Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ενδοκυβερνητικό θρίλερ! – Τελεσίγραφο ΠΑΣΟΚ: ''Ο Στουρνάρας δεν μας καλύπτει – Λύση μέχρι αύριο!''

                                                      Δοκιμάζεται στη Βουλή η σταθερότητα της κυβέρνησης μετά την τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο και αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως την ανακούφιση των ανέργων.




Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsit ο Υπουργός Οικονομικών μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ "άστραψε και βρόντηξε" καθώς είχε δεσμευθεί απέναντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι μόλις παραλάβει τις απαραίτητες εκθέσεις ιδίως του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους τότε θα ενσωματώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στο πρώτο νομοσχέδιο που θα πήγαινε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

To ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μόνο του την τροπολογία καθώς δεν αποδέχθηκε την εξήγηση από πλευράς κυβέρνησης περί τεχνικών δυσκολιών για την απουσία από το πολυνομοσχέδιο των προτάσεων του Κινήματος για την ανεργία, με τις οποίες, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς.

Να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και της συνεργασίας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών επί του πολυνομοσχεδίου.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών είπε στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας και προσέθεσε πως κάνουν λάθος όσοι στη ΝΔ υπερασπίζονται μια στρατηγική μη συνεργασίας «όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να εκβιάζουν την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την απειλή των εκλογών».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις και τις εμπειρίες του για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανεργία. Χθες βράδυ αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ως βουλευτική τροπολογία την πρότασή μας και είμαστε σίγουροι ότι θα την υιοθετήσετε γιατί έχει να κάνει με χιλιάδες άνεργους. Εκτός αυτού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική σε «συμβούλους υπουργών» σημειώνοντας ότι «γίνονται πιο τροικανοί και από τους τροικανούς και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από την τρόικα». Επιπροσθέτως επέκρινε ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης λέγοντας ότι «ρυθμίσεις που έρχονται και βαφτίζονται υποχρεώσεις και σήμερα επανεμφανίζονται οι γνωστοί – άγνωστοι που έβγαλαν ρυθμίσεις από αλλού και τα έβαλα εδώ».

Καυγάς για το ''κατεπείγον''


Με αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι το την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. «Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε, θα ανακουφιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».

«Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο - έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

«Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία». «Εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική που είστε δεσμευμένοι να υλοποιήσετε» ανέφερε.

«Η διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει. Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες και απαιτεί τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος» είπε και η Φεβρωνία Πατριανάκου δηλώνοντας πως η ΝΔ αποδέχεται την διαδικασία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές» είπε η Ασημίνα Ξυροτήρη από την ΔΗΜΑΡ.

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.