψήφισης της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημαίνει ότι επανέρχονται τα αμερικανικά σχέδια στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον της Συρίας.
Για τον Αμερικανό Πρόεδρο και το Πεντάγωνο, η απειλή της στρατιωτικής ισχύος είναι πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν και στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, με το Κογκρέσο να φαίνεται κάθετα αντίθετο με την πολιτική του κ. Ομπάμα στο θέμα της Συρίας, τον συμφέρει να επιμένει σε διπλωματική λύση, ακόμα και αν το ψήφισμα του Σ.Α. δεν θα επιτρέπει τιμωρία του κ. Ασαντ στην πιθανή περίπτωση που δεν εφαρμόσει το ψήφισμα.
Υπάρχει και ένα μεγάλο ζήτημα. Ολοι μιλούν για το χημικό οπλοστάσιο αλλά ουδείς για τον εμφύλιο που συνεχίζεται και μέχρι της στιγμής προκάλεσε 100 χιλιάδες θανάτους. Το θέμα είναι πιό σοβαρό από τα χημικά και οι αναλυτές πιστεύουν πως θα είναι η αιτία για νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, αλλά χαιρέτισε τον διπλωματικό ρόλο που ανέλαβε ο Πούτιν στη συριακή κρίση.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC και στην εκπομπή “This Week With George Stephanopoulos”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στη συριακή κρίση κι απέρριψε την κριτική που δέχτηκε για απότομους ελιγμούς.
Ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος και ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αντάλλαξαν επιστολές για την κρίση στη Συρία και ότι οι Ιρανοί αντιλαμβάνονται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι ένα ενδεχομένως πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν “είναι πολύ ευρύτερο ζήτημα” για την Ουάσινγκτον.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι χαιρετίζει την ανάμειξη του Πούτιν την οποία θεωρεί χρήσιμη και είπε ότι η όποια συμφωνία για τη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μέσο επαλήθευσης ότι η Δαμασκός παρέδωσε ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.
“Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τρόπος ο κ.Πούτιν–παρότι οι δυό μας έχουμε πολλές διαφωνίες–να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό (την κρίση). Κι έτσι χαιρετίζω την ανάμειξή του. Χαιρετίζω αυτό που λέει ‘Θα αναλάβω την ευθύνη να πιέσω τον πελάτη μου–το καθεστώς Άσαντ–να παραδώσει αυτά τα χημικά όπλα”.
Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τη δήλωση του Πούτιν ότι οι σύροι αντάρτες πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό και όχι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, όπως θεωρεί η Ουάσινγκτον. “Κανένας στον κόσμο δεν παίρνει στα σοβαρά την άποψη ότι οι αντάρτες το έκαναν”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άμαχοι.
Στην ίδια συνέντεξη, ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τη θέση του στη συριακή κρίση λέγοντας ότι οι κινήσεις που έκανε οδήγησαν στο να παραδεχτεί η Συρία ότι διαθέτει χημικά όπλα και τον μεγαλύτερο σύμμαχό της, τη Ρωσία, να πιέζει τη Δαμασκό να παραδώσει το οπλοστάσιό της.
“Θεωρώ ότι εδώ στην Ουάσινγκτον κρίνουν τον τρόπο. Κι έτσι, αν είχαμε επιλέξει κάτι πολύ ήπιο, πειθαρχημένο και γραμμικό, θα το είχαν χαρακτηρίσει θετικά, ακόμη κι αν επρόκειτο για μία καταστροφική επιλογή”, είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε για τη θέση που τήρησε στη συριακή κρίση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Ροχανί, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι υψίστης σημασίας.
Πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι ο Ροχανί “θα κάνει ξαφνικά εύκολη” τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.
“Κατά την άποψή μου, αν συνδυάζεις μία αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία με μία αυστηρή διπλωματική προσπάθεια, τότε μπορεί να επιτύχεις πράγματι συμφωνία”, τόνισε.

Ο Κέρι στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε σήμερα δημοσίως το Ισραήλ ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είναι ικανή να στερήσει από τη Δαμασκό το χημικό της οπλοστάσιο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ύστερα από την ενημέρωση που έκανε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη χθες στη Γενεύη, ο Κέρι είπε ότι “(η συμφωνία) μπορεί …να στερήσει απολύτως από τη Συρία όλα τα χημικά της όπλα”. Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως το καθεστώς του σύρου προέδρου Άσαντ συμφώνησε να υποβάλει κατάλογο με το χημικό του οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας.
Ο αμερικανός υπουργός σχολίασε ότι η συμφωνία είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο καταστροφής χημικών όπλων μέχρι σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι η επιλογή της προσφυγής στη βία παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που ο σύρος πρόεδρος δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
“Αυτή (η συμφωνία) θα είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα εφαρμοστεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι για την επίτευξή της, παραμένει η απειλή της στρατιωτικής δράσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κούφια λόγια”, προειδοποίησε ο Κέρι, γιατί, όπως είπε, αυτό θα επηρεάσει άλλες χώρες, περιλαμβανομένων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οι πράξεις και όχι μόνο τα λόγια θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο.
Μιλώντας λίγο πριν από την άφιξη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε: “Ελπίζουμε ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα έχουν αποτελέσματα”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “το Ισραήλ πρέπει να είναι έτοιμο να υπερασπιστεί από μόνο του τον εαυτό του ενάντια στην όποια απειλή και αυτή η ικανότητα και η ετοιμότητα είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ”.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν χθες σε συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με αυτό ορίζεται ότι η Δαμασκός έχει στη διάθεσή της μια εβδομάδα για να υποβάλει τον κατάλογο των χημικών όπλων της, τα οποία πρέπει να καταστραφούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Οι Γερμανοί

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα την ταχεία εφαρμογή της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για τον έλεγχο και την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
“Η Γερμανία υποστηρίζει τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τον έλεγχο και την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Είναι σημαντικό στο εξής να εφαρμοστεί στην πράξη”, δήλωσε ο Βεστερβέλε, σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε από το υπουργείο του.
“Για να γίνει αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OIAC) παίζουν έναν ρόλο-κλειδί”, πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του υποστηρίζει τη δράση του OIAC στον οποίο είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική ή οικονομική βοήθεια στη Συρία.
“Θέλουμε τα χημικά όπλα να προγραφούν και να καταστραφούν σε όλο τον κόσμο επειδή έτσι ο κόσμος θα γίνει πιο ασφαλής. Κατά συνέπεια είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τεχνική ή οικονομική συνεισφορά κατά τη διάρκεια της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας”, είπε.





http://mignatiou.com/?p=12548#ixzz2f028NsHM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.