Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Οι Βαλκανικοί Στρατοί Μετασχηματίζονται στα Πρότυπα του ΝΑΤΟ.



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Η προσπάθεια μετασχηματισμού των ΕΔ των βαλκανικών χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά και αυτών πρώην Ανατολικών προτύπων, έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, μεσοπρόθεσμα για την απόκτηση Νατοϊκής δομής και απώτερο σκοπό όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να προχωρήσουν στην ένταξη τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Το ενδιάμεσο στάδιο προκειμένου να υπάρχει θεσμική νομιμότητα και λιγότερη αντίδραση της κοινωνίας, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η Σερβία, είναι ο ευφυέστατος και καθ’ όλα αποδεκτός όρος ‘’ Συνεργασία για την Ειρήνη ‘’ ή PfP χώρες. Βέβαια για να λειτουργήσει μια δύναμη ως χώρα ‘’Συνεργάτης για την Ειρήνη’’ χρειάζεται να αποκτήσει Ατλαντικές δομές. Έτσι ο μετασχηματισμός δείχνει απαραίτητος και φυσικά υλοποιείται χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.
Οι στρατοί των Βαλκανίων συνεχίζουν να μεταρρυθμίζουν, εκσυγχρονίζουν, καταρτίζουν και εκπαιδεύουν στελέχη τους στο εξωτερικό, ώστε να επιτύχουν πρότυπα του ΝΑΤΟ, παρά τις μειώσεις στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.
Το που βρίσκεται όμως σήμερα ο σε εξέλιξη μετασχηματισμός ειδικά στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, δημοσιεύτηκε πάρα πολύ συνοπτικά αλλά ρεαλιστικά από τους SETimes.
Η μεταρρύθμιση του στρατού της Σερβίας έχει κάνει το στρατό να θυμίζει οποιονδήποτε άλλο στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Ράντιτς, στρατιωτικό αναλυτή στην Ευρω-Ατλαντική Πρωτοβουλία στο Βελιγράδι.
«Πρόσφατα, ο στρατός αναβάθμισε το σύστημα επικοινωνίας του, αποκτώντας νέο εξοπλισμό για ηλεκτρονική παρακολούθηση και για τις χερσαίες δυνάμεις. Αυτό που απομένει είναι να εκπληρώσει τα πρότυπα για την πολεμική αεροπορία», δήλωσε ο Ράντιτς.
Ο Γκιοργκόσκι ανέφερε πως η πΓΔΜ εφαρμόζει την ιδέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με τις οποίες αξιολογεί την ετοιμότητα των μονάδων για συμμετοχή σε αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ
Η πΓΔΜ εφήρμοσε πέρυσι σχέδιο για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της — που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 — στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για επίτευξη των προτύπων του ΝΑΤΟ.
«Είχαμε δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και τώρα μόνο μία, όμοια με τις μονάδες στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Ομοίως, υπάρχει αεροπορική ταξιαρχία για αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μίρτσε Γκιοργκόσκι, εκπρόσωπος του στρατού της πΓΔΜ.
Από το 2005, η πΓΔΜ έχει εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό του στρατού ώστε να επιτύχει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μπλαγκόια Μαρκόβσκι, πρόεδρος του Βαλκανικού Φόρουμ για την Ασφάλεια στα Σκόπια.
Ο Μαρκόβσκι εξήγησε πως ειδικοί του ΝΑΤΟ συμβούλευσαν την πΓΔΜ, η οποία στη συνέχεια συνέταξε το σχέδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού το 2003, και σημείωσε πρόοδο παρά τη μείωση της χρηματοδότησης από το προγραμματισμένο 2,2 τοις εκατό του κρατικού προϋπολογισμού σε 1,3 τοις εκατό.
«Η πρώτη αποστολή που κατάφερε ήταν να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να προσαρμόσει το σχηματισμό του στρατού και να αυξήσει το επίπεδο της εκπαίδευσης. Κύριος στόχος: εκσυγχρονισμός του στρατού με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό, καθώς επίσης προσαρμογή του ώστε να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές», δήλωσε ο Μαρκόβσκι .
«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πρότυπα του ΝΑΤΟ στην κατάρτιση και εκπαίδευση αξιωματικών και υπαξιωματικών», δήλωσε ο Γκιοργκόσκι.
Το Μαυροβούνιο εφαρμόζει νέο σχέδιο αμυντικής στρατηγικής και βελτιστοποιεί το στρατό του.
«Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, ο στρατός ξεφορτώθηκε μεγάλο μέρος του βαρέως οπλισμού, κατέστρεψε τα άρματα μάχης, ωστόσο κράτησε μικρό αριθμό αεροπλάνων. Οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα στο πολεμικό ναυτικό, όπου πωλήθηκαν περισσότερα από 50 πλοία», δήλωσε ο Ράντιτς.
Τα συνεχή σχέδια αναδιοργάνωσης περιλαμβάνουν απόκτηση νέων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών και ραντάρ για την πολεμική αεροπορία, και νέα σκάφη περιπόλων για το πολεμικό ναυτικό. Επιπλέον, το νέο σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης θα επιτρέψει συνεχή έλεγχο των χωρικών υδάτων του Μαυροβουνίου στην Αδριατική.
Οι μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) βασίζονται στους αμυντικούς νόμους του 2003 και του 2005 για τη δημιουργία ενιαίου αμυντικού συστήματος και στρατού. Οδήγησαν σε μείωση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού από 12.000 σε 10.000 και καταστροφή 11.000 τόνων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών.
«Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων επέτρεψαν είσοδο της Β-Ε στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για Ειρήνη το 2006″, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Β-Ε.
Το υπουργείο ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός του στρατού συνεχίζεται με την εφαρμογή προτύπων διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ. Ο στρατός της Β-Ε έχει αποκτήσει και λαμβάνει βοήθεια σε εξοπλισμό, μηχανήματα και μέσων δημιουργίας υποδομών.
«Υπάρχει συνεχής ανάλυση των μελλοντικών αναγκών του στρατού και δημιουργείται μακροπρόθεσμο σχέδιο εκσυγχρονισμού για επίτευξη των απαραίτητων προτύπων του ΝΑΤΟ. Είναι μέρος της Ανασκόπησης Άμυνας της Β-Ε, η οποία αποσκοπεί σε ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.», ανέφερε το υπουργείο.
Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε την προσπάθεια του Κοσσόβου να νομιμοποιήσει την KSF , την οποία οργανώνει και εξοπλίζει στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Η πορεία του συνόλου των βαλκανικών χωρών προς το ΝΑΤΟ συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς, καθιστώντας όλους πλέον ισότιμους παίκτες στις εξελίξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.