Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...(ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ)

..
Την 21η Μαΐου 1864 και μετά από έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΙΓ΄ Ιόνιου Κοινοβουλίουκαι επικύρωση της απόφασης από την προστάτιδα δύναμη. Την Ένωση διευκόλυνε η εκλογή στον θρόνο της Ελλάδος του φιλοβρετανού Δανού πρίγκιπα Γεωργίου Α΄ και από τότε τα Ιόνια Νησιά συμμερίζονται την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδος.
 Παρότι η συνθήκη παραχώρησης προέβλεπε για την Κέρκυρα καθεστώς "διηνεκούς ουδετερότητος" το νησί ενεπλάκη στις πολεμικές συγκρούσεις του 20ου αιώνα.


 Στους απελευθερωτικούς πολέμους του 1897 και 1912-13 στρατολογημένοι Κερκυραίοι οπλίτες συμμετέχουν με το 10ο Σύνταγμα πεζικού. Στους Βαλκανικούς πολέμους το 10ο Πεζικό Σύνταγμα Κέρκυρας αποτέλεσε μέρος της ΙΙΙ Μεραρχίας και έλαβε μέρος σε αποφασιστικές μάχες. Με διοικητή τον συνταγματάρχη Αναστάσιο Παπούλια πήρε μέρος στη μάχη του Σαραντάπορου και προέλασε στη μάχη των Γιαννιτσών. Πολέμησε στη μάχη του Κιλκίς και είχε την τύχη να απελευθερώσει την πόλη. Μετά τη στρατοπέδευση στο Βαθύλακο Θεσσαλονίκης πήρε μέρος στον Β΄ βαλκανικό πόλεμο, στη μάχη του Αβρέτ-Ισσάρ και στη μάχη της Δοϊράνης. Κατέλαβε τη Στρώμνιτσα και πήρε μέρος στη μάχη του Βλαδιμήροβου. Το 10ο Σύνταγμα στους βαλκανικού πολέμους είχε 522 νεκρούς και 1367 τραυματίες. Η σημαία του τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ τάξεως και το Αριστείο Ανδρείας Α΄ τάξεως.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Κέρκυρα χρησιμοποιείται ως βάση των συμμαχικών στρατευμάτων, γίνεται το καταφύγιο των υπολειμμάτων του Σερβικού στρατού και για κάποιο χρονικό διάστημα το Δημοτικό Θέατρο της πόλης γίνεται η έδρα της Σερβικής Κυβέρνησης και Βουλής. Από τότε και μέχρι σήμερα διατηρούνται δυνατοί δεσμοί φιλίας με το Σερβικό λαό.
Ο Σέρβικος στρατός στην Κέρκυρα
Το 1923 το νησί βομβαρδίζεται και καταλαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα από την Ιταλία με αφορμή τη δολοφονία των δύο αντιπροσώπων της στην Αλβανία.
 
Η προσωρινή κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 10ο Πεζικό Σύνταγμα Κέρκυρας έμεινε να υπερασπιστεί την Κέρκυρα. Έλαβε μέρος στην επιχείρηση γνωστή ως "εγχείρημα Λατζίδη", που παρά την ατυχή έκβασή της, φάνηκε ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των Κερκυραίων στρατιωτών. Μετά την κατάρρευση του μετώπου η Κέρκυρα καταλαμβάνεται για μια ακόμη φορά από τους Ιταλούς. Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου 1941, μαθητές των Γυμνασίων της Κέρκυρας εκδήλωσαν το πρώτο Αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα, ερχόμενοι σε σύγκρουση με τον Ιταλικό στρατό κατοχής. Πολλοί Κερκυραίοι κατατάσσονται στον ΕΛΑΣ και στον ΕΔΕΣ και περνώντας στην απέναντι ακτή θα προβάλλουν αντίσταση στους κατακτητές. Το 1943 η Κέρκυρα δέχεται την επιδρομή των Γερμανών από την οποίαν καταστρέφονται ναοί, κατοικίες, ειδικά στην Εβραϊκή συνοικία, και πολλά σημαντικά κτίρια όπως η Ιόνιος Βουλή, το Δημοτικό Θέατρο, η Βιβλιοθήκη κ.α. Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Κέρκυρα στις 9 Οκτωβρίου 1944, αφού προηγουμένως είχαν στείλει 2000 περίπου Κερκυραίους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Γερμανίας.

Κατά την επταετία της Δικτατορίας 1967-1974πολλοί είναι οι Κερκυραίοι που θα προβάλουν αντίσταση. Μοναδική όμως σε πανελλήνια κλίμακα είναι η περίπτωση του Κώστα Γεωργάκη. Ο 22χρονος Κερκυραίος φοιτητής Γεωλογίας με μια πράξη αυτοθυσίας και ηρωισμού, διαπνεόμενος από πνεύμα δυναμικής διαμαρτυρίας, που δεν άντεχε να βλέπει την Ελλάδα δέσμια ενός στρατιωτικού καθεστώτος, αυτοπυρπολείται τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Σεπτεμβρίου 1970 στην πλατεία Ματτεότι της Ιταλικής πόλης Γένοβα. Για λόγους ασφαλείας ο Κώστας Γεωργάκης ενταφιάστηκε στην Κέρκυρα ένα τετράμηνο μετά τον θάνατό του, η αυτοθυσία του όμως, σπάνιο φαινόμενο για την εποχή, θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και θα θεωρηθεί ένα από τα κορυφαία αντιστασιακά γεγονότα της εποχής εκείνης. Αργότερα η Ελληνική Δημοκρατία και η ιδιαίτερή του πατρίδα, η Κέρκυρα, θα τιμήσουν τον άνδρα, που προσφέροντας την ζωή του έγινε σύμβολο αντίστασης και πατριωτισμού, προάγγελος της θυσίας των φοιτητών στο Πολυτεχνείο του 1973.

Το β΄ μισό του 20ου αιώνα θα επιφυλάξει στην Κέρκυρα μια νέα καλύτερη τύχη, που θα επουλώσει τα τραύματα του πολέμου, προσανατολισμένη σε παραγωγικές δραστηριότητες και ενεργητική προσφορά, αξιοποιώντας το ιστορικό της παρελθόν σε σχέση με την ειρηνική πλέον εισβολή λαών και πολιτισμών που αρχίζουν να επισκέπτονται το νησί.

Club Mediteranee 1955Το 1952 αρχίζει να λειτουργεί η Μεσογειακή Λέσχη (Club Mediteranee) και ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Από το 1960 και μετά ο τουρισμός γίνεται για την Κέρκυρα μια από τις δύο πιο σημαντικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη επιφέρει και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου με παράλληλη συστηματική καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών, η οποία από το 1984 και μετά συνεπικουρείται από την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο πλέον κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.