Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΜΕ TAP ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΡΕΦΑΡΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Ρώσικη ρουλέτα» για αποκρατικοποιήσεις και μαύρη τρύπα στα έσοδα...



Νίκος Τριαντάφυλλος.


Το χειρότερο πρόβλημα στη χειρότερη στιγμή. Κάπως έτσι περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη την οδυνηρή  για την Αθήνα εξέλιξη στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με την απόσυρση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή,  του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους Ρώσους και την επακόλουθη ακύρωση, ως άγονου του διαγωνισμού. 
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός της κυβέρνησης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου που είχε ουσιαστική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα καθώς εμφανίζει την Αθήνα αδύναμη όχι μόνο  να προχωρήσει σε μία από τις κομβικές αποκρατικοποιήσεις «φιλέτα» αλλά και να έχει εικόνα των κινήσεων που γίνονται στη γεωστρατηγική σκακιέρα.
Επιπρόσθετα, δημιουργεί ένα νέο δημοσιονομικό κενό ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ – αν όλα πάνε καλά με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ – ενώ επιβαρύνει σημαντικά το γενικότερο οικονομικό κλίμα σε μία στιγμή την οποία η κυβέρνηση επιχειρούσε να εμφανίσει ως αφετηρία για την σταδιακή ανάκαμψη. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς την εύθραυστη κυβερνητική συνοχή και τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιλαμβάνεται ότι το ναυάγιο στην αποκρατικοποίηση  της ΔΕΠΑ έχει σημασία πολύ μεγαλύτερη της δημοσιονομικής της αξίας.
Η αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη μετά και τη χθεσινή διάψευση από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζου της εκδοχής ότι η απόσυρση των Ρώσων υπήρξε το αποτέλεσμα σκληρών πιέσεων από την Ε.Ε., την οποία κυβερνητικά στελέχη αναδείκνυαν ως την πιθανότερη.
«Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών της ,Gazprom σημείωναν χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητά η τρόικα αποκρατικοποιήσειςαπό την Ελλάδα και από την άλλη αυτές να μπλοκάρονται. Αυτό που δεν λένε, αλλά είναι μάλλον σαφές ότι υπάρχει στις πίσω σκέψεις τους είναι το ενδεχόμενο να συνδέεται η αλλαγή στάσης εκ μέρους της Ρωσίας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη χώρα για τον ΔΕΣΦΑ, για τον οποίον σημειωτέον μόνον η αζερική κατέθεσε προσφορά.
Η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το τίμημα της προσφοράς θα είναι υψηλό. Αν όλα πάνε καλά, τότε δεν αποκλείεται η υπόθεση της ΔΕΣΦΑ να αναδιατάξει τους συσχετισμούς, αφού στην περίπτωση που επιλεγεί ο «ελληνικός αγωγός» για τη μεταφορά αζέρικου αερίου από τον ΤΑΠ, τότε μπορεί η Ελλάδα να μπει και πάλι στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη. Αλλά όλα αυτά έχουν ακόμη πολλά αν…
Επί του παρόντος και υπό το βάρος της χθεσινής εξέλιξης, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει άμεσα σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάϊ υποστήριξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν από το ταμείο ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση μπορεί να κεφαλαιοποιήσει σε επόμενο χρόνο το χθεσινό εμπόδιο.newspost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.