Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ετοιμάζουν τουρκικό AEGIS, κίνηση με σοβαρές προεκτάσεις (ΒΙΝΤΕΟ)!!!






Μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε η αμερικανική Lockheed Martin με την τουρκική HAVELSAN HAVA ELEKTRONI.K SANAYI. VE TI.CARET A.S., κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τύπου «η Lockheed Martin συνένωσε επιτυχώς τις δυνατότητες του οπλικού συστήματος AEGIS με τις δυνατότητες ανάπτυξης ναυτικών συστημάτων διαχείρισης μάχης της τουρκικής αμυντικής εταιρίας HAVELSAN». Μάλιστα το αποτέλεσμα αυτής της συνεργατικής προσπάθειας επιδείχθηκε από το ομοίωμα ενός ναυτικού συστήματος διαχείρισης μάχης που παρουσιάστηκε ως έκθεμα στην IDEF 2013.

Η συνεργασία των δύο εταιριών άρχισε το 2011 με την υπογραφή σχετικού συνυποσχετικού. Από τότε οι δύο εταιρίες εργάστηκαν από κοινού για να αναπτύξουν διεπαφές μεταξύ των αντιστοίχων συστημάτων τους και συνδύασαν τις τεχνολογίες τους σε εργαστηριακό περιβάλλον, που όπως αναφέρθηκε επιδείχθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τη HAVELSAN στην IDEF 2013.

«Η Lockheed Martin παρέδωσε ρεαλιστικές εξομοιώσεις των υποσυστημάτων του οπλικού συστήματος AEGIS στη HAVELSAN και η οποία επέδειξε με τα σημερινά σενάρια πως μπορεί να παραδώσει μία ολοκληρωμένη λύση συστήματος μάχης σε ναυτικά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Carl Bannar, αντιπρόεδρος Ολοκληρωμένων Συστημάτων Μάχης και Αισθητήρων (Integrated Warfare Systems and Sensors) της Lockheed Martin Mission Systems and Training. «Γίναμε μάρτυρες τώρα σε αληθή χρόνο του πόσο καλά συνεργάζονται τα συστήματα μας, πράγμα το οποίο υποδηλώνει την ισχυρή και σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών μας στη βιομηχανία».

«Δείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες δυνατότητες των ναυτικών συστημάτων μας διαχείρισης μάχης με τη χρησιμοποίηση δεδομένων από το ραντάρ SPY-1», δήλωσε ο Sadik Yamah, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της HAVELSAN. «Αξιοποιήσαμε την ισχύ του AEGIS και τις αντιαεροπορικές του δυνατότητες σε ένα «πακέτο» ολοκληρωμένου ναυτικού συστήματος μάχης για την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών επιχειρησιακών απαιτήσεων πολλών χωρών», συμπλήρωσε.





Ληξιαρχική πράξη γέννησης του GENESIS – AEGIS

Είναι αυτονόητο ότι η ανακοινωθείσα συμφωνία και κυρίως το εργαστηριακό πρωτότυπο που επιδείχθηκε αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός εκδόχου του υφισταμένου συστήματος GENESIS που εδώ για χάριν συντομίας θα ονομάσουμε GENESIS – AEGIS.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι το σύστημα θα αποτελεί τη σχεδόν σίγουρη υποψηφιότητα για τις νέες φρεγάτες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής TF-2000 των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που μόλις πρόσφατα ο αριθμός των προς πρόσκτηση πλοίων αυξήθηκε στα οκτώ!

Αν και από την ανακοίνωση συμπεραίνεται ότι η συνεργασία Lockheed Martin – HAVELSAN περιορίστηκε στη δημιουργία των διεπαφών μεταξύ των δύο συστημάτων (είναι βέβαιο ότι και τα δύο παραμένουν ως «μαύρα κουτιά» αφού σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα επέτρεπε πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του AEGIS), το αποτέλεσμα χρήζει ιδιαίτερης και πολύπλευρης εξέτασης από την ελληνική πλευρά (οι οκτώ TF-2000 όλοι αντιλαμβανόμαστε που θα επιχειρούν).

Σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί ένα «σήμα» που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί καθώς η εμπλοκή του AEGIS σε μία διμερή συνεργασία (έστω και αν αφορά τη διεπαφή του με ένα άλλο σύστημα) είναι πρωτοφανής. Και φυσικά έγινε με την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι συνέπειες είναι εξίσου σημαντικές. Η Τουρκία θέλει να γίνει η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) αλλά το ΕΝΝΟΕΙ. Φαίνεται λοιπόν ότι επιλέγει για τον εξοπλισμό των κύριων ναυτικών της μονάδων επιφανείας ένα σύστημα επιχειρησιακό δοκιμασμένο που αναπτύσσεται συνεχώς. Σήμερα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 100 πλοία επιφανείας είναι εξοπλισμένα με το AEGIS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Νορβηγία, Νότια Κορέα), το οποίο έχει εκτοξεύσει περισσότερα από 3.800 κατευθυνόμενα βλήματα σε επιχειρήσεις και δοκιμές. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.

Σε βιομηχανικό επίπεδο οι εξελίξεις είναι επίσης καταλυτικές. Η συνεργασία της HAVELSAN με τη Lockheed Martin όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες διείσδυσης του συστήματος στην τουρκική αγορά (με όλες τις συνέπειες που προαναφέρθηκαν) αλλά την καθιστά και στρατηγικό εταίρο στην εμπορική του προώθηση. Όπως εξάλλου αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου «η συνδυασμένη τεχνολογία του συστήματος μάχης «Τουρκικό AEGIS» μπορεί να αποτελέσει σημαντική λύση για χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε κάποιες άλλες χώρες».


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.