Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Παρά το κλίμα ευφορίας η αγωνία επέστρεψε στο Μαξίμου...



Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η κυβέρνηση, παρά το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου και η αγωνία περισσεύει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ακόμα είναι επηρεασμένος από το ταξίδι του στην Κίνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά προβλημάτων που του δημιουργούν βραχνά, ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας.
 
Οι κυβερνητικές αρρυθμίες είναι παρούσες και η κυβερνητική μηχανή δείχνει να κολλάει και να μην κινείται με τους ρυθμούς που πρέπει.   

Παρά την αντεπίθεση των τελευταίων ημερών από την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, τα μηνύματα δεν είναι καλά, εάν δει κανείς τα νούμερα και τι κρύβουν, αφού και μόνο το στοιχείο, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013, καταγράφηκαν 306 εκατ. έλλειμμα, παρά τις άγριες περικοπές.   

Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προβλήθηκε αρκετά, εξανεμίστηκε, αφού από τη μια υπάρχει η μείωση της κατανάλωσης και από την άλλη η υστέρηση εσόδων.   

Το περιβόητο πλεόνασμα των 520 εκατ, το οποίο προπαγάνδισε η κυβέρνηση χάθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ άρχισε να ξεφουσκώνει και το περίφημο «success story» στο χρηματιστήριο, αφού οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνεχίσθηκαν και χθες για δεύτερη συνεδρίαση οδηγώντας την αγορά σε έντονη πτώση, κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.  

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη σε τρία κρίσιμα μέτωπα προκειμένου να κρατήσει εντός τροχιάς τον προϋπολογισμό και να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων τουλάχιστον για τη διετία 2013-2014. 

Οι τρεις τομείς στους οποίους και θα κριθεί και το στοίχημα του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η είσπραξη προστίμων και η ενίσχυση εσόδων από το μέτωπο της έμμεσης φορολογίας.   

Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσει η κυβέρνηση, όπως λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εάν θέλει να ελπίζει σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προς τα τέλη του έτους.   

Σε διάστημα μόλις 15 ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την προετοιμασία όλων των προαπαιτούμενων, εάν θέλει να μην μετατραπεί μια ακόμα συζήτηση με την τρόικα σε θρίλερ.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το Δημόσιο και ο κατάλογος με τους υπό κατάργηση οργανισμούς δεν έχει κλείσει για να προχωρήσει η επόμενη φάση του σχεδίου για τις πρώτες 2.000 απολύσεις.   

Παράλληλα θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες και με άλλα προαπαιτούμενα, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και εκείνου κατά της διαφθοράς.   

Πολλά εμπόδια υπάρχουν με τη σύνταξη του νέου φορολογικού που αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων που διαφωνούν εσχάτως με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες για να ψηφιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα εντός του Ιουνίου και να προχωρήσει επί της ουσίας η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.   

Η ανησυχία είναι έκδηλη και το άγχος κυρίαρχο στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν θέλουν μετά το ταξίδι στην Κίνα, να δώσουν την αίσθηση της πίεσης.   

Πάντως, χθες ανακουφίστηκαν με την αποπληρωμή του ομολόγου των 5,6 δισ. ευρώ που έληγε, αφού καταβλήθηκε από την Ε.Ε. ένα ποσό της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο από τα κρατικά ταμεία.   

Στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων η έλευση του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στενού φίλου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα.   

Παρά το γεγονός ότι σε ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς επισημάνθηκε η εξαιρετική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μίλερ στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο ανέφελη δεν ήταν.   
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μίλερ -που έφθασε για τρίτη φορά στην Αθήνα σε λίγο διάστημα- ζήτησε να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση και να κλείσει το θέμα άμεσα υπέρ της Gazprom.   

Ιωάννης Μαρτέλλος-newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.