Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Πώς η Ζάκυνθος γέμισε με χιλιάδες «νόμιμους» αλλοδαπούς..


Εδώ και πολλά χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι το νησί της Ζακύνθου έχουν επιλέξει για να εγκατασταθούν ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο για ένα πληθυσμό περίπου 15.000 αλλοδαπών όταν οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 35.000.

Στα γειτονικά νησιά όμως ο πληθυσμός αυτός είναι αισθητά περιορισμένος. Στην Κεφαλλονιά κάνουν λόγο για 800 περίπου αλλοδαπούς και στην Κέρκυρα, νησί με τριπλάσιο από τη Ζάκυνθο πληθυσμό, για 3.000 αλλοδαπούς. 

Για πολλά χρόνια πολλοί πίστευαν πως αιτία αυτής της ιδιαίτερης προτίμησης των μεταναστών προς το νησί του Ιονίου ήταν οι πολλές δουλειές του καλοκαιριού στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ηταν όμως μόνο αυτή η αιτία;

Οχι όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια.

Απλά και στο θέμα αυτό λειτούργησε ένα κλειστό κύκλωμα κρατικών λειτουργών και αιρετών που εκμεταλλεύτηκε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες οργάνωσης του κράτους και θησαύρισε κάτω από τη μύτη των επίσημων αρχών. 

Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που ακόμα και σήμερα με σκανδαλώδη τρόπο έχει θάψει μια ομάδα τοπικών πολιτικών και διοικητικών παραγόντων το αποδεικνύουν περίτρανα.  

Άδεια σε Κινέζο που δεν ήλθε ποτέ στην Ελλάδα, έναντι 7.000 ευρώ!   

Στις 20 Ιουλίου 2007 φτάνει στο υπουργείο Εξωτερικών ένα διαβαθμισμένο έγγραφο από την γραμματέα Γ’ της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, Δήμητρα Παπατριανταφύλλου, σύμφωνα με το οποίο ενημερώνεται η κεντρική υπηρεσία, ότι στο ελληνικό προξενείο του Πεκίνου προσήλθε η Κινέζα υπήκοος Guan Jungwell του Hong ming προσκομίζοντας για θεώρηση, προσωρινή άδεια διαμονής (μπλε κάρτα) που είχε εκδώσει ο Δήμος Αρκαδίων του Νομού Ζακύνθου. 

Από το διαβατήριο και τα άλλα συνοδευτικά έγγραφα διαπιστώθηκε πως η εν λόγω κυρία δεν είχε ποτέ επισκεφτεί την Ελλάδα και δεν είχε καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος προκειμένου να εφοδιαστεί το παραπάνω επίσημο έγγραφο από έναν δημόσιο φορέα του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με το έγγραφο της κας Παπατριανταφύλλου η κινέζα υπήκοος είχε προμηθευτεί την άδεια, καταβάλλοντας το ποσό των 70 χιλ. Χουάν ή 7 χιλ. Ευρώ στο Διευθυντή της εταιρείας Golden Wing Investment Consulation ltd,  ονόματι Zheng Zhou.

H άδεια που προσκόμισε η Κινέζα υπήκοος φέρει τον αριθμό ΑΟ254306/17/3/2006 και υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος Αλλοδαπών του Δήμου Αρκαδίων Διονύσιο Τσιώλη.

Το έγγραφο αυτό αναστάτωσε τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και ταχύτατα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί στην πρώην κρατική Περιφέρεια Ιόνιων νησιών με σκοπό την διερεύνηση του όλου ζητήματος.

Μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή το έγγραφο φαίνεται πως “ξεχάστηκε” σε κάποια αρχεία δίχως ποτέ να δοθεί απάντηση πως και γιατί ένας ξένος πολίτη μπορεί και εξαγοράζει μια άδεια παραμονής από έναν πολύ μικρό Δήμο της ελληνικής επικράτειας, πληθυσμού μόλις 4 χιλ. κατοίκων, αντί του ποσού των 7 χιλ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα στοιχεία ης υπόθεσης βρίσκονται στην πρώην κρατική Περιφέρεια Ιόνιων νησιών.   

Η καταγγελία για χιλιάδες ελλιπείς φακέλους αλλοδαπών που ακόμα δεν απαντήθηκε     

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου του 2012,  ένας υπάλληλος του ενοποιημένου, μετά την διοικητική μεταρρύθμιση, Δήμου Ζακύνθου, καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το υπουργείο Εσωτερικών ένα έγγραφο - βόμβα. 

Πρόκειται για τον κ. Διονύσιο Συνετό προϊστάμενο  - τότε - του Τμήματος Μεταναστών και Αλλοδαπών του Δήμου Ζακύνθου. 

Ο εν λόγω υπάλληλος με το έγγραφό του καταγγέλει ότι “περιήλθαν σε γνώση του ίδιου και των συναδέλφων του, υπαλλήλων του τμήματος,  ατελείωτη σειρά ανεξήγητων και αδικαιολόγητων  πράξεων και ενεργειών του γραφείου Αλλοδαπών του τέως Δήμου Αρκαδίων”. 

Οι πράξεις αυτές, αναφέρει στην καταγγελία του ο υπάλληλος του Δήμου Ζακύνθου,  έχουν  ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν άλυτα προβλήματα  ως προς τη νόμιμη έκδοση αδειών παραμονής των μεταναστών του συγκεκριμένου Δήμου. 

Και πιο κάτω αναφέρει: 

- Σας γνωρίζω ότι περιήλθαν στην κατοχή μου βεβαιώσεις τύπου Α (μπλε) οι οποίες είχαν εκδοθεί χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή έχουν εκδοθεί παράνομα. 

-  Αδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί χωρίς καν να υπάρχουν οι απαραίτητοι φάκελοι με τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά. 

-  Φάκελοι μεταναστών  χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα παράβολα πληρωμής για την έκδοση της άδειας τους (Διπλότυπα τύπου Β της ΔΟΥ), ενώ υπάρχουν από μετανάστες έγγραφες βεβαιώσεις ότι είχαν πληρώσει το ανάλογο ποσό. 

Η καταγγελία του κ. Διονύση Συνετού περιέχει πολλές ακόμα εξοργιστικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο δούλευε το Τμήμα Μεταναστών και Αλλοδαπών του πρώην Δήμου Αρκαδίων, που αν αληθεύουν, πρόκειται για πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα. 

Το σημαντικότερο όλων βέβαια ότι μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχε γίνει παράδοση του αρχείου του Τμήματος Αλλοδαπών, του πρώην Δήμου Αρκαδίων στο ενοποιημένο Δήμο Ζακύνθου διότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει κατορθωτό!!! 

Όπως δε αναφέρει παρά κάτω ο κ. Διονύσιος Συνετός, στο “συγκεκριμένο γραφείο του τέως δήμου Αρκαδίων  είχε στηθεί ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο παραμάγαζο εις βάρος του Δήμου και των μεταναστών”.

Πως μπορεί όμως να στηθεί ένα παραμάγαζο σε ένα Δήμο που έχει εκδόσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς μετανάστες;

Η απάντηση βρίσκεται  σε ένα άλλο σημείο της καταγγελίας του κ. Διον. Συνετού, όπου αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν παραποιημένα με μπλάνκο παράβολα καταβολής χρημάτων στην ΔΟΥ.

Η καταγγελία του κ. Συνετού καταλήγει με την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αυτή. 
Από το Φλεβάρη του 2011 - αναφέρει στην καταγγελία του - άρχισα να ενημερώνω τον κ. Δήμαρχο και την Προϊστάμενη Προσωπικού του Δήμου.

Δήμαρχος στο Δήμο Ζακύνθου είναι ο κ. Στέλιος Μποζίκης, ο οποίος την αμέσως προηγούμενη τετραετία διετέλεσε Δήμαρχος στο Δήμο Αρκαδίων, δηλαδή την περίοδο 2006 - 2010 που εκδόθηκε η άδεια παραμονής για την Κινέζα υπήκοο, (αυτήν που ποτέ δεν πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα) και υπήρξαν τα περισσότερα προβλήματα στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μεταναστών.

Το υπουργείο Εσωτερικών μετά την καταγγελία του κ. Συνετού ζήτησε από το Δήμαρχο Ζακύνθου Στέλιο Μποζίκη την διενέργεια ΕΔΕ, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ακόμα άγνωστο.

‘Ομως, όπως καταγγέλλει ο κ. Διονύσιος Συνετός, ο υπάλληλος του γραφείου Μεταναστών του τέως δήμο Αρκαδίων που υπογράφει και την άδεια της Κινέζας υπηκόου, «χαίρει άκρας εκτίμησης και προστασίας από την δημοτική αρχή». 

«Δηλαδή μετά από όλα αυτά με απόφαση του κυρίου Δημάρχου ο υπάλληλος του τέως μεταναστών του Δήμου Αρκαδίων έχει αναλάβει καθήκοντα Ληξίαρχου. Για την εργασία του αυτή έχει και την επί πλέον οικονομική αμοιβή από την υπηρεσία του, όπως ο σχετικός νόμος ορίζει. Μάλιστα - αναφέρει ο κ. Συνετός - ο υπάλληλος που ορίζεται Ληξίαρχος έχει και προϊστάμενο τον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι αλλοδαπών δίχως τα νόμιμα  παραστατικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τη Περιφέρειας.      

Τι κερδίζει και τι χάνει το ελληνικό δημόσιο από τις άδειες αλλοδαπών 
  
Η έκδοση μιας άδειας παραμονής και εργασίας ενός μετανάστη προϋποθέτει μια σειρά από δικαιολογητικά και παρέχει μια σειρά από δικαιώματα και απολαβές.

Η σημαντικότερη των απολαβών είναι ότι μετά από πεντάμηνη εποχιακή απασχόληση στον τουρισμό οι αλλοδαποί εργαζόμενοι εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και εισπράττουν επίδομα ανεργίας για τους επόμενους πετά μήνες, ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται παράλληλα σε διάφορες αγροτικές ή οικιακές εργασίες στην διάρκεια του χειμώνα. 

Ο λόγος λοιπόν που η Ζάκυνθος κατέστη παράδεισος για τους αλλοδαπούς, που έμπαιναν  παράνομα στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, είναι ότι έβρισκαν πρόθυμους και εξυπηρετικούς μηχανισμούς στους ΟΤΑ, με τους οποίους τακτοποιούσαν τη νομιμότητα της παραμονής τους  και μπορούσαν πλέον να εργάζονται όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας με τις μπλε κάρτες που ελάμβαναν από το μικρό Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου. 

Από αυτή την δραστηριότητα μεγάλος χαμένος υπήρξε το ελληνικό δημόσιο το οποίο έχασε μεγάλα ποσά από την μη καταβολή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο για την έκδοση των σχετικών παραβόλων αλλά και από τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούσε  σε χιλιάδες αλλοδαπούς που εξασφάλιζαν παράνομα την άδεια εργασίας στο νησί. 

Αν υποτεθεί ότι έτσι στη Ζάκυνθο “εξυπηρετήθηκε” ένας πληθυσμός πέντε χιλιάδων αλλοδαπών μεταναστών, η ζημία για το ελληνικό δημόσιο αγγίζει εξοργιστικά ύψη, πρώτον από την μη είσπραξη των σχετικών παραβόλων στην Εφορία και δεύτερον από την καταβολή αντίστοιχων επιδομάτων ανεργίας τους χειμερινούς μήνες.  

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης  

Ο κ. Στέλιος Μποζίκης εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος το 2006 στο μικρό Δήμο Αρκαδίων. Τότε είχε την υποστήριξη του ΚΚΕ αλλά πολύ σύντομα το συγκεκριμένο κόμμα άρχισε να τον καταγγέλει για πολύ σοβαρές παρεκτροπές στην διαχείριση του Δήμου. Το 2010 έχοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ εξελέγη Δήμαρχος του ενιαίου πλέον Δήμου Ζακύνθου.

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τυφλών στη Ζάκυνθο ο κ. Μποζίκης κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία και ότι απαλλάχτηκε των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ως άτομο δίχως όραση, δηλαδή ως τυφλός. 

Ο ίδιος απάντησε στις κατηγορίες ότι  πράγματι απαλλάχτηκε των υποχρεώσεων του διότι είχε μειωμένη όραση αλλά στη συνέχεια μετά από χειρουργική επέμβαση αποκαταστάθηκε η όραση του. Ωστόσο οι αντίπαλοι του τον ερωτούν δημόσια πως αποφοίτησε από τη Νομική σχολή και επαγγελματικά έγινε δικηγόρος ενώ δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις λόγω της μειωμένης όρασής του.  

Άρτεμις Παραδείσου   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.