Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το βλήμα IDAS αλλάζει τα δεδομένα στα τουρκικά Type 214!!!


Προάγγελος για την ένταξη στο τουρκικό οπλοστάσιο και συγκεκριμένα στα υπό ναυπήγηση υποβρύχια Type 214 του βλήματος IDAS αποτελεί η συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα η συμφωνία υπεγράφη στις 9 Μαΐου 2013 μεταξύ της τουρκικής εταιρίας Roketsan και της γερμανικής κοινοπραξίας IDAS την οποία έχουν συστήσει η περιβόητη ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) και η Diehl BGT Defence (στην οποία συμμετέχει και ηνορβηγική Nammo η οποία αναπτύσσει τον πυραυλοκινητήρα του βλήματος). Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη και παραγωγή του εκτοξευόμενου από υποβρύχιο κατευθυνόμενου βλήματος IDAS (Interactive Defence and Attack System for Submarines: διαδραστικό σύστημα άμυνας και κρούσης υποβρυχίων).
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί η παρουσία στην επίσημη τελετή υπογραφής του Thomas Kossendey, μέλους του γερμανικού κοινοβουλίου και κοινοβουλευτικού γραμματέα του ομοσπονδιακού υπουργού άμυνας και του Γερμανού γενικού διευθυντή εξοπλισμών Detlef Selhausen.
Αυτή ακριβώς η παρουσία θα πρέπει να εκληφθεί από την ελληνική πλευρά ως σοβαρότατη ένδειξη υποστήριξης του γερμανικού δημοσίου στη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι το βλήμα IDAS έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σε υποβρύχια σε κατάδυση πρωτόγνωρες δυνατότητες αυτοάμυνας και εμπλοκής μη συμβατικών (ασύμμετρων) απειλών στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και στα παράκτια εδάφη. Η εκτόξευση του βλήματος γίνεται από ειδικό κάνιστρο το οποίο φορτώνεται ως τυπικό όπλο στον τορπιλοσωλήνα (γεγονός που επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση του και σε υπάρχουσες σχεδιάσεις).
Με τη βοήθεια οπτικής ίνας ο έλεγχος του βλήματος είναι δυνατός από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του υποβρυχίου καθόλη τη διάρκεια της πτήσης, επιτρέποντας την αλλαγή στόχου, τη διόρθωση της πορείας, την αλλαγή του σημείου προσβολής ή ακόμα και την ακύρωση της προσβολής.
Προς το παρόν η κοινοπραξία IDAS υλοποιεί την αρχική φάση ανάπτυξης του προγράμματος (IDP: Initial Development Program) με αντικειμενικό σκοπό την επαλήθευση των δεδομένων της σχεδίασης. Αυτή θα επιτευχθεί με την πραγματοποίηση βολών από υποβρύχιο σε κατάδυση που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τα τέλη του 2014.
Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη η Roketsan θα αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη, πιστοποίηση και παραγωγή σειράς της πυροκεφαλής του βλήματος IDAS, την υποστήριξη των δοκιμών του συστήματος ελέγχου ενεργοποίησης (CAS: Control Actuation System), ενώ θα συμμετάσχει στις διαδικασίες σχεδίασης συστήματος και στην παραγωγή σειράς του CAS.
Τέλος σημειώνεται ότι η αρχή λειτουργίας του IDAS επιβεβαιώθηκε στην πράξη μέσω σειράς δοκιμαστικών βολών σε ελεγχόμενο περιβάλλον από μία υποθαλάσσια εγκατάσταση δοκιμών στη Βόρεια Γερμανία όπως επίσης και με βολές από υποβρύχιο Type 212A του γερμανικού Ναυτικού.
Η γερμανο-τουρκική συμφωνία για τη συμμετοχή στο IDAS είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ελληνική πλευρά.
Αργά αλλά μεθοδικά η Τουρκία με εγχώριες σχεδιάσεις και την προμήθεια οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας οικοδομεί τη ΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειοκαι μάλιστα αποκτώντας πρόσβαση σε τεχνολογίες και βιομηχανικό έργο.
Η διαφορά αυτή δεν πρόκειται να φανεί άμεσα. Αυτό πιθανά αποτελεί και την εξήγηση της μακαριότητας της ελληνικής πλευράς αφού το πρόβλημα θα το διαχειριστούν… οι επόμενοι και πιθανότατα οι μεθεπόμενοι.
Δυστυχώς για μας όμως οι μεγαλόστομες και γενικόλογες διακηρύξεις αποτελούν υλικό μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Η αποτροπή της χώρας δεν διατηρείται ούτε ενισχύεται με ευφυολογήματα και προχειρότητα (ιδιαίτερα σήμερα που το ταμείο είναι…μείον).
Με το να εφησυχάζουμε και να καθησυχαζόμαστε με τις κλασικές ελληνικές «κορόνες» και δηλώσεις θα αποδειχθεί πολύ σύντομα ολέθριο λάθος.
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Το τρις;
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.