Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κατά 37,2% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των μισθωτών !!!




Βήματα προς τα πίσω κάνουν οι Ελληνες σε ότι αφορά την αγοραστική τους δύναμη και το ποσοστό ανεργίας. Σε ότι αφορά τον πρώτο τομέα, πλέον βρίσκονται στο επίπεδο του 2000, ενώ σε σχέση με την απασχόληση, οι πολίτες της χώρας έχουν κάνει βουτιά στο παρελθόν, καθώς το ποσοστό είναι αντίστοιχο με εκείνο του 1961.
 
Αυτά επισημαίνει η Ετήσια Εκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, την οποία παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.
 
Τα στοιχεία της Εκθεσης επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα μια εναλλακτική μακροοικονομική πολιτική οικονομικά και κοινωνικά αποτελεσματική.
 
Οι ασκούμενες πολιτικές κατά την περίοδο 2010-2013 οδήγησαν την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών στο μακρινό παρελθόν. Η ανεργία επέστρεψε στα επίπεδα του 1961 και ο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή και την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αυξηθεί και στο τέλος του 2013 θα αγγίξει το 29%-30%ν ενώ το 2014 θα φτάσει στο 31,5%.
 
Οι μισθωτοί την τελευταία τριετία- από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις- έχασαν 37 δισ. ευρώ, κάτι που συνέβαλλε στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% η οποία επέστρεψε στο επίπεδο του 1994. Οσο για την αγοραστική δύναμη των αποδοχών τους την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2000.
 
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Εκθεσης, οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες υγείας και προνοιακές μεταβιβάσεις) μειώθηκαν από 23,9% του ΑΕΠ (55,2 δις ευρώ) το 2009 σε 22% του ΑΕΠ (40,3 δις ευρώ) το 2013, σημειώνοντας μία μείωση της τάξης του 26,99%, ανάλογη με τη μείωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2013.
 
Η πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ανάσχεση της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση εστιάζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ στα 751 ευρώ (κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Φεβρουαρίου 2012). Αυτό εκτιμούν πως θα συμβάλλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
Η ανάσχεση της ύφεσης τον πρώτο χρόνο διαμέσου της αύξησης του κατώτατου μισθού ενισχυόμενη από την αναδιάρθρωση του χρέους (δραστική γιατί η ήπια αναδιάρθρωση παρατείνει την ύφεση και απομακρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης), τη ρευστότητα της οικονομίας, την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την επενδυτική (δημόσια-ιδιωτική) δραστηριότητα, θα συμβάλλουν επιπρόσθετα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το χρόνο και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (3%-4% το χρόνο) στον ορίζοντα μίας πενταετίας θα θέσει σε χρήση και το παραγωγικό δυναμικό που σήμερα αργεί και ανέρχεται σε 15% του ΑΕΠ περίπου και θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 7%-10%, δηλαδή κατά 250.000 άτομα.
 
Ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση όμως απαιτείται μια εικοσαετία για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.
 







defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.