Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

47 τροικανοί “κατέλαβαν” τα υπουργεία – Tι ψάχνουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα...





Το πρώτο «κύμα» από τουλάχιστον  47 εκπροσώπους της τρόικας ξεκίνησε χθες την… κατάληψη στα ελληνικά υπουργεία και φορείς για να δει αν η Ελλάδα είναι «έτοιμη». Οι πολυπληθείς αποστολές έχουν προγραμματίσει τον έλεγχο της ελληνικής προόδου με δεκάδες διαδοχικά «ραντεβού» χωρισμένες, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 5 βασικές ομάδες: δημοσιονομική, χρέους, μακροοικονομική, μεταρρυθμίσεων και άλλων  θεμάτων.
Προς το παρόν έχει φτάσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  ένα μέρος της αποστολής. Η «κάθοδος» θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα και στις  22 Σεπτεμβρίου έχει προαναγγελθεί η έλευση των επικεφαλής κ.κ. Ματίας Μόρς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Η πλέον πολυπληθής  ομάδα είναι –όπως ήταν αναμενόμενο– αυτή της ΕΕ. Έχει προγραμματιστεί να μετέχουν συνολικά 21 άτομα, αλλά και επιπλέον στελέχη της Επιτροπής εκτός τρόικας για  ειδικά θέματα. Ακολουθεί το ΔΝΤ με τον προγραμματισμό να προβλέπει 18 άτομα, ενώ το «τιμ» της  ΕΚΤ αριθμεί 8 στελέχη. Κάποια από αυτά δεν χρειάστηκε να…  ταξιδέψουν, καθώς έχουν μόνιμη παρουσία πλέον στην Αθήνα.
Τι ψάχνει η τρόικα στην Αθήνα
Η αποστολή βρίσκει την κυβέρνηση σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα κατά την οποία τα πιο πολλά μεγάλα θέματα είναι ανοικτά και επιχειρείται να κλείσουν –από κοινού σε κάποιες περιπτώσεις με τους δανειστές–  πριν έρθουν  οι επικεφαλής την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες:
* Φαίνεται να «κλειδώνει» από ελληνικής πλευράς χαμηλότερη ύφεση περί το 3,8% φέτος, αλλά το ποσοστό πρέπει να γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, ενώ η εκτίμηση για ανάκαμψη κατά 0,6%-1% το 2014 φέρεται ακόμη να τελεί υπό εξέταση. Το ΑΕΠ είναι κρίσιμο γιατί αν η ύφεση είναι λιγότερη, τότε διευκολύνεται η αποκλιμάκωση ελλειμμάτων και χρέους.
* Στο δημοσιονομικό πεδίο, έχει αναπτυχθεί από ελληνικής πλευράς μία επιχειρηματολογία για να αποφευχθούν μέτρα φέτος, αλλά και για να κλείσει το «κενό» του 2015 – 2016 που προς το παρόν δεν έχει καν επαναϋπολογισθεί από ελληνικής πλευράς (σημ. η εκτίμηση Φεβρουαρίου ήταν 2,5 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα υπολογίζει 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ποσό αλλά και να μην υπάρξει ονομαστικά αναφορά – δέσμευση για μέτρα στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2013- 2017 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα πρέπει να ανακοινωθεί και ο νέος προϋπολογισμός με νέα μορφή δεσμευτικών τριετών στόχων δαπανών ανά φορέα.
* Το άλλο ζήτημα που ξεκινά παράλληλα και είναι πλήρως εξαρτώμενο από τα δύο προηγούμενα πεδία, είναι το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα του χρέους. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί με την ηγεσία της τρόικας και εν τω μεταξύ γίνεται η συλλογή στοιχείων.
* Στο διαρθρωτικό πεδίο η τρόικα δεν θέλει να «δει» μόνο τα 4 προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ (διαθεσιμότητα, οφειλές σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών και νέος κώδικας δικηγόρων), αλλά την πρόοδο πάνω από 105 συνολικά μεταρρυθμίσεων που έχουνχρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης  το τέλος Σεπτεμβρίου.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.