Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά!!





ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεξιώθηκε τα μέλη του διπλωματικού σώματος και η επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου παρουσίασε τον πρέσβη της Ελλάδας Χρήστο Παναγόπουλο στον Αμερικανό ηγέτη, ο τελευταίος του είπε:

– Στις 8 Αυγούστου θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Σαμαρά και προσβλέπουμε σε μία πολύ καλή συνάντηση. Με απασχολεί εξαιρετικά η Ελλάδα και η οικονομία της.
Η ολιγόλεπτη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον κ. Παναγόπουλο σε μία δεξίωση που έδωσαν το παρών τους 183 πρεσβευτές ήταν η επιβεβαίωση ότι η ατζέντα της συνάντησης του κ. Ομπάμα και του Αντώνη Σαμαρά είναι γεμάτη και θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να συζητήσουν τα θέματα που έθεσαν και οι δύο πλευρές. Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Αθήνα έχουν δικαιολογημένα και δικαίως κατατάξει το θέμα της οικονομίας στη πρώτη γραμμή, αν και ψηλά έχουν τοποθετηθεί και τα λεγόμενα «αμυντικά ζητήματα», αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Χέιγκελ, στις 30 Ιουλίου.
.Από το φθινόπωρο του 2009 και πριν ακόμα η χώρα μας οδηγηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην πρωινή ενημέρωση του κ. Ομπάμα, η οποία γίνεται από ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τυχόν κατάρρευση της χώρας συζητήθηκαν άπειρες φορές από τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του και ο ίδιος ο κ. Ομπάμα, όπως και οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών, έχουν θέσει την κρίση χρέους στις συναντήσεις τους με Ευρωπαίους ηγέτες όπως και στις συνόδους των G-8 και των G20.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει εξαιρετική γνώση των θεμάτων της οικονομίας και αγωνιά για το δικό του πρόγραμμα σταθερότητας που απειλείται από τις παλινωδίες της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.
Η ατζέντα της συνάντησης της 8ης Αυγούστου, που είναι ακόμα «υπό κατασκευήν», περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής θέματα:
Οικονομία-Ενέργεια: Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε μία πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά πριν την επίσκεψη του κ. Σαμαρά για να καθορίσουν την πολιτική τους έναντι της Ελλάδας, την οποία θα παρουσιάσουν στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Η ενέργεια ενδιαφέρει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τους Αμερικανούς και ο Πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να έχει μία «συζήτηση κυρίων» για το θέμα αυτό. Η στρατηγική συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο, που θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα, έγινε με τις ευλογίες των Αμερικανών, οι οποίοι αναζητούν τρόπους συμπερίληψης και της Τουρκίας. Δυστυχώς για την αμερικανική πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκοπεί από το Ισραήλ, ενώ στην Κύπρο και στην Ελλάδα δημιουργεί μόνο προβλήματα. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανηλειμμένα στη Λευκωσία ότι δεν επιθυμεί να έχει τον παραμικρό ρόλο η Τουρκία στα θέματα της ενέργειας.
Αμυνα. Με τα σημερινά δεδομένα τα θέματα αμυντικής συνεργασίας λαμβάνουν υψηλή προτεραιότητα λόγω και ττων επαφών του κ. Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο. Οι Αμερικανοί «χρωστούν» στην Ελλάδα, διότι ούτε προβλήματα δημιουργεί, ούτε προτίθεται να ενοχλήσει τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στη χώρα. Η συνεργασία είναι άριστη και θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.
Διμερή: Η συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο είναι άψογη και δεν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, που μολύνουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επίσης οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της διεθνούς και εσωτερικής τρομοκρατίας.
Θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος: Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει το Κυπριακό, τα Βαλκάνια και βεβαίως το Κυπριακό και τα θέματα νότιας Ευρώπης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις απόψεις του και γενικά παρατηρείται μία «αγωνία» για τις θέσεις του Προέδρου Ομπάμα στα προβλήματα της Κύπρου και των Σκοπίων.
Για το Κυπριακό αν και δεν αναμένεται άσκηση πίεσης εν τούτοις έχει ενδιαφέρον ότι η ενέργεια αρχίζει να επηρεάζει και τα θέματα της πολιτικής.
Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Αμερικανός ηγέτης θα επιθυμούσε μία «γρήγορη λύση», αλλά γνωρίζει ότι αυτό «δεν μπορεί να συμβεί». Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι η αμερικανική πλευρά δεν ασκεί πιέσεις προς την Αθήνα, περισσότερο λόγω του ότι τα Σκόπια κυριαρχούνται από τον αρρωστημένο εθνικισμό του Νικολά Γκρούεφσκι, ο οποίος θεωρείται προβληματικός.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η αμερικανική θέση για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα είναι ο «άγνωστος Χ», διότι σε γραφειοκρατικό επίπεδο ξεκίνησε μία αμφισβήτηση για την τουρκική κυβέρνηση, λόγω της αποτυχίας της στη Συρία, όπου είχε υποσχεθεί γρήγορη έξοδο του Προέδρου Ασαντ, αλλά και λόγω των διαδηλώσεων εναντίον του κ. Ερντογάν. Δεν αναμένεται κάποια ισχυρή παρέμβαση του Προέδρου στα ελληνοτουρκικά αν και μερικοί εκ των συνεργατών του «βλέπουν» έδαφος ελληνοτουρκικής συνεννόησης.
Διεθνή: Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τον εμφύλιο στη Συρία, τις συνέπειες του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο, το μεσανατολικό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τέλος, θα τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της Ελληυνοαμερικανικής Κοινότητας. Ως γνωστόν, οι ομογενείς διατηρούν καλή σχέση με τον κ. Ομπάμα, και εξαιρετική με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάϊντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Official White House Photo by Pete Souza

 http://mignatiou.com/?p=10221#ixzz2aMR3vF7V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.