Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ποιους επιχειρηματίες βλέπει και πόσο συχνά ο Αντώνης Σαμαράς;



Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι επιχειρηματίες της χώρας πως θα είχαν έναν πρωθυπουργό που θα μπορούσαν να τον βλέπουν με τέτοια συχνότητα. Οι πάγιες αγκυλώσεις ετών που είχαν καταχωρήσει την επιχειρηματικότητα σε αντίστοιχη κλίμακα με την κάθε είδους παραβατικότητα, δεν άφηναν χώρο για θεσμικές επαφές πέραν των καθορισμένων από το πρωτόκολλο. Να όμως που ο Αντώνης Σαμαράς ανατρέπει μια λογική ετών και πάει ένα βήμα παραπέρα. Για την ακρίβεια εξελίσσεται στον πλέον φιλικό πρωθυπουργό για τις ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, κατανοώντας πως μόνο μέσα από συνεννόηση μαζί τους θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.


Με προσωπικές σχέσεις με μια σειρά επιχειρηματιών που περνούσαν τόσο μέσω του Κολεγίου Αθηνών (εκεί πρόεδρος είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος) όσο και λόγω της μακρόχρονης πορείας του κ. Σαμαρά στα οικονομικά δρώμενα της χώρας όντας ο ίδιος οικονομολόγος αλλά κι εξαιτίας της οικογενειακής ρίζας στη βιομηχανία καθώς η σύζυγος του Γεωργία είναι γόνος της βιομηχανικής οικογένειας (της Κύκνος), ο Αντώνης Σαμαράς κατανοεί τα αδιέξοδα μιας εν πολλοίς κρατικοδαίτης οικονομίας. Και αφού μέσα σε λίγους μήνες δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την πορεία μέσω άμεσης ανάπτυξης τουλάχιστον επιδιώκει να λύνει άμεσα κάποια καίρια προβλήματα ή τουλάχιστον να τα ακούει.
Αν προσπαθήσει κανείς να χαρτογραφήσει τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού αυτές έχουν να κάνουν με δύο επίπεδα. Τους παραδοσιακούς εκφραστές της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής και τους δυνητικούς επενδυτές. Η πρώτη ομάδα είναι αμεσότερη και λειτουργεί εν μέρει και συμβουλευτικά. Η δεύτερη βρίσκει μεν για πρώτη φορά τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ανοικτές όμως η τελική σχέση με τη χώρα μας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή από το πόσες θα είναι οι επενδύσεις που θα έλθουν στη χώρα μας. Πάντως ο πρωθυπουργός έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στις πρώτες επαφές του με αποτέλεσμα να ακούγονται θετικά διεθνή σχόλια για το κλίμα στην πατρίδα μας.
Ποιοι όμως είναι οι businessmen που έχουν το προνόμιο να συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό; Οι άνθρωποι εκείνοι που του μεταφέρουν κλίμα και τον συνδέουν με τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας.
Θόδωρος Βάρδας – Κώστας Χαϊτογλου: δύο φίλοι από τα παλιά
Αν προσδιόριζε κανείς δύο επιστήθιους φίλους του νυν πρωθυπουργού από τα χρόνια της ανομβρίας αυτοί οπωσδήποτε είναι οι Θόδωρος Βάρδας και Κώστας Χαίτογλου. Ο πρώτος επί σειρά ετών φιλοξενούνταν στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ μέχρι και ως ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Όμως τελικά η δίνη της κρίσης και η ανάγκη επιβίωσης της εταιρείας του τον απομάκρυναν από οποιαδήποτε σκέψη για εμπλοκή στην πολιτική. Παρά ταύτα, συχνά συναντά τον πρωθυπουργό στο σπίτι του στην Κηφισιά και συζητούν τις εξελίξεις. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Κώστα Χαίτογλου είναι τόσο στενές που μέχρι και στον γάμο της κόρης του επιχειρηματία στη Θεσαλονίκη παρέστη προσωπικά στις αρχές Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, συνοδεύόμενος απο την σύζυγό του Γεωργία, τίμησε με την παρουσία του τον επιχειρηματία ενώ στο ευτυχές γεγονός παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και ο νύν υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: ένας φίλος με σκαμπανεβάσματα
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου έχουν μια παλιά φιλία σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο η οποία περνάει διάφορες φάσεις. Τώρα βρίσκεται στη φάση του ψύχους λόγω της στήριξης Δασκαλόπουλου στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και των πληροφοριών που μιλάνε για “κόμμα των επιχειρηματιών”.
Δημήτρης Μελισσανίδης: φιλία με …αποστάσεις ασφαλείας
Είναι γνωστό στην πολιτική πιάτσα πως ο πρωθυπουργός της ΝΔ έχει άριστη επικοινωνία και σχέση με τον γνωστό Πειραιώτη επιχειρηματία, ο οποίος από την πρώτη στιγμή κατανόησε τη δυναμική της υποψηφιότητας Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009. Επιχειρηματίας με λαϊκή ματιά, ο «Τίγρης» διατρανώνει πως «δεν τον ενδιαφέρει η Ελλάδα για business» προφανώς για να λύσει τα χέρια του πρωθυπουργού κατά όσων θέλουν να δουν σκιές στη μεταξύ τους σχέση. Μοναδικό ενδιαφέρον του Δημήτρη Μελισσανίδη στη χώρα μας ήταν ο ΟΠΑΠ και φυσικά ο πρωθυπουργός δεν τον απογοήτευσε.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: πιο κοντά από ποτέ
Η ανάδυση του Ευάγγελου Μυτιληναίου ως ενός από τους πλέον σημαντικούς εγχώριους παίκτες και το μέγεθος του ομίλου του, δεν αφήνουν αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ είναι από εκείνους που βλέπουν τον πρωθυπουργό ανά πάσα στιγμή και των οποίων τη γνώμη ο Αντώνης Σαμαράς μετράει πάρα πολύ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που είναι φλέγοντα και τις σχέσεις με ξένα επενδυτικά κέντρα.
Σπύρος Λάτσης: ο αφανής παίκτης της Γενεύης και οι ξένοι επενδυτές
Έβαλε πλάτη στην προσπάθεια της πρώτης αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης Σαμαρά στο ΙΒC. Διατηρεί ζωντανή την ιδέα της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού μέσω της συμμετοχής της εταιρίας του Lamda Development ενώ ενδιαφέρον έχει και για την Αφάντου στη Ρόδο. Είναι αλήθεια πως ο Σπύρος Λάτσης ακόμα κι όταν κεντρικά από την κυβέρνηση ζητήθηκε ο ανασχεδιασμός του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους συνομιλητές με καλή πρόθεση με αποτέλεσμα το deal Εθνική – Eurobank αλλά όταν αυτό ναυάγησε την στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής με πάνω από 100 εκατ. ευρώ όπως ακούγεται. Σημαντική επίσης υπήρξε η βοήθεια του κ. Λάτση και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών καθώς εκείνος ήταν που έφερε τους Καναδούς της Fairfax Financial Holdings (η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος με 19% της Eurobank Properties) Prem Watsa, ο οποίος είδε τον πρωθυπουργό για περίπου μισή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πολυεθνικοί
Από τις εν Ελλάδι πολυεθνικές που ο πρωθυπουργός έχει τακτικές συναντήσεις είναι οι Unilever, Delhaize κυρίαρχα λόγω προσωπικών του σχέσεων με τους κ.κ. Σπύρο Δεσύλλα και Κώστα Μαχαίρα. Μάλιστα και με τις δύο αυτές εταιρείες έχει πραγματοποιήσει πέραν του ενός ραντεβού. Παράλληλα στο σκέλος της λιανικής ο πρωθυπουργός επαφές είχε και με γνωστό επιχειρηματία της ένδυσης αλλά και με την οικογένεια Μαρινόπουλου με την οποία οι δεσμοί είναι διαρκείς. Όμως ο πρωθυπουργός δεν έχει μείνει εκεί. Έχει επιδιώξει να δει μεγάλους ξένους επενδυτές όπως για παράδειγμα τον εκπρόσωπο του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Fidelity Investments, αλλά και μεγαλοστέλεχος της Brookfield Asset Management και εκπρόσωπο του επίσης πολύ μεγάλου αμερικανικού θεσμικού επενδυτή Capital Group Companies. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο επίσης Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Wilbur L. Ross της WL Ross & Co LLC, τον οποίο, επίσης, συνάντησε ο κ. Σαμαράς στο γραφείο του. Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Σαμαράς είχε δει τον αντιπρόεδρο της Hewlett Packard Tony Prophet, τον CEO της COSCO στην Ελλάδα Captain Fu Cheng Qiu Fu και στελέχη των Pepsico, Nestle, Lafarge, Vodafone, Phillip Morris, UniLever και Novartis. Και όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση του Hilton συνομίλησε με τους Byron Vargas Herzberg, της Bosch-Siemens-Haushaltsgerate, Πάνο Ξυνή, της Siemens Hellas, Ιωακείμ Κόχλινγκ, της Hochtief και Στέλιο Ζαββό της Zeus Capital Partners.


rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.